Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Η ΔΗΜΑΡ αναζητά ευρύτερες συναινέσεις εν μέσω ηχηρών αποχωρήσεων

Η ΔΗΜΑΡ αναζητά ευρύτερες συναινέσεις εν μέσω ηχηρών αποχωρήσεων

0
kouvelis psarianos

Ανεξαρτητοποιήθηκε η βουλευτής Κ. Μάρκου, εκτός ΚΕ ο Γ. Ψαριανός, αποχώρησε και ο Α. Παπαδόπουλος

 

Δε βγάζει συμπεράσματα για τις απαντήσεις των προοδευτικών δυνάμεων στο κάλεσμα για διάλογο. «Ποντάρει» στην ανάγκη συνεργασιών για τη διακυβέρνηση

 
 
Στην πιο κομβική και δύσκολη περίοδο της ύπαρξης της βρίσκεται η Δημοκρατική Αριστερά, που από τη μια πλευρά προσπαθεί να προσεγγίσει τις κεντροαριστερές δυνάμεις, απευθύνοντας πρόσκληση για διάλογο στο ΠΑΣΟΚ και την Ελιά και από την άλλη ενισχύει την αντικυβερνητική της γραμμή καταθέτοντας πρόταση για δημοψήφισμα σχετικά με την πώληση της «μικρής ΔΕΗ». Κι όλα αυτά εν μέσω αποχωρήσεων σημαντικών στελεχών από το κόμμα. Η χθεσινή μέρα σηματοδοτήθηκε από αυτές, αφού πρώτη ανεξαρτητοποιήθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος η βουλευτής Κατερίνα Μάρκου, διαφωνώντας με την έναρξη διαλόγου με την Κεντροαριστερά, ενώ στη συνέχεια επισημοποιήθηκε η απομάκρυνση του Γρηγόρη Ψαριανού από την Κ.Ο. από τον πρόεδρο Φώτη Κουβέλη, η οποία, όπως φαίνεται συμπαρέσυρε και την αποχώρηση του Ανδρέα Παπαδόπουλου από την Κ.Ε. του κόμματος, χωρίς ο ίδιος ωστόσο να έχει προχωρήσει σε κάποια δήλωση μέχρι αργά το απόγευμα.
 
Ικανοποίηση για τις απαντήσεις από τον Φώτη Κουβέλη
Ο Φώτης Κουβέλης εκδήλωσε την ικανοποίησή του για την απάντηση του Βενιζέλου στην επιστολή που εστάλη προς όλες τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς για διάλογο, αλλά και την αποδοχή της πρότασης από τον Ανδρέα Λοβέρδο. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος συγκεκριμένα τόνισε: «δεχόμαστε, την πρόταση ενός προγραμματικού διαλόγου, την οποία άλλωστε έχουμε κατ’ επανάληψη διατυπώσει», αφήνοντας πάντως αιχμές για τη στάση της ΔΗΜΑΡ το προηγούμενο διάστημα και για το ζήτημα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με συναινετικές διαδικασίες, χωρίς εκλογική σκοπιμότητα. Όσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη της ΔΗΜΑΡ σημειώνουν τις σχετικές θετικές δηλώσεις του γραμματέα της ΚΟ, Νίκου Βούτση, σε ραδιοφωνικό σταθμό, υπογραμμίζοντας ότι η εξέλιξη θα αναδείξει τις πραγματικές προθέσεις, ενώ αναφορικά με την αρνητική απάντηση κύκλων του «Ποταμιού» στη ΔΗΜΑΡ δεν σχολιάζουν τη στάση τους, αναμένοντας την επίσημη απάντηση του επικεφαλής του, Σταύρου Θεοδωράκη. Η άρνηση του «Ποταμιού» πάντως έγκειται στη στάση να μην ανατροφοδοτηθούν και διασωθούν παλιά κόμματα και πολιτικές, αν και η πλευρά της ΔΗΜΑΡ το αιτιολογεί ως προσπάθεια αυτοσυντήρησης, χωρίς ρεαλιστικό βλέμμα στο μέλλον.
 
Κατέθεσε πρόταση για δημοψήφισμα
Εν τω μεταξύ, με τις υπογραφές 11 βουλευτών κατατέθηκε στην ειδική γραμματεία του Προέδρου της Βουλής, η πρόταση της ΔΗΜΑΡ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Την πρόταση δεν υπογράφουν ο Γρηγόρης Ψαριανός και η Αικατερίνη Μάρκου, μετά την απομάκρυνση και την ανεξαρτητοποίηση αντιστοίχως. Με δήλωσή του, ο Σπύρος Λυκούδης, που υπογράφει την πρόταση, αναφέρει ότι η ΔΗΜΑΡ ορθώς δεν προχώρησε στη συνυπογραφή κοινής πρότασης με τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει όμως ότι η ξεχωριστή πρόταση του κόμματος του δεν νομίζει ότι μπορεί να συναθροιστεί με παρόμοιο αίτημα άλλων πολιτικών χώρων που έχουν τελείως διαφορετικό επί της ουσίας σκεπτικό. Προσθέτει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποφανθεί σε τόσο σύνθετο θέμα ο πολίτης με ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ σε δημοψήφισμα και καταλήγει: «Παραταύτα, επειδή η ξεχωριστή πρόταση της ΔΗΜΑΡ αποτρέπει την εικόνα δορυφορικής σχέσης του κόμματος ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για λόγους συναδελφικής αλληλεγγύης προς τους άλλους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, προσυπογράφω την πρόταση».
Ωστόσο, η ολομέλεια των προέδρων της Βουλής είναι η αρμόδια να κρίνει αν τελικά θα θεωρηθούν ως ενιαία πρόταση για δημοψήφισμα.
 
