Το πρώτο art boutique hotel δημιουργείται στην πόλη μας με έξι υπερπολυτελείς σουίτες δύο χώρων στο νεοκλασικό κτίριο της πρώην οικίας Καρυωτάκη
2,5 χρόνια περίμενε την άδεια η οικογένεια Αδέμ για το διατηρητέο κτίριο. Οι περίτεχνες τοιχογραφίες θα αποκατασταθούν από το αρχιτεκτονικό γραφείο του Π. Κονταρίδη
Το πολιτιστικό και τουριστικό κεφάλαιο της Παλιάς Πόλης έρχεται να αναβαθμίσει η ιδιωτική πρωτοβουλία μιας οικογένειας ξανθιωτών, που δημιουργεί τo πρώτο art boutique hotel στην καρδιά του παραδοσιακού οικισμού. Πρόκειται για την αποκατάσταση της οικείας Καρυωτάκη, στη συμβολή των οδών Χασιρτζόγλου και Πυγμαλίωνος Χρηστίδη, το οποίο η οικογένεια Αδέμ αγόρασε προ ετών για να εγκαταστήσει την παραδοσιακή ταβέρνα το «Δρομάκι» στο ισόγειο. Επιθυμώντας στη συνέχεια να αξιοποιήσει και τους δύο ακόμη ορόφους του κτιρίου, αποφάσισε, εντάσσοντάς το στο ΕΣΠΑ, να λειτουργήσει χώρο ξενώνα και τότε ήρθε αντιμέτωπη με εκπλήξεις, ταυτόχρονα ευχάριστες και δυσάρεστες. Γιατί διαπιστώθηκε ότι το κτίριο που χτίστηκε το 1905 και έχει κριθεί διατηρητέο (κατηγορίας Α), έκρυβε κάτω από πολλαπλά στρώματα υδρομπογιάς, περίτεχνες τοιχογραφίες και οροφογραφίες της εποχής, τις οποίες οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να αποκαταστήσουν στο σύνολό τους και να δημιουργήσουν ένα ξενοδοχείο με την ατμόσφαιρα της Ξάνθης στην περίοδο της ακμής της, τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, την εποχή του καπνού.
Το νεοκλασικό κτίριο χτίστηκε το 1905. Πρώτος ένοικος ήταν ο Χιλμή Πασάς, τοποτηρητής της περιοχής, απεσταλμένος του σουλτάνου, επί οθωμανικής αυτοκρατορίας. Μετά το θάνατό του το κληρονόμησε η σύζυγός του Χαμιδέ Χανούμ. Μετά τους βαλκανικούς πολέμους, περνά στην κυριότητα του ελληνικού δημοσίου και εγκαθίσταται το 1922 εκεί ο εκ Κρήτης δικηγόρος Εμμανουήλ Καρυωτάκης, που διετέλεσε για δύο θητείες βουλευτής, με το κόμμα των Φιλελευθέρων. Ο Αδέμ Αδέμ το αγόρασε από τους απογόνους του, περίπου εβδομήντα χρόνια αργότερα.
Στη διαμόρφωση της ιδέας, αλλά και την υλοποίηση του απαιτητικού έργου της αποκατάστασης και κατασκευής του νέου χώρου, πολύτιμη ήταν η συνδρομή του γραφείου «kontaridis art design», που ανέλαβε το έργο.
Το art boutique hotel θα αποτελείται από έξι υπερπολυτελείς σουίτες (δύο χώρων) και αναμένεται να λειτουργήσει στις αρχές του 2015.
Ατμόσφαιρα αυθεντικότητας και οικειότητας στο νέο ξενοδοχείο, στην καρδιά της Παλιάς Πόλης
Η αποκατάσταση ενός διατηρητέου κτιρίου, όπως πολλοί γνωρίζουν, είναι πέρα από ένα ιδιαίτερα κοστοβόρο έργο, μια διαδικασία με σειρά μελετών, εγκρίσεων και υπογραφών από υπουργεία και εμπλεκόμενους φορείς. Οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες το έμαθαν καλύτερα αφού χρειάστηκε να περιμένουν 2,5 χρόνια περίπου (από το 2010) για να ολοκληρωθεί η γραφειοκρατική διαδικασία έκδοσης της άδειας και να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι εργασίες. Ο όγκος και μόνο των διαδικαστικών απαιτήσεων μπορεί να λειτουργήσει αποθαρρυντικά. Θέλει κόπο, τρόπο, μεράκι, επιμονή και πολλή υπομονή. Αλλά γίνεται. Και αποδεικνύεται και σε αυτή την περίπτωση, αφού οι εργασίες αποτύπωσης, αποκατάστασης και εκ νέου κατασκευής ξεκίνησαν το περσινό καλοκαίρι περίπου και αναμένεται να ολοκληρωθούν προσεχώς.
