Εκλέχθηκε στην Περιφερειακή επιτροπή ο Άρης Σαββίδης από την Ξάνθη.Ο Γ. Τσεγγελίδης συμμετείχε ως παρατηρητής στο ιδρυτικό συνέδριο
Α. Γρηγοριάδης, συντονιστής Ξάνθης: «Το Ποτάμι κινδυνεύει από τις παιδικές του ασθένειες». Αποχωρεί από την συντονιστική
Το «Ποτάμι» συνεχίζει την ροή του στο πολιτικό γίγνεσθαι και μετά το ιδρυτικό του συνέδριο που πραγματοποιήθηκε από τις 27 – 29 Ιουνίου στο Λαύριο Αττικής έχει οριοθετήσει πλήρως και την πολιτική του πλατφόρμα, τις θέσεις και τις αρχές που διέπουν το μανιφέστο του και έχει πάρει αποφάσεις σε οργανωτικό επίπεδο ώστε να μορφοποιήσει την ταυτότητά του στον ελληνικό και ευρωπαϊκό χώρο καθότι έχει εκλέξει δύο ευρωβουλευτές και να προετοιμάσει οργανωτικά την πορεία του στις εθνικές εκλογές όποτε κι αν γίνουν.
Εκλέχθηκε στην Περιφερειακή επιτροπή ο Άρης Σαββίδης – Γρηγοριάδης: «Δεν χάρισα κάστανα…»
Το συνέδριο εξέλεξε δι’ ανατάσεως της χειρός ως επικεφαλής του Κινήματος τον εμπνευστή και ιδρυτή του, τον δημοσιογράφο Σταύρο Θεοδωράκη ενώ από την Ξάνθη εκλέχθηκε στην επιτροπή της Περιφέρειας ο κ. Άρης Σαββίδης, στέλεχος της Eurobank. Το συνέδριο παρακολούθησαν ο συντονιστής και ιδρυτικό μέλος ο γυναικολόγος κ. Αιμίλιος Γρηγοριάδης, ο οποίος όμως απέτυχε να εκλεγεί στην Επιτροπή της Περιφέρειας. Ο ίδιος αιτιολογώντας την αποτυχία του είπε στο «Ε»: «Έθεσα υποψηφιότητα για το Περιφερειακό Όργανο Δεν εκλέχτηκα γιατί δεν χάρισα κάστανα σε κανένα…. Το Ποτάμι πέτυχε να σηκώσει μια μεγάλη μερίδα πολιτών από τον καναπέ, να τους ενεργοποιήσει Όμως οι παιδικές ασθένειες που παρουσίασε και συνεχίζει να έχει κινδυνεύουν να το τελειώσουν. Δεν ιδρύθηκε για να είναι αρχηγοκεντρικό κόμμα. Προέκυψαν συγκρούσεις με την ηγετική ομάδα που περιστοιχίζει τον Σταύρο Θεοδωράκη. Είναι ως επί το πλείστον νέοι και άπειροι. Έχουμε όμως και αξιόλογα στελέχη», σημειώνει ο κ. Γρηγοριάδης αφήνοντας να διαφανεί μια πικρία και μια απογοήτευση που ως ένα βαθμό αιτιολογεί το γεγονός ότι δεν θα συμμετέχει – όπως μας είπε – στις εκλογές για την ανάδειξη της τοπικής οργάνωσης: «Είμαι από τους πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας αλλά είμαι και υπέρ της ανανέωσης. Το Ποτάμι είναι η επανάσταση του αυτονόητου και φιλοδοξεί να είναι ο καταλύτης ανάμεσα στα κόμματα που αρθρώνει ένα πολιτικό λόγο με βάση την λογική και το μέτρο που έχει χαθεί».
Όπως μας πληροφορεί ο κ. Γρηγοριάδης στην Ξάνθη το Ποτάμι έχει 100 καταγεγραμμένα μέλη ενώ τα ενεργά περιορίζονται σ’ έναν πυρήνα 15 μελών. Η Ξάνθη εκπροσωπήθηκε από 9 εκλεγμένους συνέδρους και 3 αριστίδην όμως τελικά οι γυναίκες – σύνεδροι δεν παραβρέθηκαν για προσωπικούς λόγους στο συνέδριο.
Παρατηρητής ο Γ. Τσεγγελίδης – Ημερίδα το Φθινόπωρο για την ανάπτυξη της Θράκης στην Αλεξανδρούπολη
Παρών όμως στο συνέδριο ήταν και ο πρώην αντιδήμαρχος Ξάνθης κ. Γιάννης Τσεγγελίδης ο οποίος ήταν προσκεκλημένος ως παρατηρητής. Ο ίδιος μιλώντας στο «Ε» σημείωσε ότι αυτό που ιδιαιτέρως τον ικανοποίησε ήταν οι αλήθειες που ακούστηκαν από τον Σταύρο Θεοδωράκη, η απλότητα με τις οποίες ειπώθηκαν καθώς επίσης και προσέγγιση στα καθημερινά προβλήματα και οι τεκμηριωμένες λύσεις που προτείνει. Να σημειώσουμε ότι μετά την ακύρωση της Αλεξανδρούπολης ως πόλης που θα γινόταν το πρώτο συνέδριο του Ποταμιού – σύμφωνα με εξαγγελία του Σ. Θεοδωράκη – και επιλογή του Λαυρίου (επιλέχτηκε και συμβολικά με το σλόγκαν: Το Ποτάμι μιλά στο Λαύριο για το Αύριο…), τιμής ένεκεν θα πραγματοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη μια ημερίδα το Φθινόπωρο με καλεσμένους του δύο ευρωβουλευτές του Κινήματος (Γραμματικάκη και Κύρκο) καθώς και άλλους ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες. Η ημερίδα θα έχει θέμα την ανάπτυξη στην Θράκη.
Η 7μελής Συντονιστική Επιτροπή του Ποταμιού
Ενδιαφέρον έχει ότι η 7μελής Συντονιστική Επιτροπή που θα είναι το βασικό επιτελείο του Ποταμιού εξελέγη ύστερα από πρόταση του επικεφαλής. Οι έξι από τους επτά ήταν υποψήφιοι ευρωβουλευτές (Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Παύλος Ελευθεριάδης, Αννα Λυδάκη, Γιώργος Μαυρωτάς, Θανάσης Σκόκος και Χριστίνα Ταχιάου) – την ομάδα των «7» συμπληρώνει ο Λεωνίδας Καστανάς (από τη δεξαμενή σκέψης του Ποταμιού) αλλά και τέσσερις ακόμη από τις περιφέρειες, οι Κ. Καραγιώργης (Κρήτη), Σπύρος Καχριμάνης (Πελοπόννησος), Αναστασία Μήλιου (Βόρειο Αιγαίο) και Χρήστος Τριανταφυλλίδης (Κεντρική Μακεδονία).
Μαριάννα Ξανθοπούλου