Σε συναινετικό κλίμα

0

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008, στις 14:00’, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου η συνεδρίαση της Δημαρχιακής Επιτροπής Ξάνθης, με δεκαοκτώ θέματα στην Ημερήσια Διάταξη.
Εκτός της ημερήσιας διάταξης συζητήθηκε πρόταση της μείζονος αντιπολίτευσης «Πολίτες για την Αλλαγή» αναφορικά με την επαναξιοποίηση χώρων της Δημοτικής Αγοράς Ξάνθης, ιδιαιτέρως αυτών που βρίσκονται από την πλευρά της πρόσοψης που βρίσκεται απέναντι από την, υπό ενοποίηση, Πλατεία Διοικητηρίου. Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση περιελάμβανε την ανάθεση της πραγματοποίησης μελέτης για την αξιοποίηση του χώρου και την απομάκρυνση των υπαρχόντων καταστημάτων (κρεοπωλείων κλπ.) που υφίστανται τώρα. Η σκοπιμότητα αυτής της κίνησης βρίσκεται, όπως υποστηρίχθηκε, στο ότι η δημιουργία της ενοποιημένης πλατείας, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα κτήρια της περιοχής (Νομαρχία, Ιερά Μητρόπολη, Στέγη Γραμμάτων, Ι.Κ.Α.) κινδυνεύει να υποβαθμίσει την περιοχή, γκετοποιώντας την, ιδίως τις απογευματινές και βραδινές ώρες, λόγω της μη ύπαρξης κίνησης. Αντίθετα, υποστηρίχθηκε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην δημιουργία καταστημάτων που θα προσέλκυαν το ενδιαφέρων των νέων της πόλης, όπως για παράδειγμα καταστήματα διασκέδασης (καφετέριες κλπ), κάτι που θα απέτρεπε την δυσάρεστη μετεξέλιξη του χώρου και τα συνακόλουθα προβλήματα παραβατικότητας που μπορεί να δημιουργήσει κάτι τέτοιο. Να σημειωθεί ότι η πρόταση έτυχε της υποστήριξης του συνόλου της Δημαρχιακής Επιτροπής.
Ένα ακόμη θέμα που απασχόλησε την συνεδρίαση της Επιτροπής ήταν η επαναφορά της πρότασης για πεζοδρόμηση του τμήματος της οδού 28ης Οκτωβρίου από την Πλατεία Ελευθερίας μέχρι την Κεντρική Πλατεία. Η πρόταση, που υποστηρίζεται και από τους καταστηματάρχες του συγκεκριμένου τμήματος της 28ης Οκτωβρίου, επανήλθε από την μείζονα αντιπολίτευση του Δήμου. Υποστηρίζοντάς την μάλιστα ο επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για την Αλλαγή», κ. Πούλιος, δήλωσε ότι σε περίπτωση εκλογής του σαν επικεφαλής του Δήμου, η συγκεκριμένη πεζοδρόμηση θα αποτελέσει την πρώτη του προτεραιότητα. Να σημειώσουμε ότι το ζήτημα της πεζοδρόμησης της συγκεκριμένης οδού έτυχε μιας αναβλητικής αντίδρασης από την συμπολίτευση του Δήμου, με κύριο επιχείρημα την συζήτηση του θέματος μετά την περάτωση των έργων ενοποίησης της Κεντρικής Πλατείας και της Πλατείας Διοικητηρίου, που βρίσκονται αυτή την περίοδο σε εξέλιξη, χωρίς όμως να αποκλειστεί εντελώς.
Δεν θα πρέπει να παραληφθεί επίσης ότι η Δημαρχιακή Επιτροπή απασχολήθηκε και με το αν θα πρέπει να δοθούν άδειες για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων από τα καταστήματα στο προαναφερθέν τμήμα της οδού 28ης Οκτωβρίου, προτείνοντας να επιτραπεί η αδειοδότηση για μία και μόνη σειρά τραπεζοκαθισμάτων, πρόταση που προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης, μιας και η καταστρατήγηση του περιορισμού της «μίας σειράς» θα είναι αναμενόμενη, όπως υποστήριξε.
Τέλος, ως προς τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης, που ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα, πρέπει να αναφερθεί ότι ψηφίστηκαν ομόφωνα.

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ξανθιώτη επιχειρηματία, δεν είσαι μόνος!

Με επιτυχία πραγ_…