Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Μάστιγα» η νόσος του Θυρεοειδή στην ορεινή περιοχή

«Μάστιγα» η νόσος του Θυρεοειδή στην ορεινή περιοχή

0
exetaseis thiroidis

Οι γιατροί της «Ανοιχτής Αγκαλιάς» εξέτασαν 293 ενήλικες εκ των οποίων οι 234 είχαν προβλήματα με τον θυρεοειδή τους!

Εξετάστηκαν επίσης δωρεάν 900 παιδιά. Διαπίστωσαν αύξηση στο ποσοστό των υπέρβαρων παιδιών – Τι αναφέρει σχετική έρευνα του γιατρού Ι. Αγκόρτσα

«Μαστίζει» η νόσος του Θυρεοειδή στη ορεινή περιοχή του νομού μας! Είναι ενδεικτικό ότι 293 ενήλικες που εξέτασαν εθελοντές γιατροί της «Ανοιχτής Αγκαλιάς» σε ποσοστό 80% – ήτοι – 234 άτομα εμφάνισε προβλήματα θυρεοειδούς, σ’ ένα μεγάλο ποσοστό αδιάγνωστα. Επίσης αίσθηση προκαλεί ότι οι γιατροί διαπίστωσαν αύξηση των υπέρβαρων παιδιών. Τα συμπεράσματα αυτά αναφέρονται σε ανακοίνωση του γιατρών οι οποίοι έκαναν δωρεάν ιατρικές εξετάσεις σε 1.195 κατοίκους των οικισμών Σμίνθη, Δημάριο, Γλαύκη, Μελίβοια, Κοτύλη, Κένταυρο, Εχίνο και Οργάνη μεταξύ των οποίων 900 παιδιά από τις 8 έως και τις 20 Φεβρουαρίου 2015. Το κλιμάκιο των εθελοντών γιατρών και νοσηλευτών, αποτελείται από Παιδιάτρους, Παιδοχειρουργούς, Οδοντίατρους, Ακτινολόγο, Οφθαλμίατρο, Παρασκευαστή, Τεχνολόγο, Ψυχολόγο, Παιδοψυχίατρο, Νοσηλευτές.

Εξετάστηκαν δωρεάν 900 παιδιά και 295 ενήλικες

Αναλυτικά η διάγνωση της Ανοιχτής Αγκαλιάς: «Υποβλήθηκαν σε προληπτικό ιατρικό έλεγχο 900 παιδιά, πραγματοποιήθηκαν εμβολιασμοί και όπου κρίθηκε αναγκαίο έγιναν αιματολογικές εξετάσεις. Παράλληλα, 295 ενήλικες υποβλήθηκαν σε ειδικές ιατρικές εξετάσεις, εκ των οποίων περίπου το 80% εμφάνισε προβλήματα θυρεοειδούς, σ’ ένα μεγάλο ποσοστό αδιάγνωστα. Το γεγονός ότι περίπου το 50% των κατοίκων είναι άνεργοι, αύξησε την προσέλευση του πληθυσμού στις δωρεάν προληπτικές ιατρικές εξετάσεις.

Αρκετά περιστατικά παιδιών και ενηλίκων παραπέμφθηκαν στα Νοσοκομεία Ξάνθης και Θεσσαλονίκης. Ανησυχία προκαλεί η αύξηση του ποσοστού των υπέρβαρων παιδιών, φαινόμενο των δύο τελευταίων ετών, πράγμα που σημαίνει ότι η διατροφή των παιδιών εξακολουθεί να προβληματίζει τους παιδιάτρους και οδοντιάτρους της ομάδας.

