Σ. Λουκμακιάς: «Πλέον στα χρόνια που φθάσαμε θα πρέπει να ζούμε με τις ασθένειες των ζώων μας»
Ευλογιά, βρουκέλλωση και αφθώδης πυρετός είναι κάποιοι από τους ιούς που καλούνται να προφυλαχθούν οι κτηνοτρόφοι
Δεν λένε να ησυχάσουν οι κτηνοτρόφοι της Περιφέρειας μας, οι οποίοι μετά την ευλογιά καλούνται να αντιμετωπίσουν τον ιό της βρουκέλλωσης ή αλλιώς του μελιταίου πυρετού, που έχει χτυπήσει ήδη τον νομό της Ροδόπης. Και σαν να μην έφταναν αυτά, υπάρχουν ψίθυροι στους κτηνοτροφικούς κύκλους ότι ένας νέος ιός, αυτός του αφθώδη πυρετού, απειλεί να περάσει στα εδάφη του Έβρου από την γειτονική Τουρκία.
Υπάρχει ακόμα ο φόβος της Ευλογιάς
Αν και έχουν περάσει 25 μέρες από το τελευταίο κρούσμα Ευλογιάς, που «χτύπησε» κτηνοτροφική μονάδα στην Ορεστιάδα, οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας δεν χαλαρώνουν τα μέτρα και φυλούν γερά τα σύνορα των εκάστοτε νομών, απαγορεύοντας οποιαδήποτε μετακίνηση ζωντανών ζώων.
Από την πλευρά της η Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ορεστιάδας προχώρησε στην άρση της απαγόρευσης σφαγής αιγοπροβάτων στο σφαγείο Ορεστιάδας, καθώς πέρασε το χρονικό όριο των 21 ημερών που ορίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Από την άλλη στην Ξάνθη, αν και έχουν αρθεί οι ζώνες, οι κτηνοτρόφοι θα παραμείνουν σε επιτήρηση μέχρι τον Σεπτέμβριο και δεν θα μπορούν να βγάλουν τα ζώα τους από τα όρια του νομού, παρά μόνο για σφαγή.
Σ. Λουκμακιάς: «Το μέτρο αυτό μας στοιχίζει πολύ»
Μιλώντας στο «Ε» ο Πρόεδρος των Κτηνοτρόφων του Νομού Ξάνθης κ. Σάκης Λουκμακιάς σημείωσε ότι ο περιορισμός αυτός δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στους κτηνοτρόφους του νομού, οι οποίοι δεν μπορούν να πουλήσουν ζώα για πάχυνση, χάνοντας και άλλο μεγάλο μέρος από το ετήσιο εισόδημα τους.
«Μας στοιχίζει πολύ το ότι δεν μπορούμε να πουλήσουμε ζώα για πάχυνση. Πέρα από το ότι χάνουμε ένα μέρος τον εσόδων μας, θα πέσει πάρα πολύ η τιμή τους στον παραγωγό, χωρίς να επωφεληθεί ο καταναλωτής» ανέφερε ο ίδιος.
Πληρώθηκαν στο ακέραιο τις αποζημιώσεις τους οι κτηνοτρόφοι
Υπάρχουν και καλά νέα για τους κτηνοτρόφους το νομού μας, οι οποίοι βγήκαν νικητές από την μάχη τους με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Όπως δήλωσε στο «Ε» ο κ. Λουκμακιάς, διεκδίκησαν και λάβανε την αποζημίωση των 140 ευρώ ανά ζώο που θανατώθηκε, παρά την επιμονή του υπουργείου να τους δώσει 80 ευρώ ανά ζώο.
«Μετά από μάχες τόσο δικές μου, όσο και των πολιτευτών του νομού μας καταφέραμε να πάρουμε στο ακέραιο όσα ζητήσαμε. Έτσι, στους λογαριασμούς των δικαιούχων μπήκαν 140 ευρώ αντί 80 ευρώ για κάθε ζώο που θανατώθηκε, αλλά και οι δικαιούχοι των 10 ευρώ λάβανε την αποζημίωση τους σε δύο δόσεις» σημείωσε ο ίδιος και συμπλήρωσε «υπάρχουν ορισμένες εκκρεμότητες με όσους έχουν λογαριασμούς σε τράπεζες εκτός της Πειραιώς, αλλά και για αυτούς έχει δρομολογηθεί η πληρωμή τους. Ευτυχώς, για τα προβλήματα που προκύπτουν υπάρχουν καλή διάθεση τόσο από τις υπηρεσίες, όσο και από τους κτηνοτρόφους να βρεθεί λύση».
