Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Η κρίσιμη συνάντηση στην Μπακού: Μπορεί το COP29 να βρει απαντήσεις στην κλιματική κρίση;

Η κρίσιμη συνάντηση στην Μπακού: Μπορεί το COP29 να βρει απαντήσεις στην κλιματική κρίση;

0

Ενώ το παγκόσμιο μέλλον εξαρτάται από τη δράση κατά της κλιματικής αλλαγής, η ενίσχυση των χρηματοδοτήσεων και η υποστήριξη των ευάλωτων οικονομιών βρίσκονται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων


Περισσότεροι από 100 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έχουν ήδη συρρεύσει στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, για τη διάσκεψη COP29 του ΟΗΕ για την κλιματική κρίση. Η χαρακτηριστική μυρωδιά του πετρελαίου στην ατμόσφαιρα και οι φλόγες (σ.σ. στο Μπακού) που εκπέμπονται από τις εγκαταστάσεις καύσης υπογραμμίζουν την εξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα, τα οποία αποτελούν το 90% των εξαγωγών της.

Η παρουσία του Ντόναλντ Τραμπ στην ηγεσία των ΗΠΑ επανεισάγει την πολιτική «drill, baby, drill», που υπονομεύει την παγκόσμια προσπάθεια για καθαρή ενέργεια, σύμφωνα με πολλούς από τους δεκάδες χιλιάδες αντιπροσώπους που συγκεντρώθηκαν. Αν και οι ΗΠΑ υπό τον Μπάιντεν είχαν επικεντρωθεί σε καθαρές τεχνολογίες, οι ανησυχίες εντείνονται για τις επιπτώσεις που θα έχει η αλλαγή κατεύθυνσης στην προσπάθεια μείωσης των εκπομπών άνθρακα.

Η πρώην επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα, Κριστιάνα Φιγκέρες, δήλωσε ότι, παρά τις προκλήσεις, η ανάγκη για απανθρακοποίηση δεν σταματά. Η συνέχιση των συνομιλιών, παρά τις ακραίες καιρικές συνθήκες και τη ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας, εντείνει την πίεση για επίτευξη του στόχου της Συμφωνίας του Παρισιού για περιορισμό της υπερθέρμανσης στους 1.5°C.

Οι δυσκολίες στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ειδικά σε φτωχές χώρες, αναδεικνύουν τη χρηματοδότηση ως κεντρικό ζήτημα. Αναλυτές προειδοποιούν ότι η επίτευξη ενός τέτοιου στόχου απαιτεί 3.5 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέχρι το 2050 για την πλήρη ενεργειακή μετάβαση. Η οικονομική αρωγή προς τις αναπτυσσόμενες χώρες μπορεί να φτάσει μέχρι και το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, με τα υπόλοιπα κεφάλαια να αναμένονται από πολυμερείς οργανισμούς, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα.

Ανάμεσα στις λύσεις που προτείνονται είναι φόροι άνθρακα, αναπροσαρμογές των επιδοτήσεων και ανακατεύθυνση των επενδύσεων προς καθαρές τεχνολογίες. Παρά τις πολιτικές αντιξοότητες, ο στόχος των 1.5°C παραμένει σταθερός, με αναπτυσσόμενες και ανεπτυγμένες χώρες να πιέζουν για αυστηρότερα εθνικά σχέδια.

Καθώς οι διαπραγματεύσεις κορυφώνονται, είναι σαφές ότι η επιτυχία της διάσκεψης στην Μπακού εξαρτάται από τη συντονισμένη δράση όλων των κρατών. Χωρίς ουσιαστική στροφή προς καθαρές, χαμηλού άνθρακα οικονομίες, οι οικονομικές και κλιματικές προκλήσεις θα επιδεινωθούν παγκοσμίως.

Με πληροφορίες από την Guardian

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ερώτηση για τη συνδεδεμένη ενίσχυση στον αραβόσιτο κατέθεσε ο Φερχάτ Οζγκιούρ

Ο βουλευτής Ροδόπης ζητά άμεση επανεξέταση των κριτηρίων που αποκλείουν την περιοχή Ο βουλ…