Μείγμα κανέλας:
50 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
2 κτγ κανέλα
Για το κραμπλ:
55 γρ βούτυρο ανάλατο, κρύο, σε μικρά κομματάκια
65 γρ αλεύρι μαλακό
50 γρ ζάχαρη καστανή
2 κτσ ζάχαρη λευκή
50 γρ καρύδια χοντροκομμένα
Για το κέικ:
450 γρ κολοκύθα ψημένη, σε κομμάτια
180 μλ ηλιέλαιο
3 αυγά
300 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
100 γρ ζάχαρη καστανή
550 γρ αλεύρι
1 κτγ μπέικιν πάουντερ
1 κτγ σόδα
1/2 κτγ αλάτι
2 κτγ κανέλα
1/2 κτγ μοσχοκάρυδο
1/2 κτγ τζίντζερ
1/3 κτγ γαρύφαλο
Για το κραμπλ: Σε ένα μπολάκι ζυγίζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε. Δουλεύουμε με τα χέρια μας τα υλικά, ώσπου η ζύμη να μοιάζει με χοντρή άμμο. Τοποθετούμε το κραμπλ στο ψυγείο μέχρι να είμαστε έτοιμοι να ψήσουμε το κέικ.
Φτιάχνουμε το μείγμα κανέλας και ζάχαρης και το αφήνουμε στην άκρη.
Για το κέικ: Στον πολυκόφτη ή το μπλέντερ, χτυπάμε την κολοκύθα μαζί με λίγο από το ηλιέλαιο, ώστε να έχουμε έναν λείο πολτό. Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε τα αυγά με τη λευκή και την καστανή ζάχαρη ώσπου να αφρατέψει το μείγμα. Ρίχνουμε μέσα την κολοκύθα και όλο το υπόλοιπο ηλιέλαιο και χτυπάμε ώσπου να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Σε ένα μπολ, ζυγίζουμε όλα τα υπόλοιπα ξηρά υλικά και τα ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το μείγμα αυτό σε κουταλιές στον κάδο του μίξερ, συνεχίζοντας να χτυπάμε ώσπου να ενσωματωθεί. Βουτυρώνουμε την φόρμα του κέικ και τη γεμίζουμε με το μείγμα του κέικ κατά το 1/3. Πασπαλίζουμε με το μείγμα κανέλας/ζάχαρης και γεμίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα του κέικ κατά τα 2/3.
Βγάζουμε το κραμπλ από το ψυγείο και πασπαλίζουμε με αυτό την επιφάνεια των δύο κέικ, έτσι ώστε να καλυφθεί ολόκληρη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο τα δύο κέικ.
Τεστάρουμε βυθίζοντας μέσα μια οδοντογλυφίδα: εάν βγαίνει στεγνή, είναι έτοιμα.
Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς προτού τα ξεφορμάρουμε.


