-1 κιλό ψαχνό μοσχαρίσιο κρέας σε μέτρια κομμάτια (σπάλα, ποντίκι)
-60ml ελαιόλαδο
-1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
-1 μικρή καυτερή πιπερίτσα
-1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
-60ml κόκκινο κρασί ξηρό
-250-300ml νερό
-2 φύλλα αρμπαρόριζας ή 2 κλαδάκια δεντρολίβανο
-60ml πετιμέζι
-1/2 κιλό κρεμμυδάκια στιφάδου
-2 κυδώνια
-2 πατάτες
-αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Στεγνώνετε καλά τα κομμάτια του κρέατος σκουπίζοντάς τα με χαρτί κουζίνας. Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά το λάδι και τσιγαρίζεται τα κομμάτια του κρέατος απ’ όλες τις πλευρές για 8-10 λεπτά, σε δύο δόσεις.
Τα βγάζετε σε πιάτο και ρίχνετε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι. Σοτάρετε 2-3 λεπτά, επαναφέρετε στη συνέχεια το κρέας και ανακατεύετε για λίγο. Σβήνετε με το κρασί και το ξύδι αφήνοντας να εξατμιστούν για μερικά λεπτά.
Προσθέστε το σκόρδο, την πιπερίτσα και τον πελτέ, τα σοτάρετε ελάχιστα και προσθέτετε το νερό. Όταν αρχίσει και βράζει χαμηλώνετε στο ελάχιστο τη φωτιά και βράζετε για 1,5 ώρα.
Καθώς βράζει το κρέας κόβετε τα κυδώνια στα 8 κομμάτια και το ίδιο κάνετε με τις πατάτες και τα διατηρείτε σε νερό με λεμόνι για να μη μαυρίσουν.
Όταν περάσει η 1,5 ώρα τοποθετείτε προσεκτικά ανάμεσα στα κομμάτια του τα κυδώνια και τις πατάτες, προσθέτετε το πετιμέζι, ανεβάζετε σε μέτρια τη θερμοκρασία και βράζετε άλλα 20 λεπτά έως να μαλακώσουν τα κυδώνια χωρίς όμως να παραβράσουν και να έχετε μία πυκνή σάλτσα.
Στο σερβίρισμα προσθέστε τα φύλλα αρμπαρόριζας ή δεντρολίβανου στο πιάτο.