Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Σημαντικές πρωτοβουλίες και προτάσεις απ’ το ΕΒΕ Ξάνθης

Σημαντικές πρωτοβουλίες και προτάσεις απ’ το ΕΒΕ Ξάνθης

0

Προτάσεις που κατατέθηκαν και πρωτοβουλίες που προτίθεται να πάρει το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ξάνθης απασχόλησαν τη συνεδρίαση που διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά τις ‘Γεύσεις Ξάνθης’ και όρισε επόπτη οικονομικών και εκπρόσωπο στην Περιφέρεια στα εντός ημερήσιας διάταξης θέματα.
Την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2008 στις 19.00΄ συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ξάνθης στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΕΒΕ με έξι διαδικαστικά θέματα ημερήσιας διάταξης και σοβαρά ζητήματα εκτός.
Προτάσεις για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας του Νομού
Σημαντικέ πρωτοβουλίες για την απαραίτητη ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας του Νομού Ξάνθης προτίθεται να πάρει το ΕΒΕ όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Π. Ανδρικόπουλος υιοθετώντας τις προτάσεις που κατέθεσε ο Γεν.Γραμματέας του Ζ. Κατσαρίκας και αφορούν σε ζητήματα που θα ενισχύσουν το ‘επιχειρείν’ σε όλες τις μορφές του.
Εκμετάλλευση γεωθερμικών πεδίων
Στο νομό υπάρχουν δύο γεωθερμικά πεδία στο Εράσμιο και στην Ν. Κεσσάνη. Ένα μέρος του πεδίου της Κεσσάνης και το πεδίο του Ερασμίου αξιοποιούνται αλλά ένα μεγαλύτερο μέρος μένει ανεκμετάλλευτο. Χρειάζεται μια συντονισμένη δράση όλων των φορέων της περιοχής ώστε να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.
α. Ως επιμελητήριο πρέπει να προτείνουμε την δημιουργία Φορέα Διαχείρισης Γεωθερμικών Πεδίων Ξάνθης με την συμμετοχή της Νομαρχίας , της ΤΕΔΚ , του Επιμελητηρίου , του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης , και των παραγωγών. Ο φορέας θα πρέπει να αναλάβει μέσα από προγράμματα την εκπόνηση ερευνητικής εργασίας σε συνεργασία με το ΙΓΜΕ για την πιστοποίηση του πεδίου ώστε αυτό να καταστεί βεβαιωμένο γεωθερμικό πεδίο από το Υπ. Ανάπτυξης.
β. Την αλλαγή στο νόμο 3175 του 2003 ώστε ο φορέας να μπορεί να κάνει εκμίσθωση σε οποιοδήποτε τρίτο πρόσωπο φυσικό η νομικό.
γ. Την δημιουργία κέντρου ενημέρωσης για την χρήση της γεωθερμίας στην περιοχή του πεδίου όπου θα μπορεί κάποιος να ενημερώνετε για τις σχετικές τεχνολογίες χρήση Υδρογόνου, γεωθερμία αγροτικών εκμεταλλεύσεων, θέρμανση – ψύξη κάτι το οποίο και στην εκπαίδευση μπορεί να μας χρησιμεύσει αλλά και στην παροχή συμβουλών σε επενδυτές.
Το δε κτήριο του κέντρου από πλευράς ενέργειας να βασίζεται στην γεωθερμία.
δ. Η χρήση της γεωθερμίας να δίδει μπόνους στην επένδυση με τον επενδυτικό νόμο
Σιδηροδρομική Εγνατία
Η υλοποίηση της σιδηροδρομικής Εγνατίας όπως και προ εικοσαετίας από την διακομματική επιτροπή της Βουλής υποδεικνύεται. Άλλωστε αποτελεί και πρόταση μας στο νέο χωροταξικό και η αναγκαιότητα της από κανέναν δεν αμφισβητείται στην διακίνηση των εμπορευμάτων από πλευράς κόστους και χρόνου.
Φορολογικές ελαφρύνσεις
Μετά την διάχυση των κινήτρων σχεδόν σε όλη την επικράτεια επιβάλλεται η διαφοροποίηση των επιχειρήσεων της Θράκης με την θέσπιση φορολογικών κινήτρων (μείωση φορολογικού συντελεστή , αφορολόγητο για έρευνα κ.τ.λ)
Δημιουργία ελεύθερης ζώνης εμπορίου
Πρωταρχικός στόχος μιας Ελεύθερης Ζώνης είναι η αποθήκευση , διακίνηση και
ενδεχομένως η μεταποίηση κυρίως μη κοινοτικών προϊόντων και η διευκόλυνση του
διεθνούς εμπορίου. Τα προϊόντα τα οποία βρίσκονται εντός των Ελευθέρων Ζωνών τρίτων χωρών παραμένουν αδασμολόγητα. Τα οφέλη από την ίδρυση μίας Ελεύθερης Ζώνης θα είναι πολλαπλά για την περιοχή όπως αναφέρθηκε ενώ η θέση της Ξάνθης ενδείκνυται για την εξυπηρέτηση της ευρύτερης περιοχής.
‘Γεύσεις Ξάνθης’
Αναφορά στη διοργάνωση για τέταρτη συνεχή χρονιά της έκθεσης ‘Γεύσεις Ξάνθης’ απ’ το ΕΒΕ, έγινε απ’ τα μέλη της επιτροπής που ορίστηκε. Τα μέλη ενημέρωσαν για τις μέχρι τώρα κινήσεις ενώ επιλέχθηκε η αφίσα που θα μοιραστεί στο νομό και θα ενημερώνει για την έκθεση που θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο Σάββατο των Απόκρεω. Όπως αναφέρθηκε οι συμμετοχές προς το παρόν είναι λίγες αλλά υπάρχει αισιοδοξία για περισσότερες απ’ τις 11 περσινές, τις επόμενες μέρες αφού η έκθεση αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία για διαφήμιση ξανθιωτών επιχειρηματιών τόσο στους ντόπιους όσο και στους χιλιάδες επισκέπτες που θα βρίσκονται εκείνες τις μέρες στην Ξάνθη. Η έκθεση και φέτος θα λειτουργήσει στην Εμπορική Λέσχη Ξάνθης απ’ τις 11.00’ το πρωί ως το βράδυ.
Ενημέρωση και διαδικαστικά
Κατά τη συζήτηση των εντός ημερησίας διατάξεως θεμάτων ο Πρόεδρος ενημέρωσε τα μέλη για τη σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα για τα συνεταιριστικά τονίζοντας ότι το ΕΒΕ διαφώνησε με την αναφορά μόνο στα συγκεκριμένα εργοστάσια αφού τίθεται θέμα αποβιομηχάνισης του νομού γενικά και αναφέρθηκε στην άποψη που διατυπώθηκε για τα συνεταιριστικά και τη συνέχιση λειτουργίας τους έστω κι αν αλλάξει το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς.
Ενημέρωση για τα ακίνητα του Επιμελητηρίου και τις διαδικασίες που ακολουθούνται για την διασφάλιση κονδυλίων για τις απαραίτητες εργασίες στο κτίριο, έγινε στα μέλη του Δ.Σ. ενώ ορίστηκαν ως οικονομικός επόπτης ο Χ. Παμπουκίδης και εκπρόσωπος σε επιτροπή της Περιφέρειας για το πλανόδιο εμπόριο ο Γ. Μυλωνάς.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
algrigoriou@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Πονοκέφαλος» στη «Στέγη Γραμμάτων»

Ισχυρό «πονοκέφα_…