Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Τουρισμός, η βαριά βιομηχανία του Νομού Ξάνθης;

Τουρισμός, η βαριά βιομηχανία του Νομού Ξάνθης;

0

Στο μεταίχμιο βρίσκεται ο Νομός Ξάνθης με την οικονομική δυσπραγία δεδομένη και την επικείμενη αλλαγή στη λειτουργία των συνεταιριστικών εργοστασίων. Η επόμενη μέρα πρέπει να σχεδιαστεί με προσοχή και σοβαρότητα τόσο για την προσέλκυση νέων επενδυτών όσο και για την δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για την αίσθηση ασφάλειας των ντόπιων επιχειρηματιών.
Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να έχουν πέσει σχεδόν αποκλειστικά τις τελευταίες μέρες στο θέμα των συνεταιριστικών εργοστασίων αλλά ευτυχώς υπάρχουν αρμόδιοι και ιδιώτες που οραματίζονται την επόμενη μέρα για τον νομό με κινήσεις σε άλλους τομείς που μπορούν ν’ αποτελέσουν πεδίο λαμπρό διασφαλίζοντας το μέλλον του τόπου.
Μακρά πορεία και προετοιμασία
Οι κινήσεις γύρω απ’ τα θέματα του τουρισμού και της αύξησης της επισκεψιμότητας του νομού έχουν ήδη ξεκινήσει εδώ και μια δεκαετία περίπου με προσπάθειες τόσο των ιδιωτών όσο και της Νομαρχίας Ξάνθης. Η αναβίωση του καρναβαλιού, η ανάδειξη της Παλιάς Πόλης ως πόλο έλξης επισκεπτών αλλά και η δημιουργία ενός νέου τουριστικού προορισμού στα βόρεια του νομού με την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, έχουν φέρει θετικά αποτελέσματα τα οποία μεταφράζονται σε εισρεόμενα χρήματα στον τοπική οικονομία.
Η προβολή των φυσικών καλλονών του νομού Ξάνθης που διαθέτει μοναδικά οικοσυστήματα, την παραποτάμια περιοχή του Νέστου αλλά και μοναδικής ομορφιάς δάση και διαδρομές, την εποχή που διανύουμε με τους κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων ν’ αποζητούν συνεχεία κοντινές αποδράσεις, αποτελούν το κοκτέιλ που μπορεί να γίνει καθοριστικό για τις εξελίξεις του μέλλοντος.
Ήδη έχουν στηθεί πολλοί ξενώνες στα βόρεια του νομού που έχουν πληρότητα πολλές εποχές του χρόνου και παρουσιάζουν ικανοποιητική κίνηση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ενώ η καλή παρουσία των ξενοδοχείων εντός της πόλης της Ξάνθης, έχουν καταστήσει πλέον το Νομό ως τουριστικό προορισμό. Οι επισκέπτες νιώθουν ασφαλείς και σίγουροι για την ποιότητα των υπηρεσιών που θα λάβουν και είναι γνωστό ότι η ‘ζωντανή’ διαφήμιση είναι η καλύτερη σε τέτοιους τομείς. Η προοπτική δείχνει να είναι πολύ καλή αφού μέσα στον επόμενο χρόνο σχεδιάζεται να είναι προς διάθεση 100 επιπλέον κλίνες σε νέους ξενώνες που κατασκευάζονται σε διάφορα σημεία της περιοχής.
Η ανάπτυξη της περιοχής φυσικά θα λειτουργήσει θετικά για όλο τον νομό και τα οφέλη θα είναι πολλαπλά τόσο έμμεσα όσο και άμεσα σε διάφορους τομείς κυρίως όμως στον οικονομικό που χρειάζεται ιδιαίτερη τόνωση με την γενική οικονομική δυσπραγία που ταλαιπωρεί τη χώρα.
Νέος πόλος έλξης εντός των ορίων του Δήμου Ξάνθης
