Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Λίγοι μεν, περισσότεροι δε, οι επισκέπτες του Ιουλίου

Λίγοι μεν, περισσότεροι δε, οι επισκέπτες του Ιουλίου

0

Ελαφρά αύξηση της κίνησης παρουσιάζουν τον Ιούλιο τα επαγγέλματα γύρω απ’ τον τουρισμό στο Νομό Ξάνθης αφού όπως δηλώνουν οι ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών καταλυμάτων εκτός πολεοδομικών συγκροτημάτων, άρχισαν να αποδίδουν οι προσπάθειες της Νομαρχίας και των ιδιωτών αλλά κοινή διαπίστωση αποτελεί ότι υπολείπονται να γίνουν πολλά ακόμη.
Μέσα στα πλαίσια της αλλαγής των συνηθειών των Ελλήνων που οφείλονται σε διάφορους λόγους αλλά κυρίως οικονομικούς, τόσο η διάρκεια όσο και οι προορισμοί έχουν αλλάξει. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται διαφοροποίηση που έγκειται στην αύξηση της εσωτερικής μετακίνησης και στα πλαίσιά της έχει αυξηθεί και η επισκεψιμότητα στο Νομό Ξάνθης. Όπως μας ενημέρωσαν επιχειρηματίες που διατηρούν ξενοδοχειακές μονάδες εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Ξάνθης, ο μέχρι πριν λίγα χρόνια, ‘νεκρός’ Ιούλιος, παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια θετικά σημάδια μικρής αύξησης της τάξης του 10-15%.
Το φαινόμενο μπορεί να αποδοθεί σε πολλές αιτίες που σίγουρα ανάμεσά τους είναι οι προσπάθειες των ιδιωτών για διαφήμιση μέσω των επιχειρήσεών τους και των φυσικών καλλονών του Νομού αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του όπως τα οικοσυστήματα, οι παλαιοί οικισμοί και τόσα άλλα που ευτυχεί να διαθέτει η Ξάνθη.
Α. Αγκόρτσας: «πολλά τα έργα της Νομαρχίας, υπολείπονται οι Δήμοι»
Ζητήσαμε απ’ τον Α. Αγκόρτσα, εκπρόσωπο του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης στην Ξάνθη και ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου ‘Αγριανή’ που βρίσκεται εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Ξάνθης, να μας εκφράσει την άποψή του για το θέμα και μας ανέφερε τα εξής: «ο Ιούλιος ήταν ανέκαθεν προβληματικός μήνας σε σχέση με τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου. Μπορούμε να μιλήσουμε για μια μικρή αύξηση τα τελευταία τρία χρόνια που υπολογίζεται γύρω στο 10% αλλά δυστυχώς υπολείπονται να γίνουν πολλά. Ο Νομάρχης κάνει πολλά και στον τομέα της διαφήμισης αλλά και με τα έργα υποδομής που έχει υλοποιήσει αλλά και σχεδιάζει η Νομαρχία. Εκεί που εστιάζεται το πρόβλημα είναι στους Δήμους που δε φροντίζουν να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους».
Την αντιστοιχία της διαφήμισης με την κατάσταση που πρέπει να βρίσκει ο επισκέπτης ερχόμενος στην Ξάνθη τονίζει ο κ. Αγκόρτσας: «η Νομαρχία κάνει αισθητή την παρουσία της και διαφημίζει το νομό σε όλες σχεδόν τις σχετικές εκθέσεις που διοργανώνονται στη χώρα και σε πολλές του εξωτερικού. Ο επισκέπτης όμως όταν έρθει στην Ξάνθη κι επισκεφθεί το Νέστο, αυτό που αντικρίζει είναι σκουπίδια και βάτα αλλά και ελλιπή εξυπηρέτηση από υπηρεσίες που εντάσσονται στις υποχρεώσεις των δήμων που παρουσιάζουν μεγάλο έλλειμμα και σε έργα υποδομής. Μ’ αυτό τον τρόπο ακυρώνεται μεγάλο κομμάτι απ’ το έργο της Νομαρχίας που είναι σημαντικό και ουσιαστικό για την ανάπτυξη του τουρισμού στο Νομό Ξάνθης».
