Τί είναι το: Βράσε Γκρουπ;
Θωμάς Βουγιουκλής
Περί αγωγών αερίου
Ένα από τα αγαπημένα θέματα των κυβερνήσεων, όλων, είναι οι ενεργειακοί αγωγοί. Δεν υπάρχει κυβέρνηση στον έρημο τούτο τόπο που να μην ασχολήθηκε με το θέμα, και να μην έκαναν δηλώσεις οι πρωθυπουργοί και υπουργοί, να μην έκαναν ταξίδια και επαφές.
Κι αντί για έργα, έχουμε λόγια. Πολλά λόγια.
Η μόνη περίπτωση έναντι των άλλων πολλών λόγων είναι ο ΤΑΡ. Προχωρά, δουλεύει και με μέθοδο υλοποιεί τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις. Χωρίς πολλά λόγια, αλλά με έργα. Με τήρηση των υποσχέσεων. Ναι αυτός ο αγωγός θα γίνει. Όσο για τους άλλους, αποτελούν ένα θαυμάσιο παραμύθι που μας το σέρβιραν πολλά χρόνια.
«Ε»
Θέμα μνήμης
Η είδηση: Έφριξε ο πρόεδρος Θ. Γιαννόπουλος, πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ όταν επισκέφτηκε τη Σαμοθράκη και διαπίστωσε ελλείψεις υποδομών φιλοξενίας και περίθαλψης μεταναστών.
Μάλιστα υποσχέθηκε μόνιμο γιατρό και νοσηλευτή για τις ανάγκες τους και καθησύχασε τους φορείς για την υγειονομική κατάσταση των μεταναστών.
«Ξέχασε» όμως κάτι ο αγαπητός κ. Γιαννόπουλος. Δεν ρώτησε γιατί και ποιος ευθύνεται για την καθυστέρηση και μη υλοποίηση των υποδομών. Διότι αν ρωτούσε θα μάθαινε πως οι σημερινοί Εβρίτες βουλευτές της κυβέρνησης ήταν αυτοί που δεν ήθελαν ως αντιπολίτευση να γίνουν τα Κέντρα Υποδοχής.
-Κάποιοι έχουν επιλεκτική και ιδιαίτερα κοντή μνήμη.
Δυστυχώς.
«Ε»
Διαφορετική γραμμή
Παρούσα δηλώνει η Περιφέρεια ΑΜΘ στην προσπάθεια διάσωσης της χώρας στην σημερινή δύσκολη χρονική περίοδο και για τον λόγο αυτόν δίνει το ποσό των 40 εκ. ευρώ.
Στον αντίποδα, οι δήμοι της Περιφέρειάς μας εμμένουν στην σκληρή γραμμή να μην παραχωρήσουν τα διαθέσιμά τους εάν δεν πάρουν ρητές διαβεβαιώσεις και εξασφαλίσεις.
Συμπέρασμα: Κάθε φορέας έχει και εφαρμόζει τη δική του γραμμή.
«Ε»
Οι πλημμύρες Έβρου
Την επίλυση οριστικά του θέματος των πλημμυρών του ποταμού Έβρου δεσμεύτηκε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης. Και είναι λογικό.
Ο ποταμός Έβρος με 180 χιλ. μήκος, όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να επισκευάζουν μόνο τις ζημιές του αναχώματος και να ανυψώνουν όπου … χρειαζόταν. Το ίδιο αντίστοιχα έκαναν και οι Τούρκοι.
Ανυπολόγιστες είναι οι φετινές ζημιές χιλιάδων στρεμμάτων από τις μεγάλες πλημμύρες του στο νομό Έβρου. Αν συνεχιστεί, ό νομός Έβρου θα γνωρίσει μεγαλύτερο πληθυσμιακό φυλλορρόημα. Ήδη και με βάση επίσημων στατιστικών στοιχείων υπάρχει μείωση του πληθυσμού. Δεν είναι δυνατόν η Ολλανδία με τους μεγάλους ποταμούς και με το 20% του εδάφους της κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας να μη πλημμυρίζει και στον Έβρο οι κάτοικοί του να υφίστανται πλημμύρες.
