Καλή έως πολύ καλή θεωρούν την υγεία τους οι κάτοικοι των νομών Ξάνθης και Δράμας σε ποσοστό 53% και 59% αντίστοιχα. Παρόλα αυτά όμως είναι υψηλά τα ποσοστά (45,3% και 44% αντίστοιχα) εκείνων που κάνουν χρήση φαρμάκων για νοσήματα που αφορούν την καρδιά ,το κυκλοφορικό, τον μεταβολισμό, το ενδοκρινολογικό σύστημα, καθώς και για ορθοπεδικά προβλήματα, ψυχιατρικά, πνευμονολογικά/ βρογχικά και κακοήθεις νεοπλασίες. Επίσης, στους δύο νομούς παρατηρούνται υψηλά ποσοστά άγχους. Συγκεκριμένα το 50% των ερωτηθέντων στο νομό Ξάνθης και το 55,7% στο νομό Δράμας δήλωσαν ότι αισθάνονται άγχος. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τα αποτελέσματα ερευνών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας-Τομέα Οικονομικών της Υγείας στους δύο νομούς , που διενεργήθηκαν στο διάστημα Απριλίου-Μαΐου 2008 σε ένα δείγμα 500 ατόμων. Οι ερωτηθέντες αξιολόγησαν θετικά το ενδιαφέρον των γύρω τους σε ποσοστό 84% στο νομό Ξάνθης, αναφέροντας ότι οι γύρω τους ενδιαφέρονται πολύ ή αρκετά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο νομό Δράμας ήταν 80,6%.
Τα στοιχεία της έρευνας παρουσιάστηκαν στη Θεσσαλονίκη με αφορμή το Διακρατικό Συνέδριο Τελικής Αξιολόγησης του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας για τη δημόσια υγεία, «Δημιουργία Διασυνοριακών Κέντρων Δημόσιας Υγείας (ΔΙΚΕΔΥ)Δράμας , Ξάνθης το οποίο διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη. Σκοπός των ΔΙΚΕΔΥ είναι να βοηθήσουν τις τοπικές υγειονομικές αρχές εκατέρωθεν των συνόρων Ελλάδας-Βουλγαρίας να αντιμετωπίσουν με κοινό τρόπο τα προβλήματα δημόσιας υγείας που σχετίζονται με τη μετακίνηση πληθυσμών, αγαθών, ζώων, καθώς και κοινά προβλήματα περιβαλλοντικού χαρακτήρα όπως η μόλυνση των υδάτων , του αέρα, του εδάφους, και γενικά να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων των παραμεθόριων περιοχών. Στο πλαίσιο των έργων αναπτύχθηκαν info kiosks για την ενημέρωση των πολιτών για θέματα υγείας και η διαδικτυακή πύλη www.dikedy.gr για την ενημέρωση, επικοινωνία και επιστημονική συνεργασία σε θέματα και υπηρεσίες υγείας. Τα έργα περιλαμβάνουν επίσης, δράσεις επιδημιολογικής παρέμβασης που αφορούν στον εντοπισμό, τη διερεύνηση και την αντιμετώπιση ενδημιών και επιδημιών στην κοινότητα, την καταγραφή και αξιολόγηση λοιμωδών νοσημάτων και την αξιοποίηση των στοιχείων για παραγωγή οδηγιών λήψης μέτρων και άσκησης πολιτικών υγείας. Σημαντικό μέρος των έργων αυτών είναι η διασυνοριακή συνεργασία που περιλαμβάνει συναντήσεις και εκδηλώσεις για θέματα υγείας.
Αγχώδεις και καπνιστές Ξανθιώτες και Δραμινοί!
Από την έρευνα προκύπτει ότι οι κάτοικοι των δύο νομών στην πλειονότητά τους είναι καπνιστές αλλά όχι και πότες. Συγκεκριμένα το 65,4% του δείγματος στην Ξάνθη και το 71,4% στη Δράμα ήταν καπνιστές, ενώ τα ποσοστά εκείνων που δεν καταναλώνουν ποτέ ποτά ήταν 43,7% και 30,6% αντίστοιχα και εκείνων που συνήθως δεν πίνουν, εκτός εξαιρέσεων ήταν 21,25 και 23,1%.
Όσον αφορά τις διατροφικές συνήθειες το 19% του δείγματος στο νομό Ξάνθης και το 20% στο νομό Δράμας καταναλώνει 5 ή περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως , το 12% και το 14% καταναλώνει λιπαρά ψάρια 2 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, ενώ το 6,9% και το 9% καταναλώνει λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα κόκκινο κρέας. Έντονη φυσική δραστηριότητα ή άσκηση μισής ώρας έχει 5-7 φορές την εβδομάδα το 3% στην Ξάνθη και το 5% στη Δράμα.
Ποσοστό 77% στην Ξάνθη και 85% στη Δράμα δήλωσε ότι έκανε χρήση υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, ενώ το 23,8% και το 24,9% αντίστοιχα επισκέφτηκαν τον οδοντίατρο τον τελευταίο χρόνο.
Επιμέλεια:
Μαριάννα
Ξανθοπούλου