Αρχική ΓΝΩΜΕΣ O Μπρέχτ «ζωντάνεψε» στη σκηνή του Δημοτικού Αμφιθεάτρου της Ξάνθης

O Μπρέχτ «ζωντάνεψε» στη σκηνή του Δημοτικού Αμφιθεάτρου της Ξάνθης

0

Το έργο επικοινώνησε με τον κόσμο και την εποχή μας σε μία περίοδο όπου μαίνεται ο πόλεμος στα εδάφη της Ουκρανίας και ο αποδεκατισμός του πληθυσμού της Παλαιστίνης. Ένα αντιπολεμικό έργο που τονίζει την ματαιότητα του πολέμου, τις χαμένες ζωές που δεν επιστρέφουν πίσω όπως επίσης σκιαγραφεί αυτούς που κερδοσκοπούν από τον θάνατο αδιαφορώντας ακόμα και για τις δικές τους απώλειες.

Η εκπληκτική Πολυξένη Καρακατσάνη απέδωσε τον ρόλο της Άννα Φίρλινγκ, όπως ακριβώς θα ήθελε να αποδοθεί ο Μπρέχτ: Να αποστασιοποιήσει τους θεατές από τα πάθη της πρωταγωνίστριας και να την παρατηρήσουν με κριτική ματιά. Ο ίδιος το διατυπώνει πεντακάθαρα «επειδή το κοινό δεν καλείται να πέσει μέσα στον μύθο, όπως μέσα σε ένα ποτάμι για να παρασυρθεί πότε από δω, πότε από κει, πρέπει τα γεγονότα να συνδεθούν έτσι μεταξύ τους, ώστε οι κόμποι να είναι φανεροί. Έτσι μόνο μπορεί ο θεατής να παρεμβάλλεται ανάμεσά τους με την κρίση του».

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για την ηθοποιό Μάρθα Κουτίνη, η οποία ενσάρκωσε τον ρόλο της μουγγής κόρης Κατρίν, με τέτοιο τρόπο που απέφυγε να τον μεταμορφώσει σε καρικατούρα, δίνοντας την πραγματική διάσταση του δράματος.

Οι νεωτερισμοί έδεσαν, μαζί με την πρωτότυπη μουσική, το σύνολο της παράστασης μαζί με τις πολύ καλές ερμηνείες των ηθοποιών με αποτέλεσμα να οδηγήσουν τους θεατές στην έξοδο με ένα χαμόγελο για την άρτια δουλειά του «Ανατολικά του Νέστου» ή/και με έντονο προβληματισμό ότι ένα τέτοιο έργο παραμένει επίκαιρο ακόμα.

«Ο πόλεμος που έρχεται δεν είναι ο πρώτος. Υπήρχαν και άλλοι πόλεμοι πριν από αυτόν. Όταν ο τελευταίος έφτασε στο τέλος του, υπήρχαν κατακτητές και κατακτημένοι. Μεταξύ των κατακτημένων ο απλός λαός λιμοκτονούσε. Μεταξύ των κατακτητών ο απλός λαός λιμοκτονούσε επίσης» Μ. Μπρέχτ.

Σκηνοθεσία: Αγγελίνα Λεοντή

Συντελεστές Παράστασης:

Επιμέλεια Κίνησης: Αλεξάνδρα Τσοτανίδου

Μουσική Σύνθεση Αναστάσης Αγακίδης

Ήχος/φωτισμός: Σπύρος Ρόιδος

Δημιουργικό: Δημήτρης Δεδεμάδης

Μελέτη & σχεδιασμός αραμπά: Κώστας Καλαϊτζίδης

Μακιγιάζ: Οράλ Καλεντζή

Παίζουν: Δώρα Αντωνιάδου, Γιώργος Αποστολίδης, Αργυρώ Γιαπουτζή, Δημήτρης Δεδεμάδης, Πολυξένη Καρακατσάνη, Μάρθα Κουτίνη, Παναγιώτης Μπαρδάκης, Εμμανουέλα Μπαρτζοπούλου, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Βασίλης Ταβουλτσίδης, Νίκος Τουρατζίδης, Σοφία Χατζηστεφάνου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Συνήγορος του Εργαζόμενου» : Θέλουμε σοβαρές εργασιακές σχέσεις σε Κράτος Δικαίου;

Α.         Στην Χώρα μας πρόσφατα τόσο ο Ν. 5053/26.09.2023 (Α’ 158) υπό τον (μάλλον……