Η συνολική εικόνα του νομού βελτιώνεται και οι απαραίτητες υποδομές για την ανάπτυξή του έχουν ήδη αρχίσει να κατασκευάζονται ενώ ο σχεδιασμός για την απορρόφηση κονδυλίων απ’ την τέταρτη κοινοτική περίοδο οικονομικής στήριξης, προβλέπει την ολοκλήρωση μεγαλόπνοων σχεδίων που θ’ ανοίξουν τα σύνορα και θα δώσουν νέες δυνατότητες και σε άλλους τομείς. Εντός των ορίων του Δήμου Ξάνθης, εκτός απ’ την Παλιά Πόλη που ήδη έχει καταστεί πόλος έλξης επισκεπτών κι έχει γίνει γνωστή σε όλη την Ελλάδα, υπάρχουν κι άλλα σημεία που μπορούν με τον κατάλληλο σχεδιασμό να λειτουργήσουν ως σημεία προσέλκυσης επισκεπτών με τη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος που θα φέρει επενδύσεις και ιδιωτικά κεφάλαια.
Σε παλαιότερη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χ. Πούλιος είχε αναπτύξει τις θέσεις του συνδυασμού για την ανάπτυξη της περιοχής βόρεια των Κιμμερίων. Πρόκειται για την περιοχή που είχε κάνει οδοιπορικό το ‘Ε’ αποτυπώνοντας την μοναδική φυσική ομορφιά της περιοχής αλλά και την εγκατάλειψη στην οποία έχει περιέλθει ελλείψει έργων υποδομής.
Σε περιοχές όπως αυτή, σε άλλους νομούς της χώρας έχουν στηθεί ολόκληροι οικισμοί με παραδοσιακό χρώμα που ιδιώτες έχουν μετατρέψει σε γνωστά κέντρα απόδρασης των κατοίκων των κοντινών αστικών κέντρων. Η μικρή απόσταση απ’ το κέντρο της πόλης και συγχρόνως η ηρεμία της περιοχής που προσφέρεται ως εναλλακτική λύση για τους τουρίστες του σαββατοκύριακου, αποτελούν τον ιδανικό συνδυασμό για την δημιουργία κλίματος ξεκούρασης ή εποχικής ‘απόδρασης’.
Η ανάδειξη των τοπικών χαρακτηριστικών όπως είχε αναφέρει ο κ. Πούλιος με την παράλληλη διοργάνωση εκδηλώσεων παραδοσιακού χαρακτήρα όπως η μαγειρική της περιοχής, τα τραγούδια, τα ήθη και έθιμα αλλά και τοπικές γιορτές όπως οι ‘μαγειές’, μπορούν ν’ αποτελέσουν κίνητρο για την προσέλκυση επιχειρηματιών ντόπιων και ξένων. Ένας εναλλακτικός πόλος έλξης εντός των ορίων του Δήμου Ξάνθης που μπορεί να λειτουργήσει παράλληλα με την Παλιά Πόλη ενώ θα προσφέρει τα μέγιστα στην τουριστική ανάπτυξη του νομού.
Βαριά βιομηχανία ο τουρισμός
Η επόμενη σελίδα στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας είναι λευκή και περιμένει να ξεκινήσουμε να γράφουμε. Ο τουρισμός σ’ έναν νομό που διαθέτει τόσους τομείς προς ανάπτυξη κι εκμετάλλευση, μπορεί ν’ αποτελέσει τη βαριά βιομηχανία του δίνοντας νέες θέσεις εργασίας και διέξοδο σε πολλούς ξανθιώτες. Οι νέες επενδύσεις και τα κεφάλαια που μπορεί να έρθουν θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία ενώ η αύξηση της επισκεψιμότητας μπορεί να φέρει αισιοδοξία για το μέλλον του τόπου και να δώσει κίνητρο στις επόμενες γενιές για την μόνιμη εγκατάστασή τους στον τόπο τους μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους.
Αυτό που χρειάζεται είναι η διασφάλιση των απαραίτητων έργων υποδομής και ο προσεκτικός σχεδιασμός με την επιβεβλημένη συνεργασία ιδιωτών και φορέων ώστε να μη χάνεται ‘ενέργεια’ σε αποσπασματικές κινήσεις.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πύλη στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση

Με σύνθημα «στόχο …