Οι γονείς δηλώνουν αδυναμία να ελέγχουν τη διατροφή των παιδιών τους, αν και το 90% εφαρμόζει τις συστάσεις της ιατρικής ομάδας για περαιτέρω διερεύνηση ή αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας των παιδιών. Η Ομάδα Ειδικών πραγματοποίησε συμβουλευτικές συνεδρίες σε σχέση με την προσέγγιση και τη διαχείριση ενδοσχολικών και ενδοοικογενειακών καταστάσεων, προτείνοντας δόκιμους τρόπους οριοθέτησης συνεργασίας σε σχολείο και σπίτι, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις ιδιομορφίες και τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά των πληθυσμιακών ομάδων. Παρήγορο είναι το γεγονός ότι η βία στα σχολεία παραμένει ακόμη σε πολύ χαμηλά ποσοστά. Η εκστρατεία προληπτικής Ιατρικής της «Ανοικτής Αγκαλιάς» περιλάμβανε ακόμη ψυχαγωγικό πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους καθώς και διανομή δώρων στα παιδιά.

Η συγκεκριμένη Εκστρατεία εντάσσεται στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2015. Η πολύπλευρη αυτή προσφορά της Οργάνωσης Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής και Ιατρικής τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Παιδείας Πολιτισμού και Θρησκευμάτων.

Ι. Αγκόρτσας, ιατρός: «Από αρχαιοτάτων χρόνων υποφέρουν από τον θυρεοειδή τους οι κάτοικοι στα ορεινά»

Με το θέμα έχει ασχοληθεί επισταμένως ο ιατρό – παθολόγος Ιωάννης Αγκόρτσας ο οποίος διενήργησε έρευνες στην περιοχή στοιχεία της οποίας κατέγραψε σε βιβλίο με τίτλο: “Mechanics of Swelling: From Clays to Living Cells and Tieeues”, που εκδόθηκε το 1991. Όπως αναφέρει ο ίδιος ιδιαίτερα πριν την δεκαετία του 1960 στην ορεινή περιοχή υπήρχαν πολύ αυξημένα επίπεδα θυρεοειδούς (βρογχοκήλης) επειδή οι κάτοικοι δεν ερχόταν σε επαφή με ιώδιο και η διατροφή τους δεν περιλάμβανε καθόλου ψάρι: «Το είπε πρώτος ο Ιπποκράτης το 300 π.Χ. στο σύγγραμμά του «Περί τόπων – αέρων και υγρών». Όλες οι ασθένειες συνδέονται άμεσα με τον τόπο, το αέρα που αναπνέουμε και την διατροφή μας. Οι Πομάκοι δεν αναπνέουν ιώδιο και ιδιαίτερα πριν το 1960 δεν έτρωγαν καθόλου ψάρια». Ο κ. Αγκόρτσας σημειώνει ότι το μικρότερο ποσοστό προβλημάτων θυρεοειδούς συναντάται στα Άβδηρα λόγω της μικρής απόστασης από την θάλασσα. Μάλιστα στο βιβλίο του αναφέρει σχετικά: «Η βρογχοκήλη (κατά τον Ιπποκράτη Βρόγχος αδήν η διόγκωσης του Θυρεοειδούς αδένος) φαίνεται ότι μάστιζε τον ορεινό και ημιορεινό πληθυσμό της Ροδόπης, βόρεια των Αβδήρων (γενέτειρα του Δημοκρίτου), λόγω κλιματολογικών και εδαφολογικών συνθηκών. Το γεγονός αποδεικνύεται από εύρημα παριστάνον την προτομή γυναίκα με βρογχοκήλη , θεωρούμενο ως ανάθημα σε ναό Ασκληπιείου, κάτι που σημαίνει ότι εκεί εγένετο κάποια θεραπεία Σήμερα η βρογχοκήλη, ενδημεί εις τις παραπάνω περιοχές εις υψηλά ποσοστό (30 – 45%) μεταξύ των γηγενών πληθυσμών των Ροδοπαίων, Αγριάνων (Πομάκων) και Σαρακατσάνων».

Μαριάννα Ξανθοπουλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΔΠΔ: Ένταλμα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ για εγκλήματα πολέμου

Η κατηγορία που απαγγέλθηκε κατά των δύο Ισραηλινών ηγετών αφορά τη δημιουργία συνθηκών λι…