Η ΕΒΖ πουλάει 9 ακίνητά της μεταξύ των οποίων τη Μονάδα και δύο οικόπεδα στην Ξάνθη. Ραγδαίες εξελίξεις. Αιφνίδια παραίτηση του προέδρου Ηλία Μπέτση
Για ξεπούλημα και για απαξίωση της εταιρείας από την Πειραιώς κάνει λόγο στο «Ε» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων Χ. Βαρκάκης
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην ΕΒΖ! Ο πρόεδρος Ηλίας Μπέτσης έφυγε …νύχτα και ανέλαβε προσωρινά ο έως τώρα διευθυντής Λάμπρος Χαραλάμπους ενώ η Βιομηχανία βγάζει στο «σφυρί» 9 ακίνητά της μεταξύ των οποίων το Ζαχαρουργείο Ξάνθης και δύο οικόπεδά της στην Ξάνθη!
Μιλά στο «Ε» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων της ΕΒΖ: «Ξεπουλά τα ακίνητά της η ΕΒΖ»
Στο μεταξύ στα «κάγκελα» βρίσκονται οι εργαζόμενοι οι οποίοι μιλούν για «ειλημμένες αποφάσεις από το 2005 και µεθοδευµένο σχέδιο πλήρους απαξίωσης µε στόχο την εξυπηρέτηση συµφερόντων της Τράπεζας Πειραιώς», ενώ πίσω από όλα αυτά βλέπουν το λουκέτο …να’ ρχεται στην Βιομηχανία», όπως αναφέρει στο «Ε» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζόμενων στην ΕΒΖ κ. Χριστόδουλος Βαρκάκης. Να σημειώσουμε ότι στις 21 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση η δε προκήρυξη για την πώληση των ακινήτων αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΒΖ το Σαββατοκύριακο 1-2 Νοεµβρίου ενώ η παραίτηση του κ. Ηλία Μπέτση έγινε γνωστή τη ∆ευτέρα 3 Νοεµβρίου. Ο κ. Μπέτσης επικαλείται «προσωπικούς λόγους» όμως διαχέεται στους εργαζόμενους – σύμφωνα με τον κ. Βαρκάκη – ότι δεν ήταν αρεστός στην Τράπεζα Πειραιώς καθώς προέρχεται από την πρώην ΑΤΕ και θεωρείται άνθρωπος του εκκαθαριστή κ. Μαράντου: «Είμαστε σε μια διαρκή κινητοποίηση από το 2007 όταν ανακοινώθηκε η αναστολή λειτουργίας των εργοστασίων Ξάνθης και Λάρισας. Η εταιρεία απαξιώνεται σταδιακά με τελικό στόχο να την κλείσουν. Την ίδια στιγμή που ανακοινώνουν ότι δεν θα κάνουν τρίτο διαγωνισμό για την πώλησή της μιας και ότι άλλοι δύο κρίθηκαν άγονοι, ανακοινώνουν ότι πουλάνε 9 ακίνητά της. Και ερωτώ: Τη στιγμή που εδώ και δύο χρόνια η εταιρεία παρουσιάζει μεγάλες ζημιές, με τις φετινές να ξεπερνούν τα 50 εκ. εκ των οποίων τα 25 εκ είναι προβλέψεις για επισφάλειες, δηλαδή αποσβήνουν τις ζημιές των προηγούμενων διοικήσεων, την ίδια στιγμή βάζουν πωλητήρια σε ακίνητα. Άρα δεν τα πουλάνε αλλά τα …ξεπουλάνε!».
Πωλητήρια σε 9 ακίνητα της ΕΒΖ
Αναλυτικά η λίστα των προς πώληση ακινήτων, όπως δηµοσιεύεται στην προκήρυξη, έχει ως εξής:
1. ∆ιαµέρισµα / Γραφείο Σκουφά 52, Κολωνάκι, ∆ήµος Αθηναίων, Νοµού Αττικής
2. Ηµιτελές Κτίριο Γραφείων Ν. Κουντουριώτου 9, ∆ήµος Θεσσαλονίκης του οµώνυµου Νοµού
3. Αποθήκες Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Αθηνών, ∆ήµος Εχεδώρου, Νοµού Θεσσαλονίκης
4. Οικοπεδική ΄Εκταση Παλαιά Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Ξάνθης, ∆ήµος Τοπείρου,
5. Οικοπεδική ΄Εκταση Παλαιά Ε.Ο. Ξάνθης – Κοµοτηνής, ∆ήµος Βιστωνίδας,
6. Οικοπεδική ΄Εκταση Παλαιά Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Λάρισας, Νοµός Λαρίσης
7. Αγροτεµάχιο Περιοχή Κουλουρίου, ∆ήµος Λαρισαίων, Νοµός Λαρίσης
8. Αγροτεµάχιο Περιοχή Μελισσοχωρίου, ∆ήµος Κιλελέρ, Νοµός Λαρίσης
9. Βιοµηχανικό Συγκρότηµα Παλαιά Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Ξάνθης ∆. Τοπείρου Π.Ε. Ξάνθης.
Το Ζαχαρουργείο και άλλα δύο οικόπεδα στην Ξάνθη
Σ’ ότι αφορά τα ακίνητα της Ξάνθης συµπεριλαµβάνονται η µονάδα της Ξάνθης (οικόπεδο, βιοµηχανικές εγκαταστάσεις ζαχαρουργείου, σιλό καθώς και παρακείµενη έκταση). Επίσης πωλείται και το αγρόκτημα στην περιοχή των Βαφαίικων που είχε αγοράσει η ΕΒΖ. Το οικόπεδο που είναι η εργοστασιακή μονάδα είχε παραχωρηθεί από την τότε Κοινότητα Τοξοτών στην εταιρεία κατά την περίοδο που ιδρύθηκε (περίοδος της Χούντας). Όμως σύμφωνα – με τον κ. Βαρκάκη – που όπως είπε εξέτασε τα συμβόλαια των ακινήτων είναι καθ’ όλα νομότυπα. Η διαδικασία πραγµατοποιείται µε ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισµό και οι ενδιαφερόµενοι καλούνται από τη διοίκηση «να υποβάλουν µέχρι την Παρασκευή 28 Νοεµβρίου και ώρα 14.00 µ.µ. έγγραφη δεσµευτική προσφορά για την αγορά του ακινήτου / των ακινήτων που τους ενδιαφέρουν σε σφραγισµένο φάκελο».
Αξίζει να σηµειωθεί ότι η προκήρυξη συνοδεύεται από ξεχωριστό έγγραφο όπου παρουσιάζονται αναλυτικά και ένα προς ένα τα προς πώληση ακίνητα. Για παράδειγµα, όσον αφορά το Ζαχαρουργείο της Ξάνθης αναφέρεται ότι η µονάδα «έχει ανεγερθεί επί όµορων αγροτεµαχίων συνολικού εµβαδού 718.525 τ.µ.», φέρει «ευρεία πρόσοψη επί της ε.ο. Ξάνθης – Καβάλας», διέθετε, µε την τελευταία εκτίµηση της εταιρείας, «επιφάνεια 710.382,51 τ.µ. ενώ «οι κτιριακές εγκαταστάσεις, που στεγάζουν τη λειτουργία του συγκροτήµατος, έχουν ανεγερθεί σταδιακά µεταξύ των ετών 1972 και 2001 και διαθέτουν επιφάνεια 42.808 τ.µ. Επίσης, σηµειώνεται ότι «παρά το γεγονός ότι το ακίνητο είναι κενό και ουσιαστικά έχει περιέλθει σε αχρηστία, συντηρείται σε τακτική βάση».