Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στη «σούβλα» φέτος οι καταναλωτές αρνιού

Στη «σούβλα» φέτος οι καταναλωτές αρνιού

0
arni-web-web

Το ακριβότερο αρνί των τελευταίων 5 χρόνων θα φάμε φέτος – 6 ευρώ το κιλό σφάγιο πωλούν οι κτηνοτρόφοι του νομού – 12 ευρώ θα το αγοράσει ο καταναλωτής

Κορυφώνεται η …σφαγή των αμνών: Καθημερινά φορτώνονται σε νταλίκες 3.000 – 4.000 αμνοερίφια με προορισμό την αγορά της Αθήνας

Κορυφώνεται η ζήτηση των αμνοεριφίων όσο πλησιάζουμε στο Πάσχα. Παρότι παραδοσιακά η τιμή του αρνιού διαμορφώνεται στο Παζάρι της Δράμας που είναι σε εξέλιξη σήμερα – το «παζάρεμα» μεταξύ κτηνοτρόφων και εμπόρων κρέατος – ωστόσο οι αγοραπωλησίες έχουν ξεκινήσει πολύ πριν. Ήδη από τις στάνες του νομού μας καθημερινά φορτώνονται σε νταλίκες 3.000 – 4.000 αμνοερίφια με προορισμό την αγορά της Αθήνας αλλά και άλλων μεγάλων πόλεων.

Κορυφώνεται η …σφαγή των αμνών: 6 ευρώ το κιλό σφάγιο πωλούν οι κτηνοτρόφοι του νομού

«Τσιμπημένη» είναι η τιμή του αρνιού φέτος καθώς το σφάγιο φεύγει από τον παραγωγό 0.50 – 1 ευρώ ακριβότερο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των αιγοπροβατοτρόφων Ξάνθης κ. Αθανάσιο Λουκμακιά η αύξηση αυτή ωφείλεται στο γεγονός ότι έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των αμνοεριφίων λόγω της απώλειας από καταρροϊκό πυρετό και ευλογιάς. Αυτό σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση δεδομένου ότι και το Πάσχα των Καθολικών είναι με μια εβδομάδα διαφορά με το δικό μας και έχει απορροφηθεί μεγάλος αριθμός αμνοεριφίων και στην αγορά της Ιταλίας είναι οι κυριότεροι παράγοντες που έχουν συμπαρασύρει σε άνοδο τις τιμές. Κι αν οι τιμές παραγωγού έχουν μέση αύξηση 1 ευρώ η τιμή καταναλωτή θα σκαρφαλώσει και θα ξεπεράσει – σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Λουκμακιά – θα κυμανθεί μεταξύ 11 με 12 ευρώ το κιλό. Να υπενθυμίσουμε ότι πέρσι

οι κτηνοτρόφοι πουλούσαν από 5 – 5, 30 ευρώ το κιλό τα σφάγια και το αρνί στο τσιγκέλι των κρεοπωλείων είχε τιμή από 8 – 9,50 ευρώ το κιλό. Να σημειώσουμε επίσης ότι σε τέτοια τιμή στο αρνί έχουμε να δούμε από το 2010 καθώς τα χρόνια που μεσολάβησαν οι τιμές είναι κάτω από 10 ευρώ.

Οι τιμές στα super markets

Παρότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αγορά του αρνιού έχουν προειδοποιήσει με ανακοινώσεις τους τους καταναλωτές, όπως πρόσφατα το σωματείο Κρεοπωλών Ξάνθης και πέρσι η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ) και έχουν αποκαλύψει τι κρύβεται πίσω από την τεράστια απόκλιση τιμών στο αρνί και γενικά την τιμολογιακή τους πολιτική που δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά (πέρσι γερμανική αλυσίδα πουλούσε 3,99 ευρώ το κιλό) ωστόσο είναι γεγονός ότι μεγάλο μέρος των καταναλωτών αγοράζει αρνί από τα σούπερ μάρκετ εξ ανάγκης και όχι εκ θέσης, επειδή το βρίσκει σε φτηνή τιμή και επειδή δεν μπορεί να πληρώσει 12 ευρώ το κιλό αρνί!

