Το μεγάλο όσο και αναξιοποίητο στο μεγαλύτερο κομμάτι του, κεφάλαιο του Νομού Ξάνθης φιλοδοξεί να αναδείξει και να μετατρέψει σε μοχλό ανάπτυξης της περιοχής, η Νομαρχία Ξάνθης με τις προτάσεις που κατέθεσε επί του σχεδίου Κ.Υ.Α. του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης.
Κατά κοινή ομολογία των εμπλεκομένων στον τομέα του τουρισμού στο Νομό Ξάνθης, η Νομαρχία Ξάνθης έχει κάνει πολλά και αξιόλογα βήματα για την ανάδειξη των φυσικών καλλονών αλλά και των σημείων που μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης για την περιοχή.
Παρατηρήσεις- προτάσεις για ένταξη και σε άλλες κατηγορίες
Μετά από την ψήφιση των προτάσεων απ’ το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ξάνθης, όπως μας ενημέρωσε η Πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Προβολής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης, Ε. Στάντσιου που ήταν και η εισηγήτρια με το Νομάρχη Ξάνθης για τις προτάσεις, θα επιδιώξουν ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να συμπεριληφθούν στο σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης «Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό» για την επόμενη δεκαπενταετία (2007 – 2021):
Οι προτάσεις που αναφέρονται και στα συγκεκριμένα άρθρα που πρέπει να προστεθούν είναι:
– Η λίμνη Βιστονίδα, τα Στενά και το Δέλτα του Νέστου, σημαντικά οικοσυστήματα, σπάνιου φυσικού κάλους και εξαιρετικής βιοποικιλότητας όπως χαρακτηριστικά αναφέρονται και με αξιόλογη τουριστική δραστηριότητα, με δυνατότητα περαιτέρω βιώσιμης αξιοποίησης, που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών και προβάλλονται ήδη από ειδικά έντυπα και μέσα μαζικής ενημέρωσης ως δημοφιλείς προορισμοί στον τομέα του εναλλακτικού τουρισμού.
– Στην αναφορά στα Πομακοχώρια (Βόρεια Ξάνθης – Κομοτηνής) να προστεθούν και τα Νεστοχώρια (τα χωριά που διαρρέονται από το Νέστο ποταμό) και στο στοιχείο Γ2 Ροδόπη (Ελατιά), να διατυπωθεί Δυτική και Κεντρική Ροδόπη (Ελατιά Παρθένο Δάσος Χαϊντούς), περιοχή που φιλοξενεί το μοναδικό στην Ελλάδα δάσος της Σημύδας, της ερυθρελάτης, ένα πολυποίκιλο τοπίο που το συνθέτουν κουμαριές, αγριοκερασιές, κρανιές, πρίνοι, δρύες, οξιές, κέδροι, κωνοφόρα, διατηρητέο μνημείο της φύσης και ένα από τα πλέον αδιατάρακτα οικοσυστήματα της Ευρώπης.
– Το όριο αρτιότητας για τη δόμηση τουριστικών καταλυμάτων, εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών, ορίζεται σε τέσσερα (4) στρέμματα με μέγιστη πυκνότητα 6 κλίνες / στρέμμα, θα πρέπει να μειωθεί η έκταση με παράλληλη αύξηση της πυκνότητας των κλινών / στρέμμα, λόγω της ανυπαρξίας ενιαίας γης στην ορεινή περιοχή.
– Αναφέρεται ότι προωθείται η ανάπτυξη συνεδριακού τουρισμού και στα αστικά κέντρα που περιλαμβάνονται στο ίδιο άρθρο . Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και η Ξάνθη. Προτείνεται να κατονομαστούν τα αστικά κέντρα.
– Για τον Θρησκευτικό Τουρισμό αναφέρεται ότι απαιτείται η ιεραρχημένη ανάδειξη πόλων ανάπτυξης Θρησκευτικού τουρισμού, επομένως θα πρέπει να κατονομαστούν και να συμπεριληφθεί και η Ξάνθη, η οποία διαθέτει τρία εξαιρετικά μοναστήρια (Παναγία Αρχαγγελιώτισσα, Παναγία Καλαμού, Αγία Ειρήνη), το μετόχι του Αγίου Νικολάου, Εκκλησιαστικό Μουσείο, παλιές αξιόλογες εκκλησίες και παρεκκλήσια στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης. Επιπλέον η πολυπολιτισμικότητα της Ξάνθης, η ύπαρξη Θρησκευτικών
μνημείων διαφόρων Θρησκειών επιτρέπει την ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ Θρησκευτικών κοινοτήτων.
– Προτείνεται η δημιουργία και μετατροπή των εγκαταστάσεων της Φωνής της Αμερικής σε εγκαταστάσεις Γκολφ.
– Στις αθλητικές δραστηριότητες ορεινού χώρου προτείνεται να γίνει αναφορά α) στις αθλητικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στην Ξάνθη, στα Στενά του Νέστου, Κανόε καγιάκ, Ράφτινγκ, αναρρίχηση, καταρρίχηση, τοξοβολία, ποδηλασία, 4X4. Ήδη η περιοχή αυτή αποτελεί προορισμό για τέτοιες δραστηριότητες, β) στη δυνατότητα της Πόλης της Ξάνθης με τα Δημοτικά Γήπεδα που διαθέτει, να αναπτύξει δράσεις
τουριστικών φορέων (συλλόγων και σωματείων) συνδυασμένων με την τουριστική δραστηριότητα και γ) στη δυνατότητα ανάπτυξης προπονητικών κέντρων στην περιοχή
του Λειβαδίτη (Αθλητιατρικό κέντρο).
