Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Δεν μπορούμε να μιλάμε για Σύστημα Υγείας χωρίς σοβαρό πλαίσιο και με αυτούς τους μισθούς»

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για Σύστημα Υγείας χωρίς σοβαρό πλαίσιο και με αυτούς τους μισθούς»

0
nosokomio xanthis exo-empros

Δηλώσεις μετά την εκλογή του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Τάσου Καραδέδου

 

Ελλιπές προσωπικό και προβλήματα λειτουργίας στις κλινικές του Νοσοκομείου Ξάνθης

Κατά την συνεδρίαση του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου, που πραγματοποιήθηκε με θέμα την εκλογή Προεδρείου του Συλλόγου, αφού ανακοινώθηκε η διαδικασία, ακολούθησαν οι υποψηφιότητες για μεν την θέση του Προέδρου αυτές του κ. Καραδέδου και της κας Σταμπουλή, ενώ για την θέση του Αντιπροέδρου του κ. Φωτίου και της κας Σταμπουλή. Κατόπιν της ψηφοφορίας Πρόεδρος εξελέγη ο κ. Καραδέδος με 9 ψήφους έναντι 2 της κας Σταμπουλή, ενώ Αντιπρόεδρος εξελέγη ο κ. Φωτίου με 6 ψήφους έναντι 5 της κας Σταμπουλή. Ο νευρολόγος κ. Τάσος Καραδέδος, που διετέλεσε Πρόεδρος του Συλλόγου και κατά την προηγούμενη τριετία, ευχαρίστησε τους συναδέλφους για την πολύ καλή εκλογική διαδικασία. Στις πρώτες δηλώσεις του στο «Ε» ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «υπήρξε μια αποτίμηση και ένας θετικός απολογισμός του έργου του προηγούμενου Δ.Σ. και ακούστηκαν παράλληλα πολύ καλές απόψεις για ανανέωση, τις οποίες θα λάβουμε υπ’ όψη. Είναι θετικό το γεγονός ότι το Νοσοκομείο της Ξάνθης εκπροσωπείται πλέον πιο ενεργά μέσα στον Σύλλογο, καθώς είναι πολλά τα προβλήματα και στην δευτεροβάθμια περίθαλψη».

Δεν νοείται Σύστημα Υγείας χωρίς χρήματα

Αναφορικά με τον ρόλο του Ιατρικού Συλλόγου στα θέματα υγείας της περιοχής ο κ. Καραδέδος σημείωσε ότι «ο Σύλλογος θα εργαστεί στο μέτρο των δυνατοτήτων του για την επίλυση των δυσκολιών πρόσβασης των ασθενών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια ιατρική περίθαλψη, γιατί τα οικονομικά και θεσμικά προβλήματα γίνονται όλο και πιο αισθητά». Αναφορικά με το θέμα της μείωσης των μισθών των γιατρών του δημόσιου τομέα ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου ανέφερε χαρακτηριστικά «δεν μπορούμε να μιλάμε για οργανωμένο σύστημα υγείας, όταν οι μισθοί των γιατρών είναι κατώτεροι από αυτούς των ΕΠΟΠ για παράδειγμα. Είναι δυσμενείς οι όροι και οι συνθήκες εργασίας στα νοσοκομεία, γι’ αυτό και δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους γιατρούς που ιδιωτεύουν. Και στον ιδιωτικό τομέα όμως υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις, καθόσον δεν υπάρχει ένα σοβαρό πλαίσιο στον ΕΟΠΥΥ, με πολλά θέματα να μένουν μετέωρα και να μην αποσαφηνίζονται». Ο κ. Καραδέδος αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της ελλιπούς ασφάλισης, εξαιτίας του οποίου μεγάλη μερίδα ασθενών δεν έχει πρόσβαση σε εξειδικευμένες και δαπανηρές εξετάσεις (αιματολογικές, αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες). «Οι ασθένειες δεν κοιτάζουν φυσικά πλούσιους ή φτωχούς, αλλά ένας φτωχός πολίτης δεν διασφαλίζεται απέναντι σε σοβαρές ασθένειες, όπως είναι π.χ. τα λοιμώδη νοσήματα» είπε ο ίδιος. Διατυπώνοντας τον προβληματισμό του για τις ελλείψεις στο σύστημα υγείας, ο κ. Καραδέδος αναφέρθηκε στις ενέργειες στις οποίες θα προβεί ο Ιατρικός Σύλλογος «θα κατατεθούν προτάσεις στο Υπουργείο και στην Περιφέρεια σε συνεργασία και με τον Δήμο, γιατί ρόλος του Συλλόγου είναι να επαγρυπνεί και να προτείνει λύσεις, δεδομένου ότι αυτή την περίοδο υπάρχουν πολλές ασθένειες που χρήζουν άμεσης προσοχής, όπως η νόσος του Έμπολα, ο ιός του Νείλου, η φυματίωση από τους λαθρομετανάστες της περιοχής κ.ά. Πρέπει να αλλάξουν πολλά στις προβληματικές δομές του πρώην ΙΚΑ και θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια στην κατεύθυνση αυτή».

