Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Συνεχίζεται το πρόγραμμα επιχορήγησης για αντιχαλαζικά δίχτυα

Συνεχίζεται το πρόγραμμα επιχορήγησης για αντιχαλαζικά δίχτυα

0
antixalazika diktya

Παραγωγός στην Γενισέα έλαβε 36.000 ευρώ για καλλιέργεια ακτινιδίων

Υποβολή αιτήσεων καθ’ όλη την διάρκεια του 2015 για ενεργούς παραγωγούς

Ο ΕΛ.Γ.Α. (Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων) με γνώμονα την αρχή ότι «η πρόληψη αποτελεί επένδυση» και στην προσπάθειά του να συμβάλει σοβαρά στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, επιχορηγεί προγράμματα εγκατάστασης μέσων ενεργητικής προστασίας, προκειμένου να προστατεύσει αποτελεσματικά την αγροτική παραγωγή από φυσικούς κινδύνους (χαλάζι, υπερβολικές και άκαιρες βροχοπτώσεις, παγετό).

Τρόποι προστασίας

Στον αγώνα για την προστασία των αγροτών ο ΕΛ.Γ.Α. εφαρμόζει διάφορα προγράμματα για την προστασία από το χαλάζι. Α) Mε εναέρια μέσα, χρησιμοποιώντας αεροπλάνα διασποράς των χαλαζοφόρων νεφών, ένα πρόγραμμα που εφαρμόζεται στον χώρο της Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Πέλλας και σε τμήμα των Π.Ε. Πιερίας και Θεσσαλονίκης, καλύπτοντας μία έκταση 2.350.000 στρεμμάτων. Β) Mε επίγεια μέσα, εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα αντιχαλαζικών κανονιών ηχοβολής, που αριθμεί αυτή την στιγμή ογδόντα (80) αντιχαλαζικά κανόνια ιδιοκτησίας ΕΛ.Γ.Α., εγκατεστημένα σε πέντε (5) Π.Ε. της χώρας, συγκεκριμένα Καβάλας, Πιερίας, Λάρισας, Ηλείας και Μεσσηνίας καλύπτοντας μία έκταση 60.000 στρεμμάτων. Ήδη ο ΕΛ.Γ.Α. έχει προχωρήσει στη μεταβίβαση της κυριότητας του εν λόγω μέσου σε οργανωμένους φορείς των περιοχών, όπου τα κανόνια είναι εγκατεστημένα. Το πιο διαδεδομένο από τα επίγεια μέσα είναι το αντιχαλαζικό δίχτυ, που χρησιμοποιείται ευρέως από πολλούς καλλιεργητές. Ο ΕΛ.Γ.Α. επιχορηγεί το αντιχαλαζικό δίχτυ σε ποσοστό μέχρι και 60%, ως μέσο προστασίας των καλλιεργειών από το χαλάζι σε συγκεκριμένες περιοχές και καλλιέργειες.

Συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων μέχρι το τέλος 2015

Το πρόγραμμα ενεργητικής προστασίας του έτους 2014 διαφοροποιήθηκε σε σχέση με τα αντίστοιχα που ίσχυαν μέχρι και το 2013, καθώς δεν υπήρχε συγκεκριμένη τελική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων, αλλά οι ενδιαφερόμενοι καλλιεργητές που είχαν αγροτεμάχια ήδη καλλιεργημένα και πληρούσαν τις προϋποθέσεις, μπορούσαν να υποβάλουν αιτήσεις καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, από τις αρχές του 2015 καταβάλλονται ανά διαστήματα τα ποσά που έχουν εγκριθεί για παραγωγούς που εγκατέστησαν στα κτήματά τους αντιχαλαζικά δίχτυα και αντιβρόχινες μεμβράνες, καθόσον η υποβολή αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα εκ μέρους των παραγωγών, γίνεται καθ’ όλη την διάρκεια ισχύος του προγράμματος και οι εγκρίσεις ένταξης των δικαιούχων στο πρόγραμμα εξετάζονται τμηματικά από το Δ.Σ. του ΕΛ.Γ.Α.. Υπενθυμίζεται ότι οι αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα επιχορήγησης μέσων ενεργητικής προστασίας μπορούν να υποβάλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους 2015 προς το υποκατάστημα του ΕΛ.Γ.Α στην Αλεξανδρούπολη.

Χθες η τέταρτη έγκριση για αντιχαλαζικά δίχτυα

Στην τρίτη έγκριση αιτήσεων του έτους 2014, που κατατίθενται ακόμη, είχαν ενταχθεί από την περιοχή της Ξάνθης δύο καλλιεργητές, ένας από τον δήμο Αβδήρων με καλλιέργεια ακτινιδίων και ένας από τον δήμο Τοπείρου με καλλιέργεια μήλων, συνολικού ύψους 29.952 ευρώ. Χθες προχώρησε και η τέταρτη έγκριση αιτήσεων επιχορήγησης για εγκαταστάσεις αντιχαλαζικών διχτυών (Μέτρο 2) και συνδυαστικών εγκαταστάσεων αντιβροχικής μεμβράνης και αντιχαλαζικού διχτυού ( Μέτρο 3) του έτους 2014. Ειδικότερα, στην απόφαση περιλαμβάνονται επιχορηγήσεις εγκαταστάσεων αντιχαλαζικών δικτύων και συνδυαστικών εγκαταστάσεων σε καλλιέργειες αμπελιών, κερασιάς, βερίκοκου, μήλων, ροδάκινων, αχλαδιών και ακτινιδίου.

Μία αίτηση από Ξάνθη

Εγκρίθηκαν στην φάση αυτή συνολικά 50 αιτήσεις παραγωγών από 13 περιοχές της χώρας (Π.Ε. Γρεβενών, Ημαθίας, Ηρακλείου, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Λάρισας, Πέλλας, Σέρρες, Τρικάλων, Καβάλας, Ροδόπης και Ξάνθης), με το συνολικό ύψος της επιχορήγησης να ανέρχεται στις 883.773,80 ευρώ. Αναλυτικά τα ποσά που εγκρίθηκαν ανά Περιφερειακή Ενότητα είναι τα εξής: Γρεβενά 8.142, Ημαθίας 134.808, Ηρακλείου 5.280, Καστοριάς 726, Κιλκίς 33.462, Κοζάνης 166.879,80, Λάρισας 157.620, Πέλλας 221.880, Σερρών 15.768, Τρικάλων 26.622, Καβάλας 19.386, Ροδόπης 7.200 και Ξάνθης 36.000 ευρώ. Όπως ενημέρωσε το «Ε» η υπεύθυνη του προγράμματος στο υποκατάστημα του ΕΛ.Γ.Α. στην Αλεξανδρούπολη, κα Άννα Σταυροπούλου, η αίτηση για την Ξάνθη αφορά ένα αγροτεμάχιο 25 στρεμμάτων ακτινιδίων στην Γενισέα.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Eurostat: Μειώθηκε κατά 16% η αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα

Αρνητική πρωτιά για τη χώρα μας Το 2023, η γεωργική παραγωγή στην ΕΕ αποτιμήθηκε σε 537,1 …