Αναμονή της ζωής
Ναι αγαπητοί φίλοι αναγνώστες της Εφημερίδας. Πρόκειται για μια αναμονή μηνών και αφορά την βροχή. Πρόκειται για το νερό που θα πέσει στη διψασμένη γη και το οποίο θα φέρει μαζί του την ίδια την ζωή στη φύση.
Αυτήν την αναμονή της ζωής εννοώ. Αυτήν εξάλλου καρτερούν οι άνθρωποι της υπαίθρου για να δώσει ανάπτυξη, ζωή στα φυτά, στις παραγωγές.
Το πρόβλημα της ύδρευσης και άρδευσης πάει μαζί. Εάν στα ποτάμια μειωθεί το νερό δεν θα υπάρχει αρκετό για την επιβίωση των ανθρώπων και αντίστοιχα θα υπάρξει πρόβλημα στις αγροτικές παραγωγές που είναι η διατροφή μας, δηλαδή η επιβίωσή μας.
Γι’ αυτό αναμένουμε κι εμείς εδώ την βροχή να πέσει στη γη, να την γονιμοποιήσει, να την πλουτίσει και την γεμίσει ενέργεια και ζωή.
Γ.Δ.
Δεν έχουν το θεό τους
Οι κλοπές από τους γνωστούς Τσιγγάνους ανά την Ελλάδα είναι στην ημερήσια διάταξη. Κι αυτό διότι αποτελεί έναν εύκολο τρόπο απόκτησης χρημάτων χωρίς να εργαστεί κάποιος.
Οι εν λόγω δράστες δεν κάνουν επιλογές και εξαιρέσεις. «Χτυπάνε» παντού. Από διαρρήξεις σπιτιών, κλοπές διάφορων ειδών, κλοπές χαλκού καταστρέφοντας υποδομές της ΔΕΗ, του ΟΣΕ και αγροτών.
Όμως αυτό που συνέβη σε χωριά της Αρκαδίας είναι μοναδικό.
Δεν είχαν πραγματικά το θεό τους… ούτε μία, ούτε δύο αλλά 26 καμπάνες από απομακρυσμένες εκκλησίες στην ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης Αρκαδίας κατηγορούνται ότι έκλεψαν τρεις άνδρες μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων. Όπως γράφει η εφημερίδα «Πατρίς», οι κλοπές θεωρούνται από τις αρχές στοχευμένες καθώς τις αφαιρούσαν για τα μέταλλα που ήταν κατασκευασμένες οι καμπάνες: Μπρούζος, χαλκός και ορισμένες με ασήμι και χρυσό. Η αξία τους ξεπερνά – σύμφωνα με τις αρχές- τις 40.000 ευρώ!
Γ.Δ.
Άνοιξε την Θεσσαλονίκη
Για τον Γιάννη Μπουτάρη έχουν γραφεί πολλά στη μνήμη του ανδρός που «έφυγε» πρόσφατα από την ζωή. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει τίποτε άλλο να γραφτεί.
Μάλιστα το κείμενο της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου τα είπε όλα.
Θα σταθώ στον αυτοδιοικητικό Μπουτάρη. Τον δήμαρχο με το ανοιχτό μυαλό, τον δήμαρχο των ανοιχτών οριζόντων. Αυτός «άνοιξε» την Θεσσαλονίκη, αυτός της έδωσε μια νέα αίγλη, νέα προοπτική και νέες ευκαιρίες με το να κάνει την νύμφη του Θερμαϊκού σύμβολο υπέρβασης μεταξύ των ανθρώπων και των θρησκειών.
Ο Μπουτάρης την πήρε από το χέρι για να τιμήσει το σημαντικό τέκνο της , τον Μουσταφά Κεμάλ, κι αυτός ζήτησε συγγνώμη από τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης για τις μαύρες σελίδες της περιόδου της ντροπής.
Έφερε κοντά λαούς και θρησκείες πέρα απ’ όλα τ’ άλλα στην αγαπημένη του Θεσσαλονίκη.
-Καλό ταξίδι, η απλή ευχή.
Γ.Δ.
Μακάρι να εμφανιστεί
Φίλος αγαπητός, διακρινόμενος για το θάρρος της γνώμης του, σε μία φιλική συνάντηση μου έκανε μια παρατήρηση. Μου είπε ότι συχνά επικαλούμαι την δημαρχιακή θητεία στον δήμο μας τα έργα, τις ημέρες και τα οράματα του αείμνηστου δημάρχου Φίλιππου Αμορίδη.
