Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ανδ. Σπυρόπουλος: «Το ΠΑΣΟΚ μαζί με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα αγωνίζεται για μια Ε.Ε. που θα συνεχίσει να αποτελεί πυλώνα ειρήνης»

Ανδ. Σπυρόπουλος: «Το ΠΑΣΟΚ μαζί με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα αγωνίζεται για μια Ε.Ε. που θα συνεχίσει να αποτελεί πυλώνα ειρήνης»

0

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, με αφορμή την επίσκεψη του στην Ξάνθη, σκιαγράφησε στο «Ε» την Ευρώπη που οραματίζεται


«Δεν είναι η πρώτη φορά, δυστυχώς, που μπροστά σε μια πανευρωπαϊκή κάλπη προβάλλει ο κίνδυνος ανόδου των δυνάμεων της ακροδεξιάς και των ευρωσκεπτικιστών», τόνισε ο ίδιος


Ο γραμματέας της Κ.Π.Ε. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και υποψήφιος ευρωβουλευτής Ανδρέας Σπυρόπουλος πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο επίσκεψη στο Νομό Ξάνθης στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας.

Ο κ. Σπυρόπουλος συναντήθηκε με τοπικά στελέχη και φίλους καθώς όπως είναι γνωστό έχει ιδιαίτερη σύνδεση με την Ξάνθη μιας και έχει φοιτήσει στην Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Παραβρέθηκε επίσης και στην προεκλογική εκδήλωση της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Ξάνθης στον οικισμό των Αβδήρων όπου απηύθυνε χαιρετισμό επισημαίνοντας τις προκλήσεις που καλούνται οι πολίτες να αντιμετωπίσουν στο άμεσο μέλλον όπως είναι: Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η στήριξη του πρωτογενούς τομέα, η ουσιαστική αύξηση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων πολιτών με την αντιμετώπιση της ακρίβειας, και η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Με αφορμή την επίσκεψη του στην Ξάνθη, ο Ανδρέας Σπυρόπουλος μίλησε στο «Ε» για το βασικό στίγμα της υποψηφιότητάς του, το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, την Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.



«Ε»: Ως υποψήφιος ευρωβουλευτής, ποια είναι η Ευρώπη που οραματίζεστε;

Α.Σ.: Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, τόσο λόγω των πολλαπλών κρίσεων και προκλήσεων που διαρκώς τίθενται μπροστά της, όσο και λόγω των δύο πολέμων που συμβαίνουν στη γειτονιά της. Το όραμά μας στο ΠΑΣΟΚ για την Ευρωπαϊκή Ένωση του 21ου αιώνα, αντακλάται μέσα από τρία συγκεκριμένα πρίσματα: Την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Σοσιαλδημοκρατία. Θεωρώ ότι η χώρα μας χρειάζεται να πρωτοπορεί στις ενωσιακές διαδικασίες, στους θεσμούς και τα όργανα με πυξίδα την ενίσχυση της ενοποίησης. Μια πραγματικά ενωμένη Ευρώπη με ενιαίες πολιτικές και ενιαία εργαλεία θα είναι προς όφελος της Ελλάδας. Σήμερα, 45 χρόνια μετά τη συνθήκη προσχώρησής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε πολλά ακόμα δυστυχώς υπολειπόμαστε, ενώ στους τομείς που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής χρειάζεται να κάνουμε άλματα για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Το ΠΑΣΟΚ μαζί με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα αγωνίζεται για μια Ευρωπαϊκή Ένωση που θα συνεχίσει να αποτελεί πυλώνα ειρήνης και ευημερίας για τους λαούς της και για την ευρύτερη γειτονική της περιοχή. Γι’ αυτό και έχει σημασία να ενισχυθούν οι δυνάμεις των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να καταφέρει η Ένωση να απαντήσει με τόλμη και διορατικότητα στα μεγαλύτερα ζητήματα της εποχής μας, την κοινή αμυντική στρατηγική, την κλιματική κρίση, την ισόρροπη ανάπτυξη και τις ανισότητες, την τεχνολογική επανάσταση και το μεταναστευτικό ζήτημα. Στο πλαίσιο αυτό θα παλέψω, ώστε όλες οι αναγκαίες αποφάσεις να διέπονται από αρχές κοινωνικής δικαιοσύνης, αλληλεγγύης, σεβασμού στο περιβάλλον και στα ανθρώπινα δικαιώματα και αποτελεσματικότητας για κάθε πολίτη σε κάθε χώρα μέλος, χωρίς αποκλεισμούς, διακρίσεις και υστερήσεις.

