1 χρόνο περιμένουν οι δικαιούχοι. Οξύ το πρόβλημα ιδιαίτερα γι αυτούς που δεν έχουν άλλους πόρους
Μεγάλη καθυστερηση που οφείλεται στην γραφειοκρατία και στην υποστελέχωση του ΙΚΑ
Ένα δεύτερο «Γολγοθά» είναι αναγκασμένοι να «ανεβούν» οι συμπολίτες μας ΑΜΕΑ, περιμένοντας έως και 1 χρόνο για να πάρουν την αναπηρική τους σύνταξη από το ΙΚΑ! Οι ατέρμονες γραφειοκρατικές διαδικασίες αλλά και η υποστελέχωση του ΙΚΑ οφείλονται για την καθυστέρηση αυτή που είναι ένα μεγάλο πρόβλημα ιδιαίτερα για τα άτομα που δεν έχουν άλλους πόρους!
2 υπάλληλοι μόνο μ’ αυτό το αντικείμενο στο ΙΚΑ Ξάνθης
Το πρόβλημα αυτό που αντιμετωπίζουν τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες στην Ξάνθη αναδείχθηκε μετά από σχετική καταγγελία που έγινε στον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Άγγελο Μπεμπεκίδη, ο οποίος και αμέσως απευθύνθηκε στον Διευθυντή του ΙΚΑ Ξάνθης απ’ όπου πληροφορήθηκε ότι η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι έχει μόνο 2 άτομα που ασχολούνται μ’ αυτό το αντικείμενο και αυτό είναι θέμα κεντρικής διοίκησης του Οργανισμού.
Γνώστης του προβλήματος και ο πρόεδρος των ΑΜΕΑ Ξάνθης ο κ. Γιάννης Κουρπαλίδης ο οποίος και επεσήμανε ότι πολλοί συμπολίτες μας με αναπηρίες που δεν έχουν άλλους πόρους δυσκολεύονται πολύ περιμένοντας έως και ένα χρόνο για να βγει η σύνταξή τους. Γιατί τόσο διαρκεί η διαδικασία από την στιγμή που καταθέσουν την αίτηση.
Από το ΚΕΠΑ στην Καβάλα και μετά στην Ξάνθη
Όπως πληροφορηθήκαμε αρμοδίως προαπαιτούμενο για να κάνει την αίτηση είναι η έγκριση από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) που διαρκεί κατά μέσο όρο ένα 20 ήμερο. Στην συνέχεια ακολουθεί η ιδιαίτερα χρονοβόρα φάση της συλλογής δικαιολογητικών από νοσοκομεία και άλλους φορείς ώστε να βεβαιωθεί το ποσοστό της αναπηρίας. Αυτά κατατίθενται στον ασφαλιστικό φορέα, ο οποίος τελικά είναι αυτός που αποφασίζει αν ο υποβάλλων την αίτηση είναι δικαιούχος ή όχι. Αν μεν εγκριθεί μη δικαιούχος για αναπηρική σύνταξη τότε αναλαμβάνει η Πρόνοια για τη χορήγηση Προνοιακού επιδόματος. Να σημειώσουμε ότι το ΙΚΑ χορηγεί αναπηρική σύνταξη με αναπηρία 50% ενώ άλλα ασφαλιστικά ταμεία με μεγαλύτερο ποσοστό αναπηρίας. Στην περίπτωση που εγκριθεί ακολουθείται άλλη διαδικασία. Δηλαδή ο φάκελος με τα δικαιολογητικά μεταβαίνει στην Περιφερειακή Διεύθυνση του Οργανισμού στην Καβάλα και από εκεί στα κεντρικά του ΙΚΑ απ’ όπου γίνεται και ο τελικός έλεγχος. Στην συνέχεια και αφού περάσουν κάποιοι μήνες μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και οι διατυπώσεις ο φάκελος επιστρέφει στο ΙΚΑ Ξάνθης όπου …τις τελευταίες πινελιές βάζουν οι 2 υπάλληλοι!
Να σημειώσουμε ότι στην Ξάνθη τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες υπολογίζονται στα 1.000 περίπου.