Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 16 Απριλίου 2024

0

Απίθανοι υποψήφιοι
Ευρωεκλογές εν όψει γενικώς και τα κόμματα και οι λοιποί ενδιαφερόμενοι, ζωή να’ χουν, έφτασαν το απίθανο νούμερο 46 ως υποψήφια να διεκδικήσουν την ψήφο μας.
Διαβάζοντας κανείς τα ονόματα των υποψήφιων «κομμάτων» εκτός των γνωστών μεγάλων, μένει εντυπωσιασμένος με την ποικιλία και την εφευρετικότητα των ηγετών τους.
Φυσικά πρόκειται για εφήμερους υποψήφιους η συντριπτική πλειοψηφία αυτών δεν πρόκειται όχι να εκλεγούν, όχι να προσεγγίσουν το 3% που είναι το όριο, ούτε κλάσμα ψήφων να κερδίσουν.
Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν φιλοδοξία να προσφέρουν στη χώρα διότι έχουν εκτιμήσει οι ίδιοι ότι διαθέτουν τις ικανότητες αυτές. Κάποιοι ίσως να τις διαθέτουν, η συντριπτική όμως πλειοψηφία θέλουν να ικανοποιήσουν κάποια φιλοδοξία τους που τους έμενε καταπιεσμένη και απραγματοποίητη.
Γ.Δ.


Θα είναι υποψήφιοι
Στη λίστα των κομμάτων αυτών που δήλωσαν ότι επιθυμούν να είναι υποψήφια στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, περιλαμβάνεται και το γνωστό μειονοτικό κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας.
Πρόκειται για το κόμμα της μουσουλμανικής μειονότητας το οποίο συμμετέχει παγίως στις ευρωεκλογές χωρίς βέβαια αξιόλογη εκλογική επίδοση.
Κι αυτό διότι δεν μπορεί να προσεγγίσει το ποσοστό του 3% διότι απευθύνονται στους μουσουλμάνους των νομών Ξάνθης και Ροδόπης και μάλιστα κατά ένα ποσοστό περιορισμένο.
Ως εκ τούτου, η διοίκηση του κόμματος γνωρίζει εκ προοιμίου την αποτυχία που θα υπάρξει.
Κατέρχεται όμως στις εκλογές για να επισημάνει την παρουσία του και να υπενθυμίσει ότι υπάρχει ως πολιτική οντότητα. Με δυο λόγια για το θεαθήναι της υπόθεσης.
Γ.Δ.


Τελευταίες εκλογές
Το άκουσα πρόσφατα σε κοινωνική εκδήλωση, δεν το είχα σκεφθεί και σας το μεταφέρω.
Η συζήτηση ήταν επίκαιρη, οι ευρωεκλογές φυσικά, τι άλλο. Λέγονταν διάφορα, ακούγονταν εκτιμήσεις, η ατμόσφαιρα ήταν χαλαρή διότι το διακύβευμα ήταν ευρωπαϊκό, όχι εθνικό.
Κάποια στιγμή, ακούστηκε μια φράση «Τέλος πάντων, πρέπει να πάμε να ψηφίσουμε στις 9 Ιουνίου, γιατί 3 χρόνια μετά δεν θα έχουμε άλλη ευκαιρία εκλογών».
Η ομήγυρη σταμάτησε τη φλυαρία και όλοι σκέφτηκαν πως μετά τον Ιούνιο του 2024 μέχρι και τις επόμενες βουλευτικές σε τρία χρόνια, άλλες κάλπες δεν θα ξαναδούμε. Γι’ αυτό, οι εραστές των εκλογών, της δημοκρατικής διαδικασίας, τον Ιούνιο έχουν τελευταία ευκαιρία να ψηφίσουν και να ζήσουν το προεκλογικό κλίμα. Μετά, 3 χρόνια αποχή και αναμονή.
Γ.Δ.


Περιζήτητοι οι Κεντρώοι ψηφοφόροι
Όλοι έχουν επιθυμία και φιλοδοξία να κερδίσουν τους Κεντρώους ψηφοφόρους στις προσεχείς ευρωεκλογές.
Τα κόμματα δεν το λένε ευθέως, όμως το εννοούν και το επιδιώκουν. Τους θέλουν, τους επιζητούν, θέλουν την ψήφο των Κεντρώων ψηφοφόρων διότι γνωρίζουν πως αυτοί με την επιλογή που θα κάνουν, θα φέρουν την νίκη.
Αυτό δεν αποτελεί αυθαίρετη άποψη. Όχι. Η διάγνωση περί της πραγματικότητας αυτής έχει γίνει, είναι αποδεκτή γι’ αυτό και η προσπάθεια προσεταιρισμού των κεντρώων ψηφοφόρων από Νέα Δημοκρατία (κυρίως), ΠΑΣΟΚ, και ΣΥΡΙΖΑ (λιγότερο).
Έτσι, για άλλη μια εκλογική αναμέτρηση έχουν καταστεί περιζήτητοι οι Κεντρώοι ψηφοφόροι.
Γ.Δ.