Κορυφώνεται αυτές τις μέρες η ζήτηση του αρνιού

Tι πρέπει να προσέχουμε στο κρέας και τα αυγά

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ, ενόψει των εορτών του Πάσχα και λόγω της αυξημένης ζήτησης τροφίμων ζωικής προέλευσης, ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό για τα παρακάτω:

Α. Όσον αφορά το κρέας και τα προϊόντα του:

1.Τα ζώα που προορίζονται για την παραγωγή κρέατος σφάζονται σε εγκεκριμένα σφαγεία , υπόκεινται υποχρεωτικά σε κτηνιατρικούς ελέγχους σε όλα τα στάδια της παραγωγής (προ της σφαγής, κατά την διαδικασία της σφαγής και κρεοσκοπικό έλεγχο του παραγόμενου κρέατος).

2.Απαγορεύεται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία η σφαγή ζώων εντός των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων με σκοπό την εμπορία.

3.Όλα τα αμνοερίφια φέρουν υποχρεωτικά σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του σφάγιου. Οι οποίες υποδηλώνουν:

α) καταλληλότητα του κρέατος και είναι σχήματος ωοειδούς

β) την χώρα προέλευσης και το είδος του σφάγιου (αμνός, ερίφιο), σχήματος ορθογώνιου παραλληλόγραμμου

4.Τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, ή αυτά που προέρχονται από χώρες της κοινότητας, φέρουν σφραγίδες   χρώματος   μπλε.

5.Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής φέρουν σφραγίδες χρώματος καστανού .

6.Απαγορεύεται να δοθεί στην κατανάλωση κρέας στο οποίο δεν έχουν διενεργηθεί οι παραπάνω έλεγχοι και το οποίο δεν φέρει σήμανση καταλληλότητας.

7.Το κρέας πρέπει να πωλείται μόνο μέσα από ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες και δεν εκτίθεται σε κινδύνους επιμόλυνσης.

8.Εφιστούμε την προσοχή των καταναλωτών ως προς την πώληση παραπροϊόντων σφάγιων (έντερα, συκωταριές, πνεύμονες, καρδιά, νεφροί ) τα οποία θα πρέπει, εάν είναι νωπά, είτε να συνοδεύουν τα σφάγια είτε να εκτίθενται προς πώληση νωπά συσκευασμένα ή μη.

9.Τα κατεψυγμένα εντόσθια θα πρέπει να διατηρούνται κατεψυγμένα και να προσφέρονται στον καταναλωτή με την συσκευασία τους η οποία θα φέρει όλες τις προβλεπόμενες από την νομοθεσία ενδείξεις (ημερομηνία παραγωγής , λήξης , επωνυμία παρασκευάστριας εταιρείας και σήμανση της εγκατάστασης παραγωγής). Τα κατεψυγμένα προϊόντα απαγορεύεται να αποψύχονται και να διατίθενται ως νωπά.

Β. Όσον αφορά τα αυγά:

1.Όλα τα αυγά προς πώληση που διατίθενται στο εμπόριο θα πρέπει να φέρουν πάνω στο κέλυφος σφραγίδα με το διακριτικό αριθμό του παραγωγού (π.χ. 3 EL 72041)

2.Τα αυγά πρέπει να προέρχονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις και αυτό θα πρέπει να αποτυπώνεται στην συσκευασία τους

3.Όσον αφορά τις λαϊκές αγορές στις οποίες πωλούνται αυγά χύμα, πρέπει στο σημείο πώλησης να αναγράφεται η επωνυμία και η διεύθυνση του παραγωγού

4.Η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας των αυγών είναι 28 ημέρες όταν διατηρούνται σε δροσερό μέρος  

Η Δνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ συστήνει σε όλους τους καταναλωτές, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί   και να προμηθεύονται τρόφιμα από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις, τα οποία φέρουν ενδείξεις και σήμανση καταλληλότητας. Επίσης καλεί τους υπευθύνους των επιχειρήσεων τροφίμων να τηρούν την κείμενη νομοθεσία, όσον αφορά την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων.

Τέλος ενημερώνουμε πως   οι έλεγχοι συνεχίζονται συστηματικά και με μεγαλύτερη ένταση.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλιο σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης στο άρθρο «Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη» που δημοσιεύτηκε την 24η Απρίλη 2024 στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ

Γράφει ο Νάσος Παπαδόπουλος, πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλ…