Για τα κεφτεδάκια
150 γρ. φακές
120 γρ. ρεβίθια
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
50 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
100 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
½ κ.γ. μάραθο, σε σκόνη
½ κ.γ. κάρυ
½ κ.γ. κόλιανδρο, σε σκόνη
¼ κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη
½ κ.γ. μπούκοβο
Αλάτι, Πιπέρι
Ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα ταχινιού
150 γρ. ταχίνι
100 ml νερό
1 κ.σ. μέλι
Χυμό και ξύσμα από ½ λεμόνι
Σε ένα μπολ με κρύο νερό μουλιάζουµε τις φακές και τα ρεβίθια για 5 ώρες- ή όλο το βράδυ- και έπειτα τα σουρώνουμε. Τα μεταφέρουμε στο πολυκοπτικό και τα χτυπάμε τόσο ώστε να είναι αρκετά σπασμένα, αλλά όχι να λιώσουν εντελώς.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ και προσθέτουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά Φλωρίνης, το μαϊντανό, τα καρύδια, το μάραθο, το κάρυ, τον κόλιανδρο, το τζίντζερ και το μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι, και τα πλάθουμε καλά με τα χέρια μας, φορώντας γάντια μιας χρήσης, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και ζυμώνουμε καλά. Αν δούμε πως είναι πολύ σφιχτό το μείγμα, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο νερό.
Πλάθουμε σε περίπου 15 κεφτεδάκια και τα μεταφέρουμε σε ένα πιάτο.
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και το γεμίζουμε μέχρι το 1/3 του με ηλιέλαιο. Μόλις ζεσταθεί τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια για 3 λεπτά από την κάθε πλευρά, μέχρι να χρυσαφίσουν.
Με μια τρυπητή κουτάλα, μεταφέρουμε τα κεφτεδάκια σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί.
Για τη σάλτσα ταχινιού
Σε ένα μικρό μπολ, προσθέτουμε το ταχίνι, το νερό, το μέλι, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα, μέχρι να δημιουργήσουμε ένα ομογενοποιημένο και λείο μείγμα.
Σερβίρουμε τα κεφτεδάκια ζεστά, συνοδεύοντας με τη σάλτσα ταχινιού.