Στο στοιχείο αυτό του Αθλητικού Τουρισμού πρέπει να τονισθεί η ανάγκη ορισμού προϋποθέσεων, προδιαγραφών, όρων, εκπαίδευσης και σχετικής πιστοποίησης που πρέπει να διαθέτουν τα τουριστικά γραφεία που αναλαμβάνουν την οργάνωση και πραγματοποίηση των αθλητικών δραστηριοτήτων.
– Στον Ιαματικό και Θεραπευτικό τουρισμό προτείνεται να προστεθούν οι Θέρμες Ξάνθης και η Ποταμιά Νέας Κεσσάνης Ξάνθης, που διαθέτουν υδροθεραπευτικές εγκαταστάσεις, κλίνες σε ξενώνες και ξενοδοχεία. Τόσο οι μελέτες των ιαματικών υδάτων των Θερμών που είναι σε εξέλιξη, όσο και το εκτεταμένο γεωθερμικό πεδίο της Ποταμιάς της Νέας Κεσσάνης συμβάλλουν στην καθιέρωση τους σε προορισμούς αυτών των μορφών τουρισμού που μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες μορφές.
– Να προστεθούν το Λιμάνι του Πόρτο – Λάγος και των Αβδήρων στα λιμάνια που πρέπει να αναβαθμιστούν ως λιμάνια περιφερειακής εμβέλειας για τον τουρισμό, ώστε να ενισχυθεί η κίνηση τους και προς τουριστικούς προορισμούς της χώρας.
– Να συμπληρωθεί ότι απαιτείται και η κατασκευή κάθετου άξονα οδικής σύνδεσης Βουλγαρίας -Ελλάδας στο Νομό Ξάνθης.
– Προτείνεται να γίνει αναφορά στη λειτουργία τουριστικού τρένου στα Στενά του Νέστου (από την Ξάνθη στην Σταυρούπολη – Νεοχώρι), περιοχή με ιδιαίτερη αισθητική και περιβαλλοντική αξία και στην ανάδειξη και επαναλειτουργία των παλαιών σταθμών (Λιβερών και Νεοχωρίου), που βρίσκονται στη διαδρομή, ως παραδοσιακά καφέ και ξενώνες.
– Στον Κατάλογο Μνημείων, να προστεθούν α) οι καπναποθήκες της Ξάνθης, αξιόλογα βιομηχανικά συγκροτήματα των άρχων του 19ου αιώνα συνυφασμένα με την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της Ξάνθης και β) το αρχοντικό Παμουκτσόγλου στα Άβδηρα Ξάνθης, που παρουσιάζει ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και σήμερα ανήκει στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.
– Στους Παραδοσιακούς Οικισμούς στην Ελλάδα, προτείνεται να προστεθεί η Παλιά Πόλη της Ξάνθης, ένα οικιστικό σύνολο πανελλήνια γνωστό που διατηρεί την δική του αρχιτεκτονική.
– Στο Πολιτιστικό Περιβάλλον να εισαχθεί νέα ενότητα που θα περιλαμβάνει τα λαογραφικά μουσεία και να συμπεριληφθούν το Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης, Αβδήρων και Σταυρούπολης.
Ε. Στάντσιου: «συνεργασία και συνέργια για να επιτευχθούν οι στόχοι»
Τη συλλογική στάση που επιβάλλεται να ακολουθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και τα φυσικά πρόσωπα τονίζει η κ. Στάντσιου αναφέροντας: «ο τουρισμός απαιτεί συνέργια και συνεργασία. Αν δεν υπάρχει μια συλλογι
Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Μοχλός ανάπτυξης ο τουρισμός για την Ξάνθη
-
«Κίνημα Δημοκρατίας» – Αυτό είναι το νέο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη
Με σφοδρή επίθεση προς τους πρώην συντρόφους στο ΣΥΡΙΖΑ τα αποκαλυπτήρια του νέου πολιτικο… -
Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024
«Τα αντιβιοτικά δεν είναι παυσίπονα» Το θέμα είναι σοβαρό διότι αποδεδειγμένα υπάρχουν πολ… -
Κορίνα Αθανασιάδου: Από την Ξάνθη στον κόσμο του Sustainable Design στη Ν. Υόρκη
Η interior architect τιμάται από το New York School of Interior Design ως μία από τις πιο …
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
-
«Κίνημα Δημοκρατίας» – Αυτό είναι το νέο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη
Με σφοδρή επίθεση προς τους πρώην συντρόφους στο ΣΥΡΙΖΑ τα αποκαλυπτήρια του νέου πολιτικο… -
Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024
«Τα αντιβιοτικά δεν είναι παυσίπονα» Το θέμα είναι σοβαρό διότι αποδεδειγμένα υπάρχουν πολ… -
Οσομπούκο με κρεμμυδάκια στο φούρνο
-4 φέτες κότσι μοσχαρίσιο (οσομπούκο) 1½ κιλό περίπου -500γρ. κρεμμυδάκια για στιφάδο -3 σ…
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
-
«Μικρότερος» κατά 8 εκ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2006
Το κορυφαίο θέμα, της ψήφισης του προϋπολογισμού του δήμου Ξάνθης για το έτος 2007, αποτέλ… -
Ολοταχώς προς …άρδευση
Φαίνεται ότι εντατικοποιούνται οι ρυθμοί των προαιτούμενων διαδικασιών ώστε να μπει σε τρο… -
Στον απόηχο της αναθεώρησης του άρθρου 16
Ο απόηχος της συζήτησης στη Βουλή για την αναθεώρηση του άρθρου 16 με το οποίο εισάγεται ο…
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Μπορεί επίσης να σας αρέσει
«Μικρότερος» κατά 8 εκ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2006
Το κορυφαίο θέμα, της ψήφισης του προϋπολογισμού του δήμου Ξάνθης για το έτος 2007, αποτέλ…