Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Πέντε δεσμε(ύσει)ς για την οικονομική κρίση

Πέντε δεσμε(ύσει)ς για την οικονομική κρίση

0

Συνεχίζεται το «άνοιγμα» του ΠΑΣΟΚ προς την κοινωνία και η πορεία του προς το λαό με στόχο την επαφή του με τα πραγματικά προβλήματα της περιφέρειας, την ενημέρωση για τις θέσεις του και την κατάθεση στην κοινωνία, εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης που αποτελεί και το κύριο ζητούμενο. Πρόκειται κυριολεκτικά για μια εξόρμηση ενημέρωσης που επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ τον τελευταίο καιρό μέσω επισκέψεων στελεχών του ανά νομό. Στα πλαίσια αυτά το Σαββατοκύριακο επισκέφτηκε την Ξάνθη το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και Δήμαρχος Καλλιθέας κ. Κώστας Ασκούνης, ο οποίος ήταν επικεφαλής του κλιμακίου που απαρτιζόταν από τον βουλευτή Μάντατζη Τσετίν, τον Γραμματέα της Ν.Ε. Αχιλλέα Τσαρτσάρα, τον Γραμματέα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Ξάνθης Παναγιώτη Δαβιτίδη, καθώς και από μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής και της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Ξάνθης. Το κλιμάκιο πραγματοποίησε επίσκεψη στην αγορά και το Παζάρι της Ξάνθης, νωρίς το πρωί του Σαββάτου, όπου συνομίλησε με καταστηματάρχες και πολίτες ενώ παράλληλα διένειμε φυλλάδια σχετικά με την οικονομική κρίση και την πολιτική συγκυρία.
Ευχαριστήριο προς τους φορείς στης Ξάνθης
Η συνέχεια στην ενημέρωση δόθηκε με τη συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο «Νατάσσα», την οποία ο κ. Ασκούνης ξεκίνησε μ’ ένα …ευχαριστήριο! Συγκεκριμένα, όπως είπε, αισθάνθηκε την ανάγκη, να ευχαριστήσει «όλους του φορείς του νομού της Ξάνθης που από την πρώτη στιγμή πάλεψαν να παραμείνει η λίμνη της Βιστονίδας, οι παραλίμνιες εκτάσεις και γενικά όλος αυτός ο πλούτος, κάτω από τον έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου. Αυτό είναι ένα μάθημα για όλους μας, για το πώς πρέπει οι συλλογικοί και κοινωνικοί φορείς να αγωνίζονται οι ίδιοι για την προάσπιση του δημοσίου πλούτου».
Εμμένοντας στο θέμα ο κ. Ασκούνης το χαρακτήρισε ως «σκάνδαλο καταλήστευσης του ελληνικού δημοσίου που δεν έχει προηγούμενο» και οριοθέτησε την ουσία της υπόθεσης που βρίσκεται στον τρόπο άσκησης της εξουσίας από την κυβέρνηση, στην αντίληψη της για το δημόσιο πλούτο και τη δημόσια περιουσία. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η υπόθεση δεν θα πέσει… στις καλένδες μιας εξεταστική επιτροπής αλλά ότι θα φτάσει στην ουσία.
Τόνισε δε ότι ήδη έχουν αποδοθεί πολιτικές ευθύνες, αλλά το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι πρέπει να διερευνούν και μέσω της Προανακριτικής και οι ποινικές ευθύνες ενώ για τις τυχόν ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ασκούνης απάντησε ότι «…το ΠΑΣΟΚ δέχθηκε η εξεταστική να ερευνήσει και για τα επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ και όποιες ευθύνες αναλογούν στην τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στους υπουργούς του, να αναληφθούν».
Για όλα φταίει η διεθνής κρίση;
Στο επίμαχο θέμα της οικονομικής κρίσης αναφέρθηκε επισταμένως ο κ. Ασκούνης,
ξεκινώντας όμως με μια επισήμανση: «πριν καν υπάρξει η παγκόσμια κρίση, υπήρχε ήδη μια εσωτερική δική μας κρίση εξαιτίας των λανθασμένων επιλογών της κυβέρνησης της Ν.Δ. και των σκανδάλων». Επεξηγώντας σημείωσε ότι «δεν φταίει η διεθνής οικονομική κρίση για το σκάνδαλο των Καρτέλ, των δομημένων ομολόγων ούτε για το ξεπούλημα του ΟΤΕ ούτε φταίει η διεθνής κρίση που η ΔΕΗ από μία κερδοφόρος επιχείρηση το 2004, σήμερα να βρίσκεται σε πλήρη κατάρρευση».