«Δάσκαλε που δίδασκες…»
Η ευθύνη ξεκινάει πρώτα από ψηλά. Από την Κυβέρνηση, τις Περιφέρειες, τους μεγάλους και μικρούς δήμους. Δεν είναι λογικό το υπουργείο να ζητά την εφαρμογή κάποιων νόμων από τους πολίτες του  και να αγνοεί τη δική του υποχρέωση να εφαρμόσει αυτό το ίδιο νόμο.
Ο λαός μας αυτό το έχει πει, «δάσκαλος που δίδασκε και λόγο δεν εκράτει».
Η εμπειρία των πολιτών από την αρνητική λειτουργία της δημόσιας και δημοτικής αρχής είναι μεγάλη και διαχρονική.
Μάλιστα τα παραδείγματα πολλά και εντυπωσιακά, ενώ η βελτίωση είναι μικρή, άτολμη και με βήματα δύο μπροστά, ένα πίσω.
Οι υπουργοί ζητούν εφαρμογή των νόμων τους, αλλά αυτοί οι ίδιοι «ξεχνούν» να τους εφαρμόσουν. Παθογένεια της δημόσιας και δημοτικής διοίκησης που εν τέλει ταλαιπωρεί τους πολίτες.
Γ.Δ.


Οι καιροί αλλάζουν και στη μειονότητα
Η ιστορία εξελίχτηκε στην Σμίνθη, την έδρα του δήμου Μύκης.
Εκεί λοιπόν, η συντριπτική πλειοψηφία των μουσουλμάνων κατοίκων αντέδρασε δυναμικά και απαίτησε να γίνει αποδεκτή η δική της επιλογή ως προς τον νέο Ιμάμη του χωριού. Κι αυτό διότι γνώριζαν τον άνθρωπο, τον εκτιμούσαν και επιθυμούσαν αυτός να συνεχίσει το έργο του αποθανόντος Ιμάμη.
Πρόκειται για μια υπόθεση που απ’ ότι θυμάμαι στα 46 χρόνια δημοσιογραφικής παρουσίας μου δεν έχει ξανασυμβεί.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Στη Σμίνθη υπήρχε χρόνια ο Ιμάμης Αχμετσίκ Μεχμέτ ο οποίος πριν δύο εβδομάδες αρρώστησε και μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης όπου και διασωληνώθηκε. Ο Αχμετσίκ Μεχμέτ υπηρετούσε επί 30 χρόνια στη Σμίνθη ως Ιμάμης  και οι κάτοικοι ήταν ικανοποιημένοι μαζί του. Κοντά του επί χρόνια είχε τον άνθρωποι που τον βοηθούσε στα θρησκευτικά του καθήκοντα. Μάλιστα την περίοδο του Ραμαζανιού, τις προσευχές τελούσε αυτός. Πριν λίγες ημέρες ο Ιμάμης δεν τα κατάφερε και κατέληξε.
Όμως, δύο μέρες μετά την κηδεία του εμφανίστηκε στην Σμίνθη ο Μουσταφά Τράμπα, ο οποίος θέλησε να επιβάλει τον δικό του Ιμάμη. Αυτή η συμπεριφορά του  μη νόμιμου μουφτή, προκάλεσε την μεγάλη αντίδραση των κατοίκων οι οποίοι ξεσηκώθηκαν έντονα με αποδοκιμασίες εις βάρος του Τράμπα. Τα πνεύματα οξύνθηκαν, οι κάτοικοι ήταν ανένδοτοι και ζητούσαν την αποχώριση του ανθρώπου που δεν σέβονταν την απόφαση της τοπικής κοινωνίας που έκανε τη δική της επιλογή στον άνθρωπο που γνώριζε και εκτιμούσε ως ικανό και άξιο αντικαταστάτη του αποθανόντος Ιμάμη τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι χρειάστηκε  να παρέμβει η Αστυνομία για να σταματήσει η μεγάλη ένταση που επικράτησε εξαιτίας φυσικά της απαράδεκτης συμπεριφοράς του Τράμπα ο οποίος προκλητικά αγνόησε την επιλογή του λαού της Σμίνθης και θέλησε  να επιβάλει τον εκλεκτό του. Οι απλοί, αγνοί και θρησκευόμενοι κάτοικοι της Σμίνθης ως εκ τούτου, αντέδρασαν στην πραξικοπηματική τακτική των γνωστών κύκλων της μειονότητας.
Όσα συνέβησαν στη Σμίνθη αποτελούν πλέον ένα ιστορικό γεγονός μεγάλης σημασίας θρησκευτικού περιεχομένου.
Οι κάτοικοι, ομόφωνα, αυτόβουλα και δημοκρατικά, πήραν μία απόφαση για ένα θέμα που τους αφορά άμεσα. Επέλεξαν τον θρησκευτικό τους τοπικό ηγέτη. Τον γνωρίζουν, τον έζησαν 20 χρόνια. Τον αξιολόγησαν, αυτόν θέλουν ως Ιμάμη. Εξάλλου ο αποθανών Ιμάμης τους, αυτόν είχε κοντά του, ήταν δοκιμασμένος, όχι ένας άγνωστος, επιλογή άλλων κύκλων και φορέων. Άξιο λόγου μάλιστα είναι και το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι κάτοικοι της Σμίνθης μόνοι τους, χωρίς επηρεασμό, αποφάσισαν και επέλεξαν τον θρησκευτικό τους ηγέτη.
Από την άλλη, οι κάτοικοι της Σμίνθης παρέδωσαν ένα μάθημα δημοκρατικής συμπεριφοράς. Έγιναν παράδειγμα, έδωσαν μία απάντηση ελεύθερης επιλογής και κατέκτησαν μια νίκη που πλέον τους καθιστά υπερήφανους. Ξεχώρισαν και θα τους μνημονεύει η τοπική ιστορία.
Ως προς τον αυτοχαρακτηριζόμενο «Μουφτή» Τράμπα, σίγουρα θα έχει βγάλει τα συμπεράσματά του.