Ως προς την απόφαση να λειτουργήσουν το ξενοδοχείο, ο γιος της οικογενείας Σινάν Αδέμ εξηγεί: «η τοποθεσία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κτιρίου μας οδήγησαν σε αυτή την επιλογή. Θελήσαμε να αποκαταστήσουμε τις τοιχογραφίες και όχι να τις καλύψουμε, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα χώρο ζεστό και αυθεντικό, που να ταξιδεύει τον επισκέπτη σε εκείνη την εποχή». Όσο για τις εγκρίσεις, τις αυτοψίες και το χρόνο που απαιτήθηκε χαμογελά με νόημα, αναφέροντάς μας ότι όταν αγόρασαν το κτίριο δεν είχαν ιδέα για το «μυστικό» που έκρυβε. Παρόλα αυτά, αναφέρει ότι ήταν άψογη η συνεργασία με τις υπηρεσίες.
Σχετικά με το ίδιο το εγχείρημα συμπληρώνει ακόμη: «είμαστε κι εμείς κάτοικοι της Παλιάς Πόλης, θέλουμε να συνδράμουμε κι εμείς να γίνει πιο όμορφη η περιοχή. Πρέπει όμως να υπάρξει συνολικά ένα σχέδιο με στόχους και κανόνες για την αξιοποίηση του οικισμού».
Ζωγραφιές και ανθέμια κάτω από πολλαπλά στρώματα μπογιάς
Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση αποκατάστασης, αναφέρεται και ο αρχιτέκτονας Πέτρος Κονταρίδης, που μαζί με την κόρη του Τίνα, επίσης απόφοιτη αρχιτεκτονικής, ανέλαβαν το έργο. «Αρχικά, δεν ξέραμε τον πλούτο που έχει μέσα, με τις τομές που κάναμε αποκαλύφθηκε μια σειρά τοιχογραφιών και οροφογραφιών», μας πληροφορεί η Τίνα Κονταρίδου, που έκανε την αποτύπωση με συνεργείο συντηρητών. «Κάθε δωμάτιο είναι ξεχωριστό, τα χρώματα είναι διαφορετικά, αλλά στο σύνολο του κτιρίου διατηρείται το ίδιο μοτίβο με τις ζωγραφιές και τα ανθέμια. Όπου είναι δυνατό θα γίνει αναπαλαίωση των τοιχογραφιών και όπου υπάρχουν σημαντικές φθορές θα γίνει αναπαραγωγή. Η διαμερισματοποίηση θα παραμείνει και θα δημιουργηθούν έξι σουίτες δύο δωματίων, με κρεβατοκάμαρα, σαλόνι και μπάνιο, πιστά στη φιλοσοφία της εποχής», συμπληρώνει. Ο Πέτρος Κονταρίδης σημειώνει επίσης ότι οι ζωγραφιές αποδίδονται πιθανότατα σε δυτικούς, λόγω των σκιών που σχηματίζουν σε ορισμένα σημεία και είναι από τις ελάχιστες που έχουν αποκατασταθεί στην πόλη». Η αποκατάσταση θα γίνει με εξειδικευμένο συνεργείο αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών.
Αναφορικά με την πρόταση προς τους ιδιοκτήτες για τη λειτουργία του πρώτου art boutique hotel στην πόλη, ο Πέτρος Κονταρίδης εξηγεί ότι πρόκειται για μια καινούρια τάση που ξεκίνησε στα τέλη του ’80 από τη Νέα Υόρκη και απευθύνεται σε ανθρώπους που ταξιδεύουν, επιλέγουν να ζουν πολυτελώς και αναζητούν καταλύματα με ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, αισθητική και στυλ. «Στα μεγάλα πολυτελή ξενοδοχεία υπάρχουν ανέσεις, αλλά τα πράγματα είναι πιο απρόσωπα, ενώ εδώ το κλίμα είναι πιο οικείο», προσθέτει ο ίδιος, που επαινώντας την επιλογή των Αδέμογλου τονίζει: «πρέπει να γίνονται τέτοιες ενέργειες γιατί η μεγαλύτερη προίκα μας είναι ο πολιτισμός. Κι εμείς αγαπάμε την πόλη μας και θέλουμε να συνδράμουμε στη διαδικασία να τον φιλτράρουμε και να τον αναδείξουμε».
Ελένη Διαφωνίδου