Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Ευρεία σύσκεψη παραγόντων για θέματα Πολιτικής Προστασίας

Ευρεία σύσκεψη παραγόντων για θέματα Πολιτικής Προστασίας

0

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008 στις 13:00’, στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Νομαρχίας Ξάνθης και υπό την προεδρία του Νομάρχη Ξάνθης κ. Γεωργίου Παυλίδη, ευρεία σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων του νομού μας, με θέμα τον σχεδιασμό και τις δράσεις της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση πλημμυρών, χιονοπτώσεων και παγετού για την χειμερινή περίοδο 2008 – 2009.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν δήμαρχοι και εκπρόσωποι των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης του νομού, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, του Δασαρχείου Ξάνθης, ο προϊστάμενος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για τον Νομό Ξάνθης, εκπρόσωπος της νεοσύστατης Αγροφυλακής, πλήθος υπηρεσιακών παραγόντων ενώ παραβρέθηκαν και πολλοί εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης της πόλης.
Εισαγωγικά μίλησε ο Προϊστάμενος της Γ. Γ. Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος αναφέρθηκε στις τέσσερις φάσεις στις οποίες συνοψίζεται η δράση της Πολιτικής Προστασίας και των φορέων που την συνδράμουν, οι οποίες είναι η πρόληψη, η επιφυλακή, η κινητοποίηση – επέμβαση και, αν χρειαστεί, η φάση της αποκατάστασης.
Κατόπιν τον λόγο πήρε ο κ. Παυλίδης, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στην όχι καλή προϊστορία που υπάρχει στον Νομό, ιδίως σε περιπτώσεις πλημμυρών, ανέλυσε τους λόγους αυτής της κακής προϊστορίας, ρίχνοντας ευθύνες τόσο σε αυθαίρετες παρεμβάσεις ιδιωτών σε χείμαρρους της περιοχής, όσο και στην αδιαφορία διαφόρων φορέων και υπηρεσιών τόσο σε επίπεδο συντήρησης έργων υποδομής, όσο και σε απλά έργα συντήρησης, όπως ο καθαρισμός φρεατίων και αποχετευτικών αγωγών. Δικαιολόγησε σε ένα βαθμό την δυσκολία στην αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών από πλημμύρες και για λόγους γεωγραφικού ανάγλυφου του νομού μας που έχει απότομες κλίσεις στις ορεινές περιοχές και μηδενικές στις πεδινές, γεγονός που διευκολύνει την γρήγορη συγκέντρωση αλλά και δυσχεραίνει την εύκολη απομάκρυνση μεγάλων ποσοτήτων νερού σε περίπτωση εκτάκτων φαινομένων.
Κατόπιν, αναφέρθηκαν διεξοδικά σε όλες τις πιθανές εστίες προβλημάτων κατά την διάρκεια του χειμώνα, τόσο σε περιοχές ευθύνης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, όσο και των Δήμων του Νομού, καθορίστηκαν οι αρμοδιότητες των διαφόρων υπηρεσιών στην αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών και έγιναν κάποιες παρατηρήσεις τόσο για διορθώσεις της τελευταίας στιγμής όσο και για χρονίζοντα θέματα που απασχολούν το αντιπλημμυρικό δίκτυο του νομού. Τονίστηκε ο κίνδυνος που μπορεί να αποτελέσουν για τις καλλιέργειες αλλά και για τις κατοικημένες περιοχές και το οδικό δίκτυο του νομού, τόσο ο Κόσυνθος όσο και η Βιστονίδα, αν και επισημάνθηκε ότι οι πρόσφατες προσθήκες που έγιναν στην αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού απαιτούν πλέον μόνο την επαγρύπνηση των αρμοδίων φορέων για θέματα συντήρησης των υποδομών.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε και για την αντιμετώπιση των συνεπειών των δύο μεγάλων πυρκαγιών του καλοκαιριού στην περιοχή του Καζίνο αλλά και σε αυτή της Σμίνθης. Αναφερόμενος στην εκφρασμένη ανησυχία του Νομάρχη, ο εκπρόσωπος του Δασαρχείου διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους για την δημιουργία κορμοφραγμάτων και άλλων έργων υποδομής που θα κρατήσουν τις προσχώσεις από τις πληγείσες περιοχές, ενώ έθεσε και το χρονοδιάγραμμα αναδάσωσής τους μέχρι το Φθινόπωρο του 2009.
Αναφέρθηκαν επίσης ελλείψεις και προβλήματα που παρουσιάσθηκαν σε προηγούμενες χρονιές, τόσο μέσα στους Δήμους όσο και στις περιοχές ευθύνης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, όπου οι υπεύθυνοι φορείς είτε παρουσίασαν τα έργα τα οποία επιμελήθηκαν για την μη επανάληψή τους, είτε έθεσαν προτάσεις για μακροχρόνια και αποτελεσματική αντιμετώπισή τους με την βοήθεια της Νομαρχίας Ξάνθης σε συνεργασία με άλλους φορείς όπως η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης.
Στην συνέχεια, τον λόγο πήραν οι εκπρόσωποι των φορέων και υπηρεσιών του νομού οι οποίοι, επί το πλείστον, δεν ανέφεραν ιδιαίτερα προβλήματα στην πραγματοποίηση του σχεδιασμού τους, αλλά και στην ετοιμότητά τους.
Τέλος, κλείνοντας την σύσκεψη, ο Νομάρχης κ. Παυλίδης, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσους βοήθησαν το έργο της Πολιτικής Προστασίας στις πυρκαγιές του καλοκαιριού αλλά και να απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση σε όσους την περυσινή περίοδο επαναπαύτηκαν και απείχαν των καθηκόντων τους σε περιόδους κρίσης, είτε πρόκειται για δημόσιους φορείς είτε για ιδιώτες.

Γιώργος Συληγαρδάκης

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Με 77 άδειες ραδιοφωνίας στην Περιφέρεια της ΑΜ-Θ

Σημαντικές ανισό…