
Καταστράφηκαν 722 στρέμματα με μαστιχόδεντρα και επηρεάζεται το 25% της ετήσιας παραγωγής
Μεγάλες εκτάσεις μαστιχόδεντρων καταστράφηκαν στη Χίο μετά τη φωτιά που έκαψε πάνω από 41.000 στρέμματα γης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών, Γιώργο Τούμπο σε δηλώσεις του στο CNN GREECE. Η καταστροφή αφορά περίπου 722 στρέμματα με μαστιχόδεντρα, τα οποία αντιστοιχούν σε 50.270 δέντρα συνολικά.
Εκτιμάται ότι το 24% των δέντρων καταστράφηκε πλήρως, ενώ ένα 16% υπέστη μερική ζημιά. Οι υπόλοιπες ρίζες θεωρείται ότι δεν έχουν υποστεί καταστροφή και μπορούν να ανακάμψουν. Η πλήρης αποκατάσταση των δέντρων που έχουν υποστεί μερική ζημιά απαιτεί από ένα έως τρία χρόνια, ενώ για τα δέντρα που δεν μπορούν να ανακάμψουν προβλέπεται η εκρίζωση ή κοπή του κορμού και η ανανέωση μέσω νέας ανάπτυξης.
Η παραγωγή μαστίχας, που προέρχεται από τις πληγείσες περιοχές στα βορειοδυτικά μαστιχοχώρια Αγίου Γεωργίου, Βερβεράτου, Ζυφιά και Χαλκειού, εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά περισσότερο από 25%, με απώλεια περίπου δύο τόνων από τους συνολικά έξι τόνους ετήσιας παραγωγής.
Η περιοχή έχει ιστορικό πυρκαγιών, με μεγάλες καταστροφές το 2012 και το 2016, που προκάλεσαν αντίστοιχα την καταστροφή 240.000 και 55.000 μαστιχόδεντρων. Παρά τις προτάσεις για αντιπυρική θωράκιση, όπως τονίζει ο κ. Τούμπος, δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, γεγονός που επιτρέπει στις πυρκαγιές να επανεμφανίζονται.
Η φωτιά που εκδηλώθηκε σε ημιαστική περιοχή στο Βροντάδο επεκτάθηκε λόγω γειτνίασης με ακαθάριστα οικόπεδα, ενώ οι καθαρισμένες και φροντισμένες εκτάσεις κατάφεραν να περιορίσουν την εξάπλωση της πυρκαγιάς.
Οι παραγωγοί βρίσκονται σε διαδικασία υποβολής αιτήσεων για αποζημιώσεις, οι οποίες εκτιμάται ότι θα καθυστερήσουν έως και επτά μήνες. Η αδυναμία άμεσης συγκομιδής έχει αρνητικές συνέπειες στον οικογενειακό προϋπολογισμό πολλών παραγωγών, με ορισμένους να εξετάζουν την εγκατάλειψη της καλλιέργειας.
Παρά τις απώλειες, δεν διαφαίνεται κίνδυνος για τα προϊόντα που περιέχουν μαστίχα, όπως το ούζο, επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης.
Οι παραγωγοί ζητούν τη λήψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος νέων καταστροφών και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της μαστιχοκαλλιέργειας και του τοπικού εισοδήματος.