-100γρ. κουβερτούρα 55% κακάο
-3 αβγά
-180γρ. ζάχαρη
-170γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
-1 κουτ. γλυκού κανέλα
-130γρ. βούτυρο αγελαδινό, μαλακωμένο για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου
Για τα καραμελωμένα μήλα
-3 μήλα μεγάλα, κομμένα σε κυβάκια
-1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό
-2 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
-3 κουτ. σούπας φιλέ αμυγδάλου
-1 κουτ. γλυκού κανέλα
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το βούτυρο σε δυνατή φωτιά και όταν αφρίσει και κάψει ρίχνετε τα κομμένα μήλα. Τα σοτάρετε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσουν απαλά. Πασπαλίζετε με την καστανή ζάχαρη, ρίχνετε τα αμύγδαλα και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 1-2 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι τα μήλα να καραμελώσουν. Τα στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί και, όταν κρυώσουν, τα πασπαλίζετε με την κανέλα. Αφήνετε κατά μέρος χωρίς όμως να τα σκεπάσετε για να μην μαλακώσουν.
Τρίβετε τη μισή ποσότητα κουβερτούρας σε χοντρό του τρίφη και σπάτε την υπόλοιπη σε μικρά κομμάτια. Χτυπάτε με το μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη, μέχρι να πάρετε ένα ανοιχτόχρωμο μίγμα. Σταδιακά, προσθέτετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και την κανέλα, χωρίς να σταματήσετε το χτύπημα, μέχρι να ενωθούν καλά. Ρίχνετε το μαλακωμένο βούτυρο και ανακατεύετε για λίγο ακόμα, μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές.
Στρώνετε τα καραμελωμένα μήλα στον πυθμένα βουτυρωμένης φόρμας 24 εκ, σκορπίζετε τα κομμάτια της κουβερτούρας και από πάνω αδειάζετε το μίγμα του κέικ. Πασπαλίζετε όλη την επιφάνεια με το τρίμμα κουβερτούρας. Ψήνετε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 40 λεπτά.