Του θύμισα ότι έχει δίκιο. Όντως η αναφορά αυτή είναι σωστή εκ μέρους του ως προς τον αυτοδιοικητικό τομέα. Του απάντησα ότι μακάρι να εμφανιστεί κι άλλος σαν αυτόν στον αυτοδιοικητικό στίβο ίσος ή ακόμη και με μεγαλύτερο έργο.
Το θέμα έκλεισε στο σημείο αυτό με την ευχή αμφοτέρων να εμφανιστεί στην πόλη μας μια τέτοια προσωπικότητα που θα παραγάγει ίδιο ή και μεγαλύτερο έργο.
Γ.Δ.
Συνεργασία δήμου Ξάνθης με ΔΠΘ
Μια αξιόλογη συνεργασία του δήμου Ξάνθης με το Πανεπιστήμιο μας βρίσκεται στα σκαριά και αφορά το σκέλος της πολιτικής Προστασίας. Ειδικότερα με το Κέντρο Εκτίμησης Διακινδύνευσης και Ανθεκτικότητας του ΔΠΘ που πρόκειται να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας. Ο δήμος Ξάνθης υπέβαλλε πρόταση ένταξης στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα CLIMEX γι’ αυτό θα συνεργαστεί με το Κέντρο που είναι μια ερευνητική υποδομή που προσφέρει ολιστικές υπηρεσίες πρόληψης για τις φυσικές καταστροφές. Δηλαδή με την επιστημονική του ομάδα κάνει διάφορες μετρήσεις όπως εδαφολογικές, μετεωρολογικές, συλλέγει δεδομένα και καταρτίζει χάρτες κινδύνου για κάθε περιοχή και για να ενισχύσει την ανθεκτικότητά της στις υποδομές της. Είναι πολύ σοφό από όλες τις απόψεις να επενδύει η πολιτεία στην πρόληψη. Έρευνες έδειξαν ότι για κάθε ένα ευρώ που ξοδεύεται για την πρόληψη εξοικονομούνται 11 ευρώ από την διαχείριση της καταστροφής!
Μ.Ξ.
ΑΠΕ και γεωπολιτική ισορροπία
Δύο σκέψεις, με αφορμή την εγκατάσταση των θαλάσσιων αιολικών πάρκων στο θρακικό πέλαγος που είναι υπό μελέτη.
Η πρώτη σκέψη αφορά το περιβαλλοντικό. Ο Έβρος δεν υπήρξε πριν την εποχή των ΑΠΕ κέντρο παραγωγής ενέργειας, με όλο το βάρος να πέφτει στην Πτολεμαΐδα και τις γύρω περιοχές. Οπότε είναι εύλογο ένας Εβρίτης να αναλογίζεται την επίπτωση που θα έχουν οι ανεμογεννήτριες, τόσο περιβαλλοντικά, όσο και αισθητικά, εκεί που μέχρι σήμερα βλέπει μόνο πέλαγος.
Μια πιο σφαιρική προσέγγιση του ζητήματος, είναι να σκεφτεί κανείς συνδυαστικά. Οι ΑΠΕ δεν έρχονται για να προστεθούν στο ήδη βεβαρημένο από ανθρώπινες παρεμβάσεις τοπίο, αλλά να αντικαταστήσουν εκείνες που είναι και οι πιο ρυπογόνες. Η παγκόσμια αύξηση θερμοκρασίας οφείλεται στην καύση ορυκτών που ξεκίνησε τον 18ο αιώνα, και βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Πέρα από αυτό, εκτιμάται ότι κάθε χρόνο πάνω από 8 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως οφείλονται στην ρύπανση από την καύση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο αριθμός είναι πολλαπλάσιος σε θηλαστικά, πτηνά και ψάρια. Τα φλας βέβαια σήμερα, είναι στραμμένα στα πτηνά που σκοτώνονται από ανεμογεννήτριες. Λογικό γιατί είναι επίκαιρο. Αν συγκρίνουμε όμως τις επιπτώσεις των ΑΠΕ με εκείνες των ορυκτών, είναι σαν να συγκρίνουμε τον Δαβίδ με τον Γολιάθ.
Η δεύτερη σκέψη αφορά έναν όρο όχι ιδιαίτερα δημοφιλή. Πρόκειται για την γεωπολιτική ισορροπία, που σημαίνει την διατήρηση μιας ισόρροπης κατανομής ισχύος και επιρροής μεταξύ κρατών σε παγκόσμιο επίπεδο. Το αντίθετο, που είναι η ανισορροπία (όπως καλή ώρα σήμερα), οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους φυσικούς πόρους που ορισμένα κράτη διαθέτουν και μονοπωλούν, γιατί απλά έχουν την καλή τύχη να διαθέτουν στο υπέδαφός τους, όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και ο λιγνίτης.