Χ. Γκαρμπούνης: «παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας για την ενέργεια»
Το πολυεπίπεδο πολιτικό σκηνικό σε σχέση με τα διάφορα μέτωπα της ΔΗΜΑΡ κλήθηκε από το «Ε» να σχολιάσει το μέλος της ΚΕ από την Ξάνθη, Χρήστος Γκαρμπούνης, ο οποίος αρχικά, αναφορικά με το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της «μικρής ΔΕΗ», σημείωσε: «Για το δημοψήφισμα είναι σαφής η θέση που εκφράζει η ΔΗΜΑΡ. Και στη διάρκεια της τρικομματικής κυβέρνησης ταχθήκαμε ενάντια στην πώληση των δικτύων παροχής ενέργειας και άλλωστε ήταν και ένας από τους λόγους της αποχώρησης. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ήταν αυτοί που αθέτησαν τις προγραμματικές δεσμεύσεις».
 
Η απαξιωτική στάση του Ψαριανού τον οδήγησε εκτός ΔΗΜΑΡ
Σχετικά με την απόφαση της απομάκρυνσης του Γρηγόρη ψαριανού, ο ίδιος επεσήμανε ότι η μη συμμετοχή του στην ΚΕ για την πρόταση δημοψηφίσματος ήταν η αφορμή για να ληφθεί η εν λόγω απόφαση και όχι η αιτία. «Η αποχώρηση του Ψαριανού είχε δρομολογηθεί από το συνέδριο στα τέλη του Δεκεμβρίου, αφού δεν παρέστη σε καμία συνεδρίαση της ΚΕ», ανέφερε ο κ Γκαρμπούνης, δίνοντας ωστόσο μεγαλύτερη βαρύτητα σε μία άλλη παράμετρο: «η πολιτική διαφωνία είναι σεβαστή και η ανοχή προς τη στάση του συγκεκριμένου ήταν άνευ προηγουμένου, όμως δεν ήταν δυνατό να γίνει άλλο ανεκτή η απαξιωτική του συμπεριφορά και τα σχόλια προς το πρόσωπο του προέδρου». Ο συνομιλητής μας παραδέχθηκε βέβαια, ότι ο Γρηγόρης Ψαριανός ήταν παρών στην προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών, σχολίασε ωστόσο τη δική του γραμμή πλεύσης που έκανε φανερή σε κάθε ευκαιρία, ακόμη και εκείνο το διάστημα. Επίσης, στάση που εντάσσεται στο χώρο της «σχιζοφρένειας» χαρακτήρισε την παράλληλη συμμετοχή στην ΚΕ ενός κόμματος και την ένταξη στην επιτροπή θέσεων ενός άλλου, εννοώντας την προσέγγιση με το «Ποτάμι».
Ως αναμενόμενη επίσης χαρακτηρίζει και την αποχώρηση του Ανδρέα Παπαδόπουλου, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, αφού υπήρξε διαφωνία για την πορεία του κόμματος.
 
Το ρευστό πολιτικό τοπίο ενδέχεται να φέρει αλλαγές στην κεντροαριστερά
Για το κ. Γκαρμπούνη με το σκεπτικό ότι η βάση τις κεντροαριστεράς στη χώρας μας αποτελεί την πλειοψηφία, αλλά οι δυνάμεις της παραμένουν κατακερματισμένες, τάσσεται σθεναρά υπέρ της αναζήτησης ευρύτερων συνεργασιών, όπερ και η πολιτική απόφαση του κόμματος. «Στις εκλογές υποστήκαμε συντριπτική ήττα, η οποία θέτει και υπαρξιακό ζήτημα για τη ΔΗΜΑΡ. Παίρνοντας το μήνυμα από τις ευρωεκλογές, αναδιαμορφώσαμε τις θέσεις μας και επιχειρήσαμε την έναρξη ενός διαλόγου με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις από το ΠΑΣΟΚ ως το ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αντιταχθούμε αποτελεσματικά στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές», εξήγησε ο ίδιος, εκφράζοντας με τη σειρά του την ικανοποίηση για την απήχηση της πρότασης σε πρώτο στάδιο. Ειδικά για την περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι και αυτός θα καταλάβει ότι πρέπει να αναζητήσει τις συνεργασίες αν επιθυμεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και σχολίασε ότι «ακόμη το τοπίο είναι ρευστό και είναι πολύ νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα». Για το δε «Ποτάμι» και την άρνησή του, η απάντηση του κ. Γκαρμπούνη είναι τα λόγια του Γκράμσι ότι «το καινούργιο ποτέ δε βγαίνει από παρθενογένεση».
Τέλος, αναφορικά με την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του προέδρου ο κ. Γκαρμπούνης σημείωσε ότι αυτή εκφράστηκε στην ΚΕ μετά τις ευρωεκλογές με λίγες εξαιρέσεις, αλλά αποτελεί ένα από τα θέματα που θα τεθούν στο συνέδριο του Σεπτεμβρίου.
 
Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ υπό διαμόρφωση: Πολιτικές αντιπαραθέσεις στο debate των υποψήφιων προέδρων

Διάθεση ενότητας, αλλά και ουσιαστικές διαφορές αναδείχθηκαν στην τηλεμαχία της Τετάρτης Ω…