Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Ποιητική Συλλογή «Τριάντα Στιγμιότυπα»: Ένας νέος δημιουργός της Θράκης – Μάρκος Τραϊτοράκης

Ποιητική Συλλογή «Τριάντα Στιγμιότυπα»: Ένας νέος δημιουργός της Θράκης – Μάρκος Τραϊτοράκης

0

Θανάσης Μουσόπουλος
Φιλόλογος,συγγραφέας,ποιητής

Είχα τη χαρά – και έκπληξη θα έλεγα – στις 16 Μαΐου 2024 να γνωρίσω από κοντά έναν σημαντικό νέο ποιητή της Θράκης, τον Μάρκο Τραϊτοράκη. Τη μέρα εκείνη, παρουσιάζοντας στο ΣΔΕ Κομοτηνής σε συνεργασία με τους σπουδαστές και σπουδάστριες του σχολείου την εκδήλωση «Σύγχρονη Θρακική Ποίηση – Ραψωδοί της Θράκης» στα πλαίσια των Ελευθερίων, ο Μάρκος μου χάρισε την πρώτη ποιητική του συλλογή «Τριάντα στιγμιότυπα».

Χωρίς να το έχω προγραμματίσει, διάβασα τιμητικά ένα ποίημα από τη συλλογή, που μου άρεσε prima vista:

Τέλος θητείας

Ζωή μετά τα 28 / ανειδίκευτος με αγχώδεις διαταραχές

περίοδος κατάρτισης και επανακατάρτισης / οι έμποροι της γνώσης και των ονείρων λένε / «το μέλλον είναι εδώ»

ο Καρατζαφέρης άνοιξε σχολή δημοσιογραφίας

χθες απολύθηκα απ’ τον στρατό. / Σ’ όλα έχω αργήσει.

Στη συνέχεια διάβασα με πολύ ενδιαφέρον την ποιητική συλλογή και αναζήτησα διάφορα στοιχεία για τη ζωή και το έργο του. Κάποια θα παραθέσω, ξεκινώντας από ένα μικρό βιογραφικό.

Ο Μάρκος Τραϊτοράκης γεννήθηκε το 1989 και είναι απόφοιτος του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Έχει συμμετάσχει σε εικαστικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Κωνσταντινούπολη / Βρυξέλες / Γκάμπροβο / Μπίτολα). Ποιήματα του έχουν δημοσιευθεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Το “Τριάντα στιγμιότυπα” είναι η πρώτη του ποιητική συλλογή.

Τα στοιχεία που βρήκα για τον Μάρκο είναι συναρπαστικά.

Στον Παρατηρητή της Θράκης στις 19/12/23 διάβασα:

«ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ POETIX ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΑΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ ΜΑΡΚΟΥ ΤΡΑΙΤΟΡΑΚΗ Συμμετέχει στο 30ο τεύχος με 9 ποιήματα του Ροδοπίτη Μάρκου Τραϊτοράκη φιλοξενεί το 30ο τεύχος του περιοδικού POETIX. Το περιοδικό που είναι αφιερωμένο στην Ποίηση, τα Ποιήματα και τους Ποιητές φιλοξενεί στις σελίδες του 9 ποιήματα του συμπολίτη μας».

Στην Κατιούσα διάβασα για την ομάδα δημιουργίας FireArt που γεννήθηκε από την ανάγκη έκφρασης και παρέμβασης, σε μια συνθήκη όπου η πλειοψηφία των καλλιτεχνών σιωπά και επιλέγει συνειδητά να αποφεύγει τα σημαντικά ερωτήματα της εποχής.  Στους δημιουργούς που δραστηριοποιούνται μέσα από πολλές τέχνες περιλαμβάνεται και ο Μάρκος Τραϊτοράκης.

Είναι πολύ ενδεικτικός ο ρόλος που αποδίδεται στην Τέχνη από την ομάδα FireArt. «Η τέχνη έχει τον ρόλο που είχε πάντα στην κοινωνία, να καταγράφει την εποχή της και να δίνει προοπτική. Το ιδιαίτερο που συμβαίνει σήμερα είναι ότι λειτουργεί ως ένα εργαλείο χειραγώγησης των μαζών από την αστική τάξη, έχει εμπορευματοποιηθεί πλήρως, προσπαθούν να την ελέγξουν απολύτως και στους χώρους παραγωγής της, όπου δεν τα καταφέρνουν τόσο εύκολα, και κυρίως στους χώρους προβολής της τέχνης, ώστε να μην μπορεί να παίξει τον ρόλο του αφυπνιστή της κοινωνίας, του μέσου επαναστατικοποίησης των συνειδήσεων».

Στο fractal η Ελένη Γκίκα μιλά με τον Μάρκο για την Ποίηση και για την πρώτη ποιητική του συλλογή, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΑΩ.

Όσον αφορά την πρώτη του συλλογή  ο δημιουργός σημειώνει: «Η συλλογή καλύπτει μια περίοδο 15 χρόνων που συμπυκνώνεται μέσα από τριάντα ποιήματα, γι’ αυτό τριάντα στιγμιότυπα. Στιγμιότυπα της ζωής μου που γίνονται όμως αφορμή για να ειπωθούν πράγματα που απλώνονται στο χώρο και τον χρόνο ξεφεύγοντας από τα στενά όρια του μικρόκοσμού μου. Ακόμα πιο «μικρά» στιγμιότυπα δηλαδή».