«Ε»: Μετά την άρνηση της ΕΥΠ να δώσει στοιχεία στην ΑΔΑΕ για την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη, ποια είναι η άποψη σας για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα;

Α.Σ.: Από την πρώτη στιγμή που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο των υποκλοπών, ο πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης απευθύνθηκε με θεσμικό τρόπο στους ελεγκτικούς μηχανισμούς έχοντας, με πίστη στο ευρωπαϊκό και εθνικό κράτος δικαίου. Σε όλη αυτή την μακρά πορεία έχουν προκύψει προβλήματα που έχουν να κάνουν κυρίως με την ταχύτητα των αποκαλύψεων και της απόδοσης δικαιοσύνης καθώς και με την παρεμβατικότητα της εκτελεστικής εξουσίας, ιδιαίτερα του πρωθυπουργικού γραφείου, σε θεσμούς συνταγματικά κατοχυρωμένους, όπως οι ανεξάρτητες αρχές. Τα έχουμε επισημάνει κι έχουμε προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για θεσμική θωράκισή τους. Όμως από την ροή της υπόθεσης και τη συνεχή δικαίωση των ενεργειών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ τόσο από τις αποφάσεις του ΣτΕ όσο και της ΑΔΑΕ, αποδεικνύεται πως το κράτος δικαίου, παρά τα υπαρκτά προβλήματά του λειτουργεί, αρκεί και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι να το κινητοποιούν με τα κατάλληλα θεσμικά μέσα.

«Ε»: Με δεδομένο ότι, παρότι ο κ. Ανδρουλάκης προσωπικά είχε ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, η τότε Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ την είχε καταψηφίσει, ποια είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ, ειδικά τώρα που το VMRO κέρδισε τις εκλογές στην Βόρεια Μακεδονία;

Α.Σ.: Θα μου επιτρέψετε να διευκρινίσω ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν ήταν μέλος του Ελληνικού κοινοβουλίου. Είχε δε πολλές φορές αναφέρει δημόσια ότι ήταν λάθος η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να διαπραγματεύεται εν κρυπτώ τα εθνικά θέματα, χωρίς να ενημερώνει τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς και χωρίς να έχει διαμορφώσει μια εθνική στρατηγική. Η συγκεκριμένη συμφωνία εξ αρχής είχε πολλά προβλήματα και δυσλειτουργικά σημεία και όπως αποδεικνύεται, επανέρχονται συνεχώς στην επιφάνεια. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, ακόμα και όταν ανακοινώθηκε ο τίτλος του συγκεκριμένου κόμματος, η ελληνική πλευρά έπρεπε άμεσα να έχει αντιδράσει. Εμείς καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να αξιοποιήσει όλα τα απαραίτητα διπλωματικά και θεσμικά εργαλεία προκειμένου να επαναφέρει την ηγεσία της γείτονος χώρας στην θεσμική τάξη και κατόπιν να εξετάσουμε πως αυτή η συμφωνία μπορεί να γίνει λειτουργική να διασφαλίζει επαρκέστερα τα εθνικά μας συμφέροντα.

«Ε»: Με τα τωρινά δεδομένα προβλέπεται ενίσχυση των ακροδεξιών κομμάτων και των ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων στις επικείμενες ευρωεκλογές. Πώς μπορούν οι κεντροαριστερές δυνάμεις να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου;

Α.Σ.: Δεν είναι η πρώτη φορά, δυστυχώς, που μπροστά σε μια πανευρωπαϊκή κάλπη προβάλει ο κίνδυνος ανόδου των δυνάμεων της ακροδεξιάς και των ευρωσκεπτικιστών. Η δική μας πολιτική οικογένεια, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και πολιτικές, τόσο στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο όσο και στους υπόλοιπους κορυφαίους θεσμούς, το συμβούλιο και την επιτροπή, έχει λάβει πρωτοβουλίες περιορισμού της επιρροής τους στο εκλογικό σώμα. Πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα ανέλαβε πρωτοβουλία για την υπογραφή κοινού συμφώνου των δημοκρατικών δυνάμεων του Ευρωκοινοβουλίου πως δεν θα συνεργαστούν με κόμματα που εκφράζουν την ακροδεξιά. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο ανήκει η Νέα Δημοκρατία δεν υπέγραψε, ενώ ήδη βλέπουμε τα κυβερνητικά «φλερτ» μεταξύ τους σε διάφορες χώρες. Αυτό δείχνει πως το ουσιαστικό ανάχωμα στους ακραίους είναι η μεγαλύτερη δυνατή ισχύς των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών εντός του Ευρωκοινοβουλίου. Ταυτόχρονα με ένα ρηξικέλευθο και ρεαλιστικό πρόγραμμα ξεδιπλώνουμε όλες τις πολιτικές εκείνες που θα καταστήσουν τα ευρωπαϊκά όργανα διαφανή και αξιόπιστα και τις συνθήκες λειτουργικές ώστε κανένας πολίτης να μην αισθάνεται αδικημένος ή σε απόσταση από τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα, ώστε να στρέφει το βλέμμα του στα άκρα. Και την μάχη αυτή θα την κερδίσουμε.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Ελένη Διαφωνίδου
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ υπό διαμόρφωση: Πολιτικές αντιπαραθέσεις στο debate των υποψήφιων προέδρων

Διάθεση ενότητας, αλλά και ουσιαστικές διαφορές αναδείχθηκαν στην τηλεμαχία της Τετάρτης Ω…