Τι σημαίνει λοιπόν η πλήρη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα; Σημαίνει εκδημοκρατισμός στην ενέργεια. Σημαίνει πως η ενέργεια δεν παράγεται από λίγους προνομιούχους, αλλά από όσους διαθέτουν πρόσβαση σε άνεμο ή ήλιο. Δηλαδή όλους. Περισσότερη γεωπολιτική ισορροπία, συνεπάγεται λιγότερες εντάσεις, συγκρούσεις και εκβιασμοί. Κανείς δεν μπορεί γυρνώντας μια στρόφιγγα να «κλείσει» τον άνεμο στην γείτονα χώρα του.
Πριν λοιπόν τοποθετηθεί κανείς υπέρ ή κατά των ΑΠΕ, ας σκεφτεί, όχι ως πολίτης του Έβρου ή του τόπου που ζει, αλλά ως πολίτης του κόσμου.
Μάνος Λασκαράκης
Το …υγειονομικό δελτίο του ΣΥΡΙΖΑ
Παγωμάρα επικρατεί στην νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη. Ουδείς θέλησε να σχολιάσει το παραμικρό για όσα διαδραματίστηκαν στο συνέδριο. Χθες προγραμματίστηκε η συνεδρίαση της Νομαρχιακής και θα εκδοθεί δελτίο τύπου ή μάλλον ….υγειονομικό δελτίο (με τόσες μπουνιές κλωτσιές και λιποθυμίες), όπως σχολίαζαν με πικρία άτομα του χώρου. Και είναι αλήθεια υπάρχει πικρία και μεγάλη απογοήτευση και θλίψη στη βάση που πραγματικά είναι άξια αναφοράς. Δεν είναι γνωστό αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρει το βηματισμό του, τι θα γίνει με το κόμμα Κασσελάκη πόσοι θα φύγουν…Όλα είναι ρευστά και αβέβαια αλλά το βέβαιο είναι οι εξελίξεις δεν γίνονται ομαλά, με βάση τους δημοκρατικούς κανόνες αλλά σχεδόν πραξικοπηματικά και αυτό είναι που απογοητεύει τα μέλη.
Μ.Ξ.
Υπομονή
Τα έργα σε έναν τόπο, σε μια πόλη απαιτούν υπομονή. Υπομονή όσο συνεχίζονται και δημιουργούν μια φασαρία αρκετή και υπομονή μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο και φανούν τα θετικά αποτελέσματα.
Εξάλλου μην το φτάσουμε εκεί στο σημείο του μίζερου γκρινιάρη ο οποίος διαμαρτύρεται ότι δεν γίνονται έργα, κι όταν ξεκινήσουν κάποια διαμαρτύρεται για τον θόρυβο, τη σκόνη, την φασαρία!
Αυτό ακριβώς συμβαίνει την περίοδο αυτή με την κατασκευή του κυκλικού κόμβου στην Λεωφόρο Στρατού. Κάποιοι περίοικοι διαμαρτύρονται, όπως κάποιοι οδηγοί Ι.Χ. αυτοκινήτων.
Επειδή επομένως ο νεοέλληνας δεν «τρώγεται» με τίποτε, μια συμβουλή υπάρχει: υπομονή. Όταν τελειώσει το έργο όλοι θα το βλέπουν με ικανοποίηση.
Γ.Δ.
Παρουσία και έργο στον Τουρισμό
Οφείλω να το επισημάνω διότι αποτελεί μια θετική περίπτωση αντιπεριφερειάρχη με τόση δράση. Δράση εντός της περιφέρειας, της Ελλάδος αλλά και της Ευρώπης.
Ο λόγος για τον αντιπεριφερειάρχη Τουρισμό της ΑΜΘ Παναγιώτη Αρχοντή. Ο οποίος μετακινείται συνεχώς εντός κι εκτός της χώρας σε μια μεγάλη προσπάθεια προβολής της ΑΜΘ.
Χαρακτηριστική η πρόσφατη δήλωσή του «Ο Τουρισμός δεν έχει εποχές, αλλά είναι ζωντανός οργανισμός που δίνει συνεχώς ευκαιρίες τις οποίες οφείλουμε να αρπάξουμε».
Ρεαλισμός λοιπόν και δουλειά οργανωμένη για να έλθει η επιτυχία στον Τουρισμό.
Τα πιστεύει και τα εφαρμόζει με επιτυχία ο Π.Αρχοντής ως θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού.
Γ.Δ.