Η συλλογή «Τριάντα στιγμιότυπα» του Μάρκου Τραϊτοράκη εκδόθηκε το 2024 από τις εκδόσεις ΑΩ στα  Καλύβια Αττικής, σελ. 48, περιέχει 30 ποιήματα. Είναι ενδεικτικοί και οι  τίτλοι των ποιημάτων:

Πρωτοετής – Περαστικός – Λαζαρέτο Κέρκυρας  Καλοκαίρι σε νησιά (yolo) – Καλώς τους ανεξάρτητους – Τζων Κασσαβέτης – Τελειόφοιτος – Τελειωμένος Σεπτέμβρης – Ανειδίκευτος σωληνουργός – Οικοδόμοι δίπλα στη θάλασσα – Μετανάστασης – Λβοφ 1941… 2014…- καλημέρα Καλημέρα Υστερόγραφο 2 – Νέα Σάντα (Ροδόπης) ΛΟΚ – Τέλος θητείας – Moby-God moving over the face of the waters – Βάσω – Βραδινό ωράριο (11 μ.μ. – 7 π.μ.) – Πατρικό στο χωριό (βίλα) – Ασπρόμαυρο – Αεροσυνοδός, πρωί Δευτέρας  Ξημέρωμα στον κόσμο – Delonte West – Ανθρωπογεωγραφία κορονοϊού – Ασπίδα σε μικρή αγωνίστρια / ΕΠΑΛ Σταυρούπολης – Θολό Σερρών – Λευτέρης  απ’ το Λεύτερος – Καρίνες Ρεθύμνου – Σκουριασμένες αναμονές.

Κάποιοι στίχοι που επιλέξαμε είναι δηλωτικοί της βούλησης του ποιητή.

Τζων Κασσαβέτης

[…] Περνάω ήσυχα τα τοπία, τα ήσυχα τοπία / δοκιμάζω τον καιρό όλες τις εποχές / νιώθω τον αέρα, τον ήλιο, τη βροχή

τον αλμυρό ιδρώτα στο στόμα μου / κουρδίζω στον ρυθμό εισπνοή εκπνοή.

Η κίνησή μου που απλώνεται στους άδειους δρόμους / καθαρές σκέψεις / έτσι ξεκουράζομαι τον τελευταίο χρόνο.

Αεροσυνοδός, πρωί Δευτέρας

Οι δρόμοι μας συναντιούνται / στο πόστο της

όμορφη μαυρισμένη μίξη Ασίας-Ευρώπης. / Ο καιρός καθαρός ήλιος.

Μετράω σύννεφα.

Τι ωραία η ζωή.

Λβοφ 1941… 2014…

Χρόνια ταΐζουν το θηρίο, ασταμάτητα τρώει / σήμερα άνθρωπο, χτες άνθρωπο, κάθε μέρα άνθρωπο. / Άλλος για τον κιμά φωνάζουν οι επενδυτές / άλλος για την πατρίδα φωνάζουν οι μάνατζερ. / Εγώ για την πατρίδα και για το Χριστό τους απαντάνε.

Αχ αυτή η δημοκρατία! / Είναι βαμμένη τηλεπερσόνα τις «ήσυχες μέρες» / βαμμένη τηλεπερσόνα όλες τις μέρες

καμιά φορά χωρίς προσχήματα και μπογιά.

[…] Εδώ όλοι φωνάζουν την αλήθεια / και για το Χριστό λένε πως είχε πατέρα μαραγκό / και για την πατρίδα πως τη σηκώνουν χέρια εργατικά.

Κλείνουμε τον μικρό περίπατό μας με ένα ποίημα που συναιρεί την ποιητική δημιουργία του Μάρκου:

Πατρικό στο χωριό (βίλα)

Μόνος στο σπίτι το καλοκαίρι / πέρασε ένας μήνας τρώγοντας τον μπαξέ. / Δουλεύω νύχτα, μετράω μπουρμπουάρ / ανοίγοντας την πόρτα / όμορφες κοπέλες / δροσερά χαμόγελα μακριά από μένα.

Χτύπησα το πόδι μου τον Μάρτη / δημόσια νοσοκομεία μοιράζουν ψαροκόκαλα / φακελάκια μοιράζει ο λαός / εγώ ακόμα περιμένω / κόβω ξύλα και χόρτα / μαζεύω μέταλλα για τον παλιατζή / κάνω τις σπουδές μου χόμπι / γυμνάζομαι με το βάρος της κάθε μέρας.

Μ’ αρέσει η δικιά μας λιτότητα / που σέβεται τη δουλειά και την αλήθεια / που σιχαίνεται τη σπατάλη και τη διακόσμηση. / Σπαρτιάτικη ζωή κι αντεπιθέσεις / χτυπώντας μικροαστούς.

Πατρικό αναμνήσεων πουλάμε. Και; / Κάηκαν ολόκληρες ζωές κι ο κόσμος τους ξεβράκωμα Ψινάκη. / Χωρίς ξύλινα λόγια / μόνο στατικές και ξύλινες ζωές που δίνουν οξυγόνο για να  / καούν / δέντρα στο Μάτι.

Περιμένω τη δεύτερη συλλογή του Μάρκου Τραϊτοράκη που – όπως υποστηρίζω – δηλώνει την αξία του δημιουργού.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση του Σαββάτου: «Δημοψηφίσματα και ΜΜΕ – Πώς το 2015 το “Ναι” των Μέσων έγινε στις κάλπες “Όχι”» του Γιώργου Πλειού

Με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από το ελληνικό δημοψήφισμα, το βιβλίο δίνει ιδιαίτερη…