Το μάθημα που του επεφύλαξαν οι κάτοικοι της Σμίνθης θα πρέπει να του μείνει αξέχαστο, αλλά και ευκαιρία να προβληματιστεί ότι οι καιροί αλλάζουν και στη μειονότητα, ότι η Δημοκρατία στο τέλος κερδίζει και ο σεβασμός προς την πλειοψηφία είναι όρος απαράβατος.
Γ.Δ.


Με κομμένη  την ανάσα…
Με κομμένη την ανάσα το βράδυ του Σαββάτου ο πλανήτης παρακολουθούσε online την μεγάλη επίθεση με drones και βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν κατά του Ισραήλ ως αντίποινα του βομβαρδισμού του Ιρανικού Προξενείου στην Δαμασκό. Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες αφότου ξεκίνησε όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ανακοίνωναν ότι η επίθεση αποκρούστηκε κατά 99% από την αντιαεροπορική άμυνα του Ισραήλ και με συνέργεια των ΗΠΑ , Βρετανίας, Ιορδανίας. Και τώρα τι; Πάλι με κομμένη την ανάσα όλοι περιμένουν τι θα πράξει το Ισραήλ ως αντίποινα στην επίθεση που δέχτηκε…Αυτά είναι τα γεγονότα και σε μια πρώτη ανάγνωση μας δείχνουν ότι το Ιράν πλέον μπαίνει φανερά στον πόλεμο στην Μέση Ανατολή που απειλείται με μια γενικευμένη ανάφλεξη. Επίσης έγινε φανερό ποιοι είναι οι σύμμαχοι του Ισραήλ και ποιοι του Ιράν. Με λίγα λόγια η κατάσταση τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη. Επίσης η αεράμυνα του Ισραήλ αποδείχθηκε αδιαπέραστη κι αυτό είναι επίσης ένα συμπέρασμα. Όλα αυτά είναι ευνόητο ότι θα εκτοξεύσουν την τιμή του πετρελαίου και θα επιτείνουν την ενεργειακή κρίση.
Η ιστορία γράφεται τώρα σε μια από τις πιο αιματοβαμμένες περιοχές του κόσμου μας και καμιά ανάλυση δεν είναι ικανή να την αποτυπώσει σ’ όλο της το εύρος. Είναι απλές εκτιμήσεις, εικασίες με βάση τα δεδομένα που ισχύσουν στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα. Αυτό που είναι βέβαιο ότι το παιχνίδι αυτή την φορά είναι πολύ επικίνδυνο και απειλεί να τινάξει στον αέρα την παγκόσμια ειρήνη.
Μ.Ξ.


Πορεία προς τις Ευρωεκλογές
Στα εντός των τειχών, τα πράγματα βαίνουν ησύχως… Τα κόμματα βαδίζουν προς τις ευρωεκλογές και βρίσκονται σε διαδικασία επιλογής των υποψηφίων. Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα έκανε εκλογές για  να τους επιλέξει… Λες και έχουν καμιά πιθανότητα από εδώ οι δικοί μας να επιλεγούν πολύ περισσότερο δε να βγουν. Για τα μάτια του κόσμου λοιπόν οι εκλογές και για μια δημοκρατική επίδειξη για επικοινωνιακούς λόγους. Να’ χαμε να λέγαμε δηλαδή…
20+1 έδρες όλες κι όλες στο ευρωκοινοβούλιο καταλαμβάνει η χώρα και αυτές θα κατανεμηθούν ανάλογα με το ποσοστό του κάθε κόμματος.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

«Τα αντιβιοτικά δεν είναι παυσίπονα» Το θέμα είναι σοβαρό διότι αποδεδειγμένα υπάρχουν πολ…