Εν αναμονή επαναφοράς της ενιαίας τιμής βιβλίου εκδότες και βιβλιοπώλες για παύση της ασυδοσίας
Μ. Σπανίδης: «Στην εφορία Ξάνθης εμφανίζονται 130 βιβλιοπωλεία ενώ δεν είμαστε ούτε 15»
Πριν από λίγες μέρες, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, προανήγγειλε την επαναφορά της ενιαίας τιμής στο βιβλίο. Όπως ενημέρωσε ο κ. Ξυδάκης, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσούλας Κατσαβρία, η διάταξη, με την οποία θα επανέρχεται η ενιαία τιμή του βιβλίου, θα κατατεθεί πολύ σύντομα στο πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας που θα έρθει στη Βουλή, καθώς αποτελεί προσωπική δέσμευση και του υπουργού κ. Γ. Σταθάκη. Ο κ. Ξυδάκης, έχοντας γνώση του χώρου των εκδόσεων και του βιβλίου, διατύπωσε την ελπίδα να ψηφιστεί η ρύθμιση από το σύνολο της Βουλής, ακόμη και από αυτούς που ψήφισαν την προηγούμενη ρύθμιση για κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου, διότι αποδείχθηκε ότι υπήρξε καταστροφική, οδηγώντας την αγορά σε πλήρη παραμόρφωση χωρίς να επιφέρει κάποιο δημοσιονομικό όφελος.
Παραδοσιακά βιβλιοπωλεία εναντίον διαδικτυακών
Η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου είχε επαναφέρει πριν λίγο καιρό το θέμα με ανακοίνωσή της προς την τότε κυβέρνηση. Με την κατάργηση της ενιαίας τιμής, η τιμή του βιβλίου απελευθερώνεται από την στιγμή της έκδοσης και ο βιβλιοπώλης ορίζει την τιμή πώλησης κάθε τίτλου, έχοντας λάβει υπ’ όψιν και το ποσοστό έκπτωσης που του έκανε ο εκδότης. Το «Ε» επικοινώνησε με τον εκδότη και βιβλιοπώλη Μιχάλη Σπανίδη, για να μεταφέρει την άποψη της αγοράς πάνω στο θέμα. Όπως μας ανέφερε ο κ. Σπανίδης: «Η ενιαία τιμή βιβλίου δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο την τιμολόγηση του βιβλίου ως προϊόντος. Είναι ένα κεφαλαιώδες θέμα που αφορά τη συνολική φιλοσοφία για το βιβλίο, την προστασία της γλώσσας και του πολιτισμού μιας χώρας, ένας θεμελιώδης λίθος στο οικοδόμημα των εκδόσεων». Ο κ. Σπανίδης, έχοντας πολλά χρόνια στον χώρο του βιβλίου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ενιαία τιμή συγκρατούσε τον χώρο από την ασυδοσία, μην επιτρέποντας την δημιουργία και άνθιση εικονικών επιχειρήσεων.
130 βιβλιοπωλεία στην Ξάνθη, ενώ λειτουργούν μετά βίας… 15
Ο ανταγωνισμός που δημιουργείται δεν αφορά μόνο τις διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες, που ανάμεσα σε πολλά άλλα προϊόντα εμπορεύονται και βιβλία. «Υπάρχει μια ολοκληρωτική καταστρατήγηση του χώρου, που δεν διασφαλίζει κανέναν, αφού πλέον ο οποιοσδήποτε μπορεί να δηλώσει στην εφορία ότι πουλάει και βιβλία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σπανίδης. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που μας μετέφερε, είναι το γεγονός ότι σε μια παρουσία εκπροσώπων του ΣΔΟΕ στο Επιμελητήριο της Ξάνθης, ο ίδιος ρώτησε πόσα είναι τα βιβλιοπωλεία που φαίνονται δηλωμένα στην ηλεκτρονική καταγραφή της εφορίας. Ο αριθμός εξέπληξε όλους τους παρευρισκόμενους που γνωρίζουν την αγορά της Ξάνθης, αφού εμφανίστηκαν 130 καταχωρίσεις. «Στην Ξάνθη δεν λειτουργούν ούτε 15 βιβλιοπωλεία», σημείωσε ο κ. Σπανίδης για να προσθέσει ότι δεν επαρκούν ούτε για την δημιουργία Σωματείου.
Κέρδη χωρίς κόπο και ρίσκο
Είναι πολλά τα παραδείγματα από ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, ακόμη και μεγάλων αλυσίδων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών προϊόντων, που εμπορεύονται βιβλία σε πολύ χαμηλές τιμές. Εξασφαλίζοντας από τον εκάστοτε εκδότη μια έκπτωση στην χονδρική τιμή της τάξεως του 40% π.χ., πωλούν τα βιβλία με έκπτωση 30% και καταφέρνουν να έχουν κέρδος, αφού δεν αντιμετωπίζονται όπως ένας επαγγελματίας βιβλιοπώλης, που επιβαρύνεται διάφορα έξοδα για να διατηρεί ένα χώρο για το βιβλιοπωλείο του, ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές. Τα παραδοσιακά βιβλιοπωλεία, που σε πολλές περιπτώσεις είναι πραγματικά κοσμήματα για την πόλη μας, όπως το βιβλιοπωλείο ΔΥΟ στην οδό Βενιζέλου, αντιπαλαίουν με αλυσίδες σούπερ μάρκετ, που έχουν προθήκες με ευπώλητα βιβλία δίπλα στα ταμεία, με φροντιστήρια που πωλούν παράτυπα απευθείας βιβλία σε μαθητές, με μεγάλες αθηναϊκές εφημερίδες που συμπεριλαμβάνουν βιβλία σε χιλιάδες αντίτυπα κάθε Κυριακή. Όπως μας μετέφεραν οι ιδιοκτήτες του βιβλιοπωλείου ΔΥΟ, καταβάλλονται προσπάθειες με παρουσιάσεις βιβλίων και διάφορες δράσεις γύρω από το βιβλίο, ώστε να επανέλθει η νεώτερη γενιά στον φυσικό χώρο του βιβλίου, ένα χώρο στον οποίο πρέπει να κατευθύνει κάθε γονιός το παιδί του από μικρή ηλικία.
Τα ηλεκτρονικά βιβλία κερδίζουν σταδιακά το νεανικό κοινό, αλλά η αίσθηση ενός βιβλίου είναι κάτι το αναντικατάστατο. Η διασφάλιση του χώρου των εκδόσεων και των βιβλιοπωλείων, εξασφαλίζει την παρουσία ποιοτικών βιβλίων και την λειτουργία χώρων, που μπορούν να γίνουν εστίες μάθησης, σκέψης και προβληματισμού. Ας ελπίσουμε, λοιπόν, ότι θα υπάρξει κατανόηση και έμπρακτη στήριξη από πλευράς ελληνικού Κοινοβουλίου, για να αρθεί μια αδικία που σε βάθος χρόνου μας πλήττει όλους.
Χ.Δ.