Η βρουκέλλωση χτύπησε την Ροδόπη
Ο ιός της βρουκέλλωση που χτύπησε τον γειτονικό νομό ήρθε στο φως με δύο γραπτές εντολές από την Π.Ε. Ροδόπης, η οποία ενέκρινε, την υποχρεωτική σφαγή αιγοπροβάτων που έχουν προσβληθεί από τον ιό. Σε επικοινωνία του «Ε» με την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ξάνθης ενημερωθήκαμε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας στην πόλη μας, καθώς ο ιός δεν είναι σπάνιος. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε καθεστώς εμβολιασμού των θηλυκών ζώων και παίρνουμε δείγμα αίματος από τα αρσενικά. Όσα αρσενικά βρεθούν θετικά στον ιό θανατώνονται και αντικαθίστανται από άλλα.
Να σημειώσουμε ότι η βρουκέλλωση είναι ένα νόσημα που αφορά συνολικά τη Μεσόγειο, με την Ελλάδα να βρίσκεται στον κατάλογο των 25 χωρών με τα περισσότερα περιστατικά παγκοσμίως. Πρόκειται για ένα νόσημα το οποίο παρατηρείται τόσο στα ζώα όσο και στον άνθρωπο. Πολλές φορές μεταδίδεται και από τα ζώα στον άνθρωπο με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται κυρίως ως επαγγελματικό νόσημα. Ο καταναλωτής μπορεί να προσβληθεί αν καταναλώσει προϊόντα τα οποία δεν έχουν παστεριωθεί.
Οι κλινικές εκδηλώσεις της βρουκέλλωσης περιλαμβάνουν συμπτώματα όπως διαλείποντα, κυματοειδή πυρετό, ο οποίος εκδηλώνεται κατά τις νυχτερινές ώρες και στην συνέχεια υποχωρεί. Συνοδεύεται από εφίδρωση, ανορεξία και κόπωση. Ακόμα μπορούν να παρατηρηθούν συμπτώματα όπως πόνοι στις αρθρώσεις, ρίγη, κεφαλαλγία και μείωση του βάρους. Τα συμπτώματα εμφανίζονται 2 με 7 εβδομάδες μετά την είσοδο του μικροοργανισμού στο ανθρώπινο σώμα, χρόνος που απαιτείται για την επώαση του μικροβίου.
Απειλεί την Περιφέρεια μας ο ιός του αφθώδη πυρετού
Ψίθυροι στους κτηνοτροφικούς κύκλους θέλουν ο ιός του αφθώδη πυρετού να απειλεί την Περιφέρεια μας, υπό τον φόβο να προέλθει από την γειτονική Τουρκία, μέσω άγριων ζώων. Ένας φόβος που ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ξάνθης, υπάλληλος της οποίας μας ενημέρωσε ότι δεν έχει σημάνει κανένας τέτοιος συναγερμός, αλλά και ούτε έχει καταγραφεί κάποιο περιστατικό της Ανατολικής Θράκης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο κ. Λουκμακιάς, ο οποίος σημείωσε ότι δυστυχώς η γειτονική Τουρκία βρίθει από ιούς που προσβάλουν τα ζώα και κατέληξε πως «στα χρόνια που φθάσαμε θα πρέπει να ζούμε με τις ασθένειες των ζώων μας».
Να σημειώσουμε ότι ο αφθώδης πυρετός εκδηλώνεται συνήθως το καλοκαίρι και το φθινόπωρο με φαινόμενα κοινού κρυολογήματος, που συνοδεύεται από άφθες και εξελκώσεις στα πέλματα, στις παλάμες και στη στοματική κοιλότητα. Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω του σάλιου, των κοπράνων, της αναπνοής, αλλά και μέσω των εκκρίσεων των δερματικών αλλοιώσεων. H επώαση της νόσου είναι 2 – 6 ημέρες και το εξάνθημα μπορεί να διαρκέσει 7 – 10 μέρες. Όπως για τα περισσότερα ιογενή νοσήματα, δεν υπάρχει και γι αυτή τη νόσο ειδική θεραπεία, ενώ είναι θανατηφόρος σε ζώα νεαρής ηλικίας, αλλά η θνησιμότητα είναι σχετικά χαμηλή στα ενήλικα.
Γεωργία Ταραξοπούλου