Με ..πέπλο μυστήριου καλύπτει τη συνάντησή του ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων της ΣΕΒΑΘ κ. Βαρελάς μετά του Διοικητή της ΑΤΕ κ. Μηλιάκου αφού ο ίδιος ο κ. Βαρελάς κρατά επτασφράγιστο μυστικό τα αποτελέσματά της έως ότου ενημερώσει σε γενική συνέλευση τους εργαζόμενους και απλά περιορίστηκε να πει σε «κρούση» του «Ε» ότι έχει και κακά και καλά νέα!
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 11 Δεκεμβρίου στην Αθήνα – για το λόγο αυτό ο κ. Βαρελάς δεν μετείχε στη κοινή σύσκεψη των Διοικήσεων των Σωματείων των συνεταιριστικών εργοστασίων που έγινε στην Ξάνθη – μετείχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κοντός ο πρόεδρος της ΣΕΒΑΘ κ. Ράπτης και τρία συνολικά μέλη του σωματείου (Βαρελάς, Γιαχοντούδης, ταμίας του σωματείου).
Ο κ. Ράπτης απάντησε με διφορούμενο τρόπο ως προς τα αποτελέσματα της σύσκεψης, γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, πιστοποιείται και από την έρευνα του «Ε». Έκανε λόγο για σενάρια που βρίσκονται…στο μυαλό του κ. Μηλιάκου, χωρίς τίποτε να διασφαλίζει τη συνέχιση της λειτουργίας της ΣΕΒΑΘ και μπλα…μπλα λόγια εφησυχασμού που όμως καταδεικνύουν ότι η αλήθεια είναι πικρή όσο και γνωστή όμως δεν πρέπει να ειπωθεί πριν την ώρα της και πριν το χωνέψουν οι εργαζόμενοι!
Ωστόσο ουδέν κρυπτόν υπό του «Ε»! Και το ρεπορτάζ είναι καταπέλτης: Ο κ. Μηλιάκος παρουσία του κ. Κοντού, ο οποίος έδειχνε να νίπτει τας χείρας του ξεκαθάρισε με τον πιο σαφή τρόπο ότι ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ και ότι η ΣΕΒΑΘ ότι πήρε πήρε και πήρε πολλά…Είναι πολλά τα λεφτά (20 εκ. ευρώ στην 3ετία)και δεν ορθοπόδησε! Ότι η ΑΤΕ έχει βάλει σκοπό να απεμπλακεί από τα βαρίδια έστω και αν είναι συνεταιριστικά και όλα αυτά δείχνουν ότι με μαθηματική ακρίβεια για τη ΣΕΒΑΘ είναι θέμα χρόνου το λουκέτο με δεδομένο ότι και οι τοματοπαραγωγοί μετά την μερική αποσύνδεση και τη χαμηλή τιμή της ντομάτας, στην πλειοψηφίας τους δεν προτίθενται να καλλιεργήσουν ντομάτα.
«Χρυσώνουν» το χάπι στους εργαζόμενους…
Μέτρα που θα απαλύνουν το πόνο τους επεξεργάζονται για τους εργαζόμενους και προφανώς αυτό είναι το καλό νέο που ανέφερε ο κ. Βαρελάς. Όπως: Γι’ αυτούς που χρειάζονται άλλα 5 χρόνια για να βγουν στη σύνταξη, ένταξη σε πρόγραμμα απασχόλησης ώστε να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Περίπου 20 άτομα ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία. Όσο για τους υπόλοιπους 70 σχεδιάζεται ένταξη σε πρόγραμμα κατάρτισης του υπουργείου Οικονομίας. Κάτι ανάλογο μ’ αυτό των απολυμένων της «Φωνής της Αμερικής». Ο σχεδιασμός αυτός μάλλον περιλαμβάνει και τη ΣΕΠΕΚ για την οποία μαζί με τη ΣΕΒΑΘ δρομολογούνται οι ίδιες εξελίξεις!
Σημειωτέον ότι τα χρέη της ΣΕΒΑΘ ανέρχονται σε 40 εκ. ευρώ οπότε ποιος είναι αυτός που θα εκδηλώσει ενδιαφέρον να αγοράσει την εταιρεία;
Δια ταύτα: Όλα δείχνουν ότι οι αποφάσεις για ΣΕΒΑΘ κα ΣΕΠΕΚ είναι ειλημμένες και απλά η ΑΤΕ επιδιώκει να «χρυσώσει» το χάπι των εργαζόμενων με ημίμετρα προκειμένου να εξουδετερώσει τις αντιδράσεις. Όμως τα ερωτήματα παραμένουν: Έχει κοστολογηθεί η ζημιά στην τοπική κοινωνία; Έχουν κοστολογηθεί οι επιπτώσεις από τη διατάραξη του κοινωνικού της ιστού, στην αγορά, στις επιχειρήσεις, στους αγρότες, στους εργαζόμενους;
Έχει κοστολογηθεί η συνεχής αποβιομηχάνιση του νομού σε σχέση με την ανεργία και την εσωτερική μετανάστευση;
Μαριάννα Ξανθοπούλου