Το πρόβλημα των πλημμυρών του Έβρου πρέπει να λυθεί οριστικά. Πρέπει να γίνει χαρτογράφηση της διατομής και της χωρητικότητας του Έβρου και των παραποτάμων του, σε συμφωνία με την Τουρκία και τη Βουλγαρία.
«Ε»
Πρωτομαγιά και κρίση
Μας έκανε το χατίρι τελικά ο καιρός και μας χάρισε όμορφες ανοιξιάτικες ημέρες για το τριήμερο της πρωτομαγιάς. Κι ο κόσμος που είχε πραγματικά μεγάλη ανάγκη να ξεσκάσει λιγάκι από τις συνεχείς απειλές και τις προθεσμίες χρεοκοπίας, εκμεταλλεύτηκε με το παραπάνω την ευκαιρία. Ξεχύθηκε σε βουνά και λαγκάδια απολαμβάνοντας την καλοκαιρία και λίγες στιγμές ξεγνοιασιάς.
Οι ταβέρνες ήταν κι αυτές γεμάτες, για όσους η κρίση δεν στάθηκε τόσο ισοπεδωτική για τα εισοδήματά τους, ενώ λίγοι τολμηροί δεν δίστασαν να επιχειρήσουν μια πρώτη επαφή με το θαλασσινό νερό.
Έστω και για λίγο ήταν μια ευκαιρία να ξεχάσουμε τα προβλήματα μας και την οικονομική ασφυξία της χώρας. Κάτι ήταν κι αυτό…
Πρωτομαγιά των Ελλήνων
Δεν είναι αργία, είναι… ανεργία. Αυτό το σύνθημα κυριάρχησε την Πρωτομαγιά, με τους Ξανθιώτες να ξεχύνονται στην ύπαιθρο για να ‘’πιάσουν’’ τον Μάη, κατά το ειωθός. Από τις παραθαλάσσιες περιοχές μέχρι και τα ορεινά, που έχουν την τιμητική τους τέτοιες μέρες, ο κόσμος ξεχύθηκε μέσα στην καταπράσινη φύση. Ηλιόλουστη η μέρα και προσφέρθηκε για εξορμήσεις είτε σε ταβέρνες, είτε σε υπαίθρια ψησίματα. Οι περισσότεροι εκδρομείς δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερα προβλήματα και αντίκρισαν καθαρά τα μέρη που επισκέφθηκαν (κιόσκια σε όλη την διαδρομή Ξάνθης-Σταυρούπολης, Γαλάνη, άλσος Ευμοίρου κ.ά.). Γι’ αυτό είχαν φροντίσει κυρίως εθελοντές. Ας φροντίσουν αυτοί να τα ξαναβρούν καθαρά και του χρόνου οι βάρβαροι επιδρομείς-εκδρομείς, αφού τα περισσότερα σημεία μοιάζουν σαν να πέρασε τυφώνας σκουπιδιών. Φάγαμε, ήπιαμε, καλά περάσαμε, σιγά μην κάτσουμε να μαζεύουμε σακούλες και σκουπίδια. Θα διαλυθούν μόνα τους μέσα στην φύση εξάλλου (πλαστικά, μπουκάλια). Ας τολμήσει να πει κανείς τίποτα στους εν λόγω αλλοφύλους και θα γευτεί τα ‘’φώτα’’ του λαμπρού ελληνικού πολιτισμού. Καμία ελπίς…
Χ.Δ.
Της αξιοκρατίας το… κάγκελο
Μετά τα όσα βλέπουν τις τελευταίες μέρες το φως της δημοσιότητας για την συνέχιση της αθάνατης πρακτικής διορισμού στο δημόσιο με αξιοκρατικά μέσα (αδέλφια, ξαδέλφια, κουμπάρους, φίλους, συνεργάτες), κάτι που τόσα χρόνια κατηγορούσαν οι νυν κυβερνώντες, ήρθε άλλη μια είδηση να ενισχύσει τον αγώνα για αξιοκρατία. Στην θέση του γενικού διευθυντή της επαναλειτουργούσας ΕΡΤ προορίζεται ο Σταύρος Καπάκος. Ο μέχρι σήμερα διευθυντής σύνταξης στην εφημερίδα «Αυγή της Κυριακής». Της εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή. Καθαρά και αξιοκρατικά, στηρίζουμε τα δικά μας παιδιά, που βοήθησαν στον αγώνα να ανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και να πραγματοποιηθεί το όνειρο της ‘’πρώτης φοράς Αριστερά’’. Και εις άλλα με υγεία.
