Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Πίσω από τα μέτρα …κρύβονται περικοπές σε μισθούς και συντάξεις

Πίσω από τα μέτρα …κρύβονται περικοπές σε μισθούς και συντάξεις

0
symfonia ergazomenoi

«Κουμπωμένοι» οι δημόσιοι υπάλληλοι – Υπολογίζουν μείωση 50 ευρώ το μήνα. Όπου φτώχεια και γκρίνια στον ιδιωτικό τομέα

Ψυχρολουσία στον επιχειρηματικό τομέα από το 29% φόρο στις επιχειρήσεις

Kαι μπορεί το πακέτο των μέτρων που πρότεινε η κυβέρνηση στους δανειστές και αποτελεί τη βάση της συμφωνίας (αν και εφόσον οριστικοποιηθεί) να μην περιέχει λαίλαπα μέτρων που πλήττουν άμεσα τα εισοδήματα των μισθωτών και των συνταξιούχων και να μετακυλύεται το φοροεισπρακτικό κομμάτι στις επιχειρήσεις ωστόσο οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα θα υποστούν μειώσεις …εμμέσως πλην σαφώς!

Ποια μέτρα μειώνουν τους μισθούς και τις συντάξεις

Συγκεκριμένα: Επιβαρύνσεις 1% έως 6% για τους συνταξιούχους -ανάλογα αν εισπράττουν μόνο κύρια ή και επικουρική σύνταξη-, 1,5% για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και 2,9% για τους εργοδότες περιλαμβάνει το πακέτο του Ασφαλιστικού που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Εργαζόμενος με μεικτές αποδοχές 1.000 ευρώ θα καταβάλει 1% (10 ευρώ) έναντι της νέας εισφοράς υπέρ ΟΑΕΔ και επιπλέον 0,50% (5 ευρώ) για το επικουρικό (έναντι εισφοράς 3% σήμερα) δηλαδή + 15 ευρώ. Αν, ωστόσο, του γίνει έμμεση μείωση για να «απορροφηθεί» και η πρόσθετη εργοδοτική εισφορά 2,9%, ο μισθός θα μειωθεί κατά 29 ευρώ, δηλαδή συνολικά κατά 44 ευρώ τον μήνα, πέραν των άλλων κρατήσεων που γίνονται.

Παράλληλα ο εργαζόμενος θα βλέπει το μισθό να μειώνεται ακόμη περισσότερο από την αύξηση του ΦΠΑ και την μεταφορά μερικών βασικών προϊόντων διατροφής από το 13% στο 23% όπως τυποποιημένα και βιομηχανοποιημένα τρόφιμα.

«Κουμπωμένοι» οι δημόσιοι υπάλληλοι – Υπολογίζουν μείωση 50 ευρώ το μήνα

Πήραν μολύβι και χαρτί οι δημόσιοι υπάλληλοι και λογάριασαν πόσο θα τους κοστίσουν τα μέτρα. Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης κ. Γιάννης Μπούτος θα υπάρξει μείωση του εισοδήματός των δημοσίων υπαλλήλων περίπου 50 ευρώ τον μήνα: «Μόνο η αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα θα κοστίσει ένα 20 ευρώ το λιγότερο τον μήνα στο καλάθι του σούπερ μάρκετ. Αν υπολογίσουμε και τις υπηρεσίες καθώς και την αύξηση των εισφορών και ο λογαριασμός ανεβαίνει πάνω από 50 ευρώ και μειώνει το εισόδημα του δημοσίου υπαλλήλου . Συνεπώς δεν μας ικανοποιεί η συμφωνία. Θεωρώ ότι 3 με 5 φορές χειρότερη από τα mail Χαρδούβελη που προέβλεπε μέτρα 800 εκ. ευρώ και τώρα φτάσαμε στα 8 δις! Ωστόσο και μια κακή συμφωνία είναι καλύτερη από τη μη συμφωνία που θα σημαίνει άτακτη χρεοκοπία», επισημαίνει ο κ. Μπούτος.

Όπου φτώχεια και γκρίνια στον ιδιωτικό τομέα

Μείωση μισθού όμως βλέπουν και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι από την αύξηση της εισφοράς που εκτός από τους εργοδότες πληρώνουν και οι εργαζόμενοι. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης: «Αυτά τα μέτρα δεν έχουν καμιά σχέση με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης της κυβέρνησης. Κρατούσαμε και τότε μικρό καλάθι και δικαιωνόμαστε τώρα. Όχι μόνο δεν έγινε τίποτε με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση των μνημονιακών νόμων στην εργασία αλλά οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα βρεθούν αντιμέτωποι και μ’ άλλες μειώσεις μισθού αφού αυξάνουν τις εισφορές σε μισθούς και συντάξεις…. Ξέχασαν τις κόκκινες γραμμές! Αλλά όλη η δουλειά γίνεται για να μην τσαλακωθεί ο δημόσιος τομέα Αυτόν κοιτάνε …».

Ψυχρολουσία στον επιχειρηματικό τομέα

Κι αν οι εργαζόμενοι δεν είναι ικανοποιημένοι τι να πουν οι επιχειρηματίες για τους οποίου ανεβαίνει ο συντελεστής φορολόγησης από 26% στα 29% και η προκαταβολή της επόμενης χρήσης κατά 100%: «Ήταν όλα του επιχειρείν δύσκολα τώρα τα έκαναν ακόμη πιο δύσκολα. Ο επιχειρηματίας δίνει 1/3 του τζίρου του στο κράτος και προκαταβάλει και την επομένη χρήση κατά 100%. Παράλληλα αυξάνονται και οι εργοδοτικές εισφορές. Είναι πολύ σκληρά και υφεσιακά τα μέτρα και είναι βέβαια ότι μόνο ανάπτυξη δεν θα φέρουν. Θα παλέψουμε όπως παλεύουμε… Τουλάχιστον να αποτραπούν τα χειρότερα από μια μη συμφωνία», αναφέρει με στωικότητα ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε ισχύ το «Καλάθι των Νονών» – Έρχεται και το «Καλάθι του Πάσχα»

Παραμένει ενεργό το «Καλάθι της Σαρακοστής» έως τις 4 Μαΐου Από εχθές Δευτέρα 22 Απριλίου …