Προβλήματα στις κλινικές του Γ.Νοσοκομείου Ξάνθης

Την επιτακτική επίλυση των ανωτέρω θεμάτων βιώνουν καθημερινά οι κάτοικοι της Ξάνθης και των γύρω περιοχών, με τα συνεχή και αυξανόμενα προβλήματα στο Νοσοκομείο της Ξάνθης. Έχουμε αναφερθεί και παλαιότερα στο πρόβλημα έλλειψης καρδιολόγων στην Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου, στο οποίο έρχεται να προστεθεί και η έλλειψη προσωπικού στην Μαιευτική Κλινική. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα λόγω της αποχώρησης πολλών πεπειραμένων ιατρών, οι οποίοι προσέφεραν όλα αυτά τα χρόνια στους ασθενείς του Νομού Ξάνθης. Οι κεντρικές πολιτικές των συνεχών μειώσεων όμως και οι ασφυκτικοί περιορισμοί των προσλήψεων και στον τομέα της Υγείας, οδήγησαν πολλούς γιατρούς στην έξοδο και ακόμη περισσότερους στο να μην επιθυμούν να εργαστούν στα δημόσια νοσοκομεία. Ιδιαίτερα ανήσυχοι οι ασθενείς της πόλης μας αντικρίζουν μια εικόνα εγκατάλειψης στις κλινικές του Νοσοκομείου της Ξάνθης, οι οποίες έχουν αποδυναμωθεί μετά την συνταξιοδότηση και την αποχώρηση της κ. Ματούλας Τσούλου από την Γυναικολογική αλλά και του κ. Κρίτωνα Καλογερή από την Ουρολογική. Το μέγεθος του προβλήματος έγινε εμφανές όταν μετά την ασθένεια ενός ιατρού, τέθηκε σε κίνδυνο η δυνατότητα της Μαιευτικής Κλινικής να εξυπηρετήσει τις τακτικές και έκτακτες ανάγκες και, κυρίως, τις γεννήσεις, αφού είναι το Νοσοκομείο με το μεγαλύτερο αριθμό τοκετών σε όλη την περιοχή. Το πρωί της Πέμπτης συγγενείς ετοιμόγεννων εγκύων διαμαρτυρήθηκαν, γιατί αρχικά υπήρξε η πληροφορία ότι τα περιστατικά θα αντιμετωπιστούν από άλλα νοσοκομεία της Περιφέρειας. Ο κίνδυνος αποφεύχθηκε με την Διοίκηση του Νοσοκομείου να επιχειρεί να βρει λύσεις για τη στελέχωσή του, έχοντας ήδη δρομολογήσει μια σειρά από ενέργειες, όπως αναφέρει ο Διοικητής κ. Αθανάσιος Πάσχου.

Την ίδια στιγμή άλυτο παραμένει το πρόβλημα που έχει ανακύψει σχετικά με την εξυπηρέτηση των καρκινοπαθών της Θράκης, οι οποίοι δεν μπορούν να υποβληθούν σε ακτινοθεραπείες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης εδώ και αρκετές εβδομάδες, λόγω βλάβης στον απαιτούμενο εξοπλισμό. Το πρόβλημα παρά τις επισημάνσεις και τις διαμαρτυρίες των ασθενών παραμένει άλυτο, με αποτέλεσμα να υπόκεινται σε μια άνευ προηγούμενου ταλαιπωρία, καθώς είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται μέχρι τη Θεσσαλονίκη, εφόσον φυσικά βρουν διαθέσιμο ραντεβού.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συμμετοχή του Τοποτηρητή Μουφτή Ξάνθης στην εορτή της Εθνικής Ημέρας των Η.Α.Ε.

Ο Νεζντέν Χεμσερή εκπροσώπησε τη Μουφτεία Ξάνθης στην εκδήλωση της Πρεσβείας των Ηνωμένων …