Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Έντονες αντιδράσεις από τους εργαστηριακούς ιατρούς Ροδόπης: «Σε αδιέξοδο εξαιτίας του clawback»

Έντονες αντιδράσεις από τους εργαστηριακούς ιατρούς Ροδόπης: «Σε αδιέξοδο εξαιτίας του clawback»

0

Αντιμέτωποι με οικονομική καταστροφή δηλώνουν οι εργαστηριακοί ιατροί στη Ροδόπη, λόγω του μέτρου clawback που συνεχίζει να επιβάλλεται, δημιουργώντας τεχνητά χρέη


Οι εργαστηριακοί ιατροί της Ροδόπης εξέφρασαν την έντονη απογοήτευση και δυσαρέσκειά τους για τις συνεχιζόμενες πολιτικές που εφαρμόζει το Υπουργείο Υγείας μέσω του clawback, μέτρου που εισήχθη στα χρόνια των μνημονίων και παραμένει ενεργό. Παρά το γεγονός ότι οι δημόσιες δομές αδυνατούν να καλύψουν τις διαγνωστικές ανάγκες των ασθενών, οι ιδιώτες γιατροί επιβαρύνονται σημαντικά, καθώς το κράτος τους επιστρέφει μόνο ένα μικρό μέρος των οφειλόμενων για τις εξετάσεις που πραγματοποιούν.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Στέλιος Κυριαζίδης, μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης, κατήγγειλε πως το clawback μονιμοποιείται πλέον και επιβαρύνει ιδιαίτερα τα μικρά διαγνωστικά κέντρα της επαρχίας, σε αντίθεση με τις μεγάλες κλινικές που φαίνεται να ευνοούνται από το νέο καθεστώς. Ο ίδιος έκανε λόγο για οικονομικό στραγγαλισμό των τοπικών εργαστηρίων, τα οποία αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις συνεχείς μειώσεις των πληρωμών, ενώ τόνισε ότι η κατάσταση οδηγεί σε συρρίκνωση του κλάδου.

Η Βούλα Μαρινίδου, εργαστηριακή ιατρός, επεσήμανε πως οι συνθήκες είναι δραματικές, με τον κλάδο να βρίσκεται σε οικονομική ασφυξία, καθώς το κράτος χρεώνει τους γιατρούς με τεχνητά χρέη και εκεί που τους οφείλονται χρήματα, τους ζητείται να επιστρέψουν επιπλέον ποσά. “Πληρώνουμε πάνω από τις μισές εξετάσεις των ασθενών από την τσέπη μας”, ανέφερε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την οργή και την αγανάκτησή της για την αδικία που υφίσταται ο κλάδος.

Παρόμοιες καταγγελίες έκανε και ο Μουσταφά Μουσταφά, πρώην βουλευτής Ροδόπης, ο οποίος χαρακτήρισε το clawback ως μια μνημονιακή πολιτική που, παρά την κατάργηση των μνημονίων, όχι μόνο διατηρείται, αλλά ενισχύεται, με αποτέλεσμα τον “αιφνίδιο θάνατο” των μικρών διαγνωστικών εργαστηρίων.

*Με πληροφορίες από τον xronos.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η ΠΑΜΘ προχωρά σε δράσεις κατά της κλιματικής κρίσης

Στην Ξάνθη θα πραγματοποιηθεί επιμορφωτικό σεμινάριο στις 16 Οκτωβρίου Η Περιφέρεια Ανατολ…