Χ.Δ.
Όλοι θα πολεμήσετε, όλοι θα δοξαστούμε
Ξεκίνησε για δεύτερη χρονιά ένα όνειρο που γιγαντώνεται και παίρνει διαστάσεις μεγαλύτερες από αυτές που φανταζόμασταν. Ο λόγος για το νέο Χατζιδάκειο Φεστιβάλ (αν και δεν αναφέρεται έτσι επίσημα) των Μουσικών Σχολείων. Μια ιδέα του διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης, Ιωάννη Κακάρα, που ξεκίνησε δειλά-δειλά πέρυσι, για να φιλοξενεί φέτος περισσότερους από 1.000 μαθητές Μουσικών Σχολείων από όλη την Ελλάδα, την Βουλγαρία και την Τουρκία. Όσοι δεν γνώριζαν την προσπάθεια και τον συντονισμό που έγινε από το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, θα νόμιζαν ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία του δήμου Ξάνθης, του Κέντρου Πολιτισμού ή της Περιφέρειας. Αυτό φάνηκε και στην επίσημη τελετή έναρξης που έγινε το Σάββατο στο Αμφιθέατρο, όπου, ευτυχώς, αναφέρθηκε στους πρωτεργάτες και αφανείς ήρωες ο καθηγητής του Μουσικού Σχολείου και παρουσιαστής της εκδήλωσης, Παναγιώτης Σωτηρόπουλος. Το να αποδίδουμε τιμή σ’ αυτούς που πρέπει, τιμά και εμάς τους ίδιους.
Χ.Δ.
Αλλάζει η διοίκηση του νοσοκομείου Ξάνθης
Τις παραιτήσεις των μελών του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου Ξάνθης ζήτησε ο υπουργός Υγείας κ. Κουρουμπλής. Ήδη παρέλαβαν έγγραφο με το οποίο τους ζητά να ευγενικά να θέσουν τις παρατήσεις τους στην διάθεση του εντός των ημερών. Αυτό ήδη έπραξε η αντιπρόεδρος κα Εύα Τσακίρη. Φαντάζομαι ότι κάτι ανάλογο θα πράξουν και οι υπόλοιποι όπως και ο διοικητής κ. Πάσχου. Την πεπατημένη ακολουθεί η νέα κυβέρνηση και στο θέμα αυτό, ν’ αλλάζει δηλαδή τις διοικήσεις στα νοσοκομεία τοποθετώντας «δικούς» της. Κάποτε πρέπει κάποιος να κρίνεται από τις τι ικανότητές του και όχι από τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Αλλά αυτό μάλλον ανήκει στην σφαίρα της ουτοπίας!
Μ.Ξ.
Οι γείτονές μας οι Βούλγαροι
Πολλές μετακινήσεις έγιναν από και προς Βουλγαρία το τριήμερο της Πρωτομαγιάς από την δίοδο του Αγίου Κωνσταντίνου. Στο Ζλάτογκραντ μάλιστα διοργάνωσαν στο προαύλιο της Νομαρχίας μια γιορτή με ψησταριές κατά τα δικά μας πρότυπα. Ότι όμως κι αν κάνουν οι γείτονες μας δεν μπορούν να μας φτάσουν στις γεύσεις. Δεν διαθέτουν γαστρονομική κουλτούρα αλλά ούτε έχουν αναπτύξει την κουζίνα τους και την ποιότητα των υλικών της. Το φαγητό που προσφέρουν είναι κάτω του μετρίου. Ούτε ποικιλία, ούτε γεύση, ούτε σερβίρισμα. Πρέπει να κάνουν μεγάλη προσπάθεια ν’ αποτινάξουν το κομμουνιστικό τους παρελθόν και να αναπτύξουν την πολιτισμική τους ταυτότητα. Και μην ξεχνάμε ότι η γαστρονομία είναι στοιχείο της πολιτισμικής ιδιαιτερότητας του κάθε λαού.
Μ.Ξ.