Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Δ.Σ. της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας που εκπροσωπεί 15.000 οδοντιάτρους σε ολόκληρη την χώρα, η Ομοσπονδία προχώρησε σε κήρυξη εικοσιτετράωρης απεργίας για την Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008 για να ενεργοποιήσει τον κλάδο στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων του στην διευθέτηση τόσο θεσμικών όσο και οικονομικών θεμάτων που τον απασχολούν.
Πιο συγκεκριμένα, όπως μας διευκρίνισε και ο κ. Ανδρέας Πανταζόπουλος, Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, στα θεσμικά ζητήματα περιλαμβάνονται θέματα που ρυθμίζει το Π.Δ. 84/2001 σχετικά με τους ιδιωτικούς φορείς παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σχέδιο αλλαγής του οποίου προωθείται εδώ και καιρό από το Υπουργείο Υγείας, από την εποχή που επικεφαλής του ήταν ο κ. Γιαννόπουλος, ο οποίος μάλιστα είχε δεσμευθεί στους εκπροσώπους των οδοντιάτρων για μη προώθηση του σχετικού σχεδίου χωρίς να υπάρξει διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς. Παρόμοια υπόσχεση είχε δώσει στην Ομοσπονδία και ο νυν Υπουργός Υγείας κ. Αβραμόπουλος, κάτι που προφανώς δεν έγινε, δεδομένου ότι η Ε.Ο.Ο. πληροφορήθηκε για την προώθηση του σχετικού σχεδίου όταν αυτό έφτασε στο Σ.τ.Ε. για επικύρωση, οπότε και ζήτησε συνάντηση με τον Υφυπουργό Υγείας, κ. Παπαγεωργίου, προκειμένου να μην προχωρήσουν οι προωθούμενες αλλαγές από το Υπουργείο οι οποίες, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, επιχειρούν την ολοκληρωτική εμπορευματοποίηση της Υγείας. Ο Υφυπουργός από την πλευρά του Υπουργείου επανήλθε στις δεσμεύσεις του Υπουργού Υγείας που έγιναν το καλοκαίρι να μην υπάρξει νομοθετική ενέργεια πριν γίνει διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς. Να σημειωθεί εδώ ότι οι οδοντιατρικοί σύλλογοι, σαν ΝΠΔΔ, αποτελούν ουσιαστικό σύμβουλο του Υπουργείου για την επεξεργασία θεμάτων που άπτονται ρυθμίσεων για την παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Όσο για την αλλαγή που προωθείται από το Π.Δ. ο κ. Πανταζόπουλος μας δήλωσε ότι επιχειρείται μια προσπάθεια αλλαγής του καθεστώτος που ισχύει αυτή τη στιγμή για την έκδοση άδειας λειτουργίας ιατρείων, ιατρικών εταιρειών, πολυϊατρείων και άλλων φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας, ώστε να γίνει δυνατή η ίδρυση τέτοιων οργανισμών απευθείας από επιχειρηματίες, καταργώντας τον όρο για κατοχή του 51% των φορέων αυτών από ιατρό της σχετικής ειδικότητας, με πρόφαση κοινοτικές οδηγίες, κάτι που όμως αποκλείεται ρητά από το κοινοτικό δίκαιο για τα επαγγέλματα υγείας. Άλλωστε χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ισπανίας που πρόσφατα ρύθμισε αντίστοιχα θέματα υποχρεώνοντας να κατέχονται οι ιατρικές εταιρείες και τα πολυϊατρεία τουλάχιστον κατά 70% από ιατρό της σχετικής ειδικότητας. Φυσικά στις αντιδράσεις υπάρχει συντονισμός της Ε.Ο.Ο. με αντίστοιχες Ομοσπονδίες άλλων ιατρικών κλάδων, ενώ προαναγγέλλεται η συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρι να υλοποιήσει ο Υπουργός τις δεσμεύσεις του.
Η δεύτερη κατηγορία αιτημάτων αφορά οικονομικά αιτήματα του κλάδου, συμπεριλαβανομένων και φορολογικών, όπως η μη κατάργηση του αφορολογήτου ορίου, το καθεστώς της περαίωσης αλλά και η ανυπαρξία κινήτρων, που όλα αποτελούν βρόγχο στο λαιμό των νέων οδοντιάτρων που προσπαθούν να σταδιοδρομήσουν στον χώρο, επιβαρύνοντάς τους με πρόσθετα βάρη.
Γιώργος
Συληγαρδάκης