Στην ερώτησή μας πώς εκφράζουν τη βούλησή και την πίεσή τους οι ξενοδόχοι για πρόοδο στον τομέα του τουρισμού ο κ. Αγκόρτσας ανέφερε: «δυστυχώς οι φορείς του τουρισμού μας καλούν, μας ακούνε αλλά τελικά κάνουν τα δικά τους. Το τρενάκι που είχε συνδεθεί με την αγαπημένη βόλτα των επισκεπτών κατά μήκος του Νέστου δε λειτουργεί, οι επισκέπτες χρειάζονται 50 ευρώ για να φθάσουν στην Ξάνθη απ’ το αεροδρόμιο, αυτά είναι λεπτά και σημαντικά θέματα που πρέπει να ασκηθούν πιέσεις για να δοθούν λύσεις αφού έχουν μείνει άλυτα εδώ και πολύ καιρό».
Γ. Ιερόπουλος: «καλή η διαφήμιση αλλά δεν έχει γίνει κόμβος για έξοδο προς το Νέστο απ’ την Εγνατία»
Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείο ‘Φιλοξένια’ που βρίσκεται στους Τοξότες Ξάνθης Γ. Ιερόπουλος, αναφέρεται στην μικρή αλλά υπάρχουσα αύξηση των τελευταίων ετών τονίζοντας τη σημαντικότητα της διαφήμισης της Νομαρχίας Ξάνθης που άρχισε να αποδίδει καρπούς αλλά και το έλλειμμα που πρέπει να καλυφθεί: «παρουσιάζει μικρή αύξηση η κίνηση τον φετινό Ιούλιο της τάξης του 10-15% όπως και τα τρία τελευταία χρόνια. Είναι αποτέλεσμα της πολύ καλής δουλειάς που κάνει στον τομέα της διαφήμισης του Νομού, η Νομαρχία. Το πρόβλημα όμως είναι ότι λείπουν υποδομές για να δεχθούμε τουρισμό. Διαθέτει πολλά η Ξάνθη που δεν έχουν γνωστοποιηθεί ακόμη. Θα πρέπει να συγκεντρωθούν οι φορείς με τους εκλεγμένους για περαιτέρω κινήσεις αφού ο τουρισμός είναι οι ξενοδόχοι, οι ζαχαροπλάστες, τα τουριστικά γραφεία, τα είδη δώρων και άλλα επαγγέλματα».
Κλείνοντας ο κ. Ιερόπουλος τονίζει την έλλειψη υποδομών που μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην επίτευξη των κοινών στόχων: «ό,τι διαφήμιση και να γίνει όμως, τι να πούμε αφού δεν έχουμε φροντίσει για βασικά θέματα όπως το γεγονός ότι δεν έχει προβλεφθεί έξοδος απ’ την Εγνατία προς το Νέστο. Ένας κόμβος είναι απαραίτητος αφού ο ποταμός είναι πόλος έλξης επισκεπτών στο νομό μας».
Γ. Τσεγγελίδης: «καλές οι υπάρχουσες υποδομές αλλά λείπει ο συντονισμός»
Την άποψή του μας κατέθεσε ο ιδιοκτήτης του ξενώνα ‘Νέμεσις’ στην περιοχή της Σταυρούπολης, Γ. Τσεγγελίδης: «υπάρχει διαφοροποίηση από άλλες χρονιές προς τη θετική κατεύθυνση. Το ανησυχητικό όμως είναι ότι ο νομός δεν αναφέρεται σε προγράμματα που ακολουθεί η νεολαία όπως π.χ. τα τριήμερα για τα ποτάμια που δεν συμπεριλαμβάνεται η περιοχή μας. Τέτοιες κινήσεις υποβοηθούν την περιοχή μας όχι μόνο σε επίπεδο τουρισμού αλλά και γενικά αφού μπορούν να λειτουργήσουν πολύ θετικά».
Τον πολλαπλό ρόλο που μπορεί να παίξει η τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή της Σταυρούπολης τονίζει συνεχίζοντας ο κ. Τσεγγελίδης: «απ’ την ευρύτερη περιοχή της Σταυρούπολης λείπουν περί τις 10 χιλιάδες κάτοικοι που έχουν εγκατασταθεί σε άλλες περιοχές για να βρουν την τύχη τους. Αν παρουσιαστεί κινητικότητα στη Σταυρούπολη, πολλοί απ’ αυτούς θα δείξουν ενδιαφέρον για επιστροφή» ενώ κλείνοντας αναφέρεται στην αναγκαιότητα συντονισμένων κινήσεων: «γίνεται προσπάθεια απ’ τους φορείς αλλά δεν είναι συντονισμένη. Όσον αφορά τις υποδομές, θεωρώ ότι έχουν γίνει πολλά και απ΄ τη Νομαρχία και απ’ τους Δήμους και βρισκόμαστε σε πολύ καλό επίπεδο. Απ’ την άλλη πλευρά οι ιδιώτες έχουν κάνει πολλά βήματα τα τελευταία χρόνια, εκείνο όπως που μας λείπει είναι ο συντονισμός ιδιωτών και φορέων. Αν λειτουργούσαμε συντονισμένα θα μπορούσαμε να έχουμε πολλά και θετικά αποτελέσματα».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προσλήψεις στο Νοσοκομείο και Δήμο Ξάνθης

Στις αρχές του 2007 εκτιμάται πως θα πάρουν ΦΕΚ 33 διαγωνισμοί που αφορούν την πρόσληψη 11…