Για το κέικ
-150γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και λίγο ακόμα, για τη φόρμα
-160γρ. ζάχαρη
-3 αβγά
-230γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
-1 καψουλάκι βανίλιας
-1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
-200γρ. φράουλες ώριμες, αλλά σκληρές, κομμένες στη μέση
-½ φλιτζάνι φρέσκο δυόσμο, τα φύλλα του ψιλοκομμένα, ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη, για το πασπάλισμα
Για την σος φραόυλας
-700γρ. φράουλες, ώριμες
-80γρ. ζάχαρη άχνη
-100ml νερό, κρύο
Χτυπάτε Σε με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, προσθέτετε ένα ένα τα αβγά. Ρίχνετε στη συνέχεια το αλεύρι, τη βανίλια, το μπέικιν πάουντερ και το δυόσμο, ανακατεύοντας με σπάτουλα μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.
Βουτυρώνετε μια μικρή στρογγυλή φόρμα για κέικ (ή ένα βαθύ στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 22 εκ.) και αδειάζετε εκεί το μισό μίγμα. Από πάνω απλώνετε τις κομμένες φράουλες και τις σκεπάζετε με το υπόλοιπο μίγμα. Ισιώνετε την επιφάνεια με ένα κουτάλι και ψήνετε το κέικ για 40 – 45 λεπτά, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο. Το αφήνετε να κρυώσει για 5 λεπτά στη φόρμα του και το ξεφορμάρετε. Το αφήνετε να κρυώσει τελείως σε μια σχάρα και κοσκινίζετε πάνω του τη ζάχαρη άχνη.
Όσο το κέικ ψήνεται, φτιάχνετε τη σος φράουλας. Δουλεύετε τις φράουλες στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν πολτός. Τον σουρώνετε με λεπτό σουρωτήρι, πιέζοντας καλά με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτετε στον λείο πουρέ τη ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη και ανακατεύετε πολύ καλά. Αραιώνετε το μίγμα με το κρύο νερό, ανακατεύετε καλά και σερβίρετε, ιδανικά με 1 κουτ. σούπας σάλτσας για κάθε φέτα κέικ.