Επίσης ο κ. Ασκούνης σημείωσε ότι ίσως είναι πολύ βολικό για τους ιθύνοντες της κυβέρνησης να «φορτώσουν» όλα τα δεινά της οικονομίας στη διεθνή πολιτική κρίση όμως η αλήθεια είναι ότι για όλα φταίει: «η νέο-συντηρητική ταξική οικονομική πολιτική που στόχο είχε να εξυπηρετήσει τους οικονομικά ισχυρούς και να μην πάρει κανένα μέτρο για τις ασθενέστερες οικονομικές τάξεις».
Οι 5 δέσμες μέτρων του ΠΑΣΟΚ για την οικονομική κρίση
Τι αντιτείνει το ΠΑΣΟΚ σ’ όλα αυτά; Ποια διέξοδο προτείνει από την κρίση; Την απάντηση έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην ομιλία του της Παρασκευής που κατέθεσε 5 δέσμες μέτρων που θέτουν ως προτεραιότητα την αναδιανομή του πλούτου της χώρας, την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων και την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας.
1η Δέσμη μέτρων: για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις τράπεζες
– «Το Δημόσιο να στηρίξει μόνο εκείνες τις τράπεζες που έχουν ανάγκη και μόνον εφόσον οι βασικοί μέτοχοί τους θα συμμετάσχουν σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, βάζοντας και αυτοί το χέρι στην τσέπη.
– Όπου το Δημόσιο συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών απαιτούμε, την ενεργό παρουσία εκπροσώπων του στο Διοικητικό Συμβούλιο. Όχι διακοσμητικοί, όπως θέλει η κυβέρνηση, αλλά με λόγο και ρόλο για τις στρατηγικές αποφάσεις και πολιτικές των τραπεζών. Για να εγγυηθούν ότι οι αποφάσεις αυτές βοηθούν την πραγματική οικονομία.
– Προτείνουμε την παροχή ρευστότητας, με την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, με την δημιουργία Ειδικού Ταμείου Αναχρηματοδότησης των Τραπεζών. Αυτό θα παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες, υπό τον όρο, την αναχρηματοδότηση ή την παροχή νέων δανείων, με ευνοϊκούς όρους προς τις μικρομεσαίες κι εξαγωγικές επιχειρήσεις.
– Δεν μπορούν να έχουν εγγυήσεις μόνο οι τράπεζες. Χρειάζονται εγγυήσεις και οι καταθέτες, όπως βεβαίως και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, ώστε να μην υποχρεωθούν να ρευστοποιήσουν μετοχές τους, καταγράφοντας απώλειες δισεκατομμυρίων ευρώ.
– Η κυβέρνηση κοροϊδεύει τον κόσμο όταν λέει ότι οι μισθοί των τραπεζικών στελεχών δεν θα ξεπερνάνε τις ετήσιες αποδοχές του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. «Ξέρετε ότι ο μισθός του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος φτάνει κοντά στις 400.000 ευρώ το χρόνο; Μα ποιον κοροϊδεύετε επιτέλους;»
2η Δέσμη μέτρων: στήριξη των μεσαίων και χαμηλότερων εισοδηματικά στρωμάτων
– «Προτείνουμε με νόμο την χορήγηση έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης, επιδόματος θέρμανσης, αύξηση του συντελεστή επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες, από το 7% στο 11%. Χορήγηση του ΕΚΑΣ σε επιπλέον 300.000 χαμηλοσυνταξιούχους, με διεύρυνση των κριτηρίων για τους δικαιούχους».
– «Ζητάμε ν’ αποσυρθεί το σχέδιο προϋπολογισμού του 2009. Να μειωθεί τώρα, μεσούσης της κρίσης -είναι ακόμα πιο σημαντική αυτή η πρότασή μας- το φορολογικό βάρος για τα μεσαία και φτωχότερα εισοδηματικά στρώματα…
α) «Να επαναφέρει η κυβέρνηση το αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες».
β) «Μιλάμε επίσης για την κατάργηση του νόμου της κυβέρνησης για την φορολόγηση στα ακίνητα και για επαναφορά της φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Εκεί όπου τώρα εσείς φορτώνετε σε εκατομμύρια νοικοκυριά το χαράτσι του ΕΤΑΚ. Επιβαρύνετε την ελληνική οικογένεια και τους κοροϊδεύετε κι από πάνω!».
3η Δέσμη μέτρων: στήριξη ειδικά της μικρής και μεσαίας επιχείρησης
«Υγιής επιχειρηματικότητα – ένα νέο παραγωγικό πρότυπο, ειδικά για την μικρή και μεσαί

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Επιμελούνται» τεχνικά την ανάπτυξη της Θράκης

Άπαντες παρόντες…