Η ίδια δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό της για τα όνειρα και τους στόχους της που γίνονται πραγματικότητα, σε ένα από τα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου
Με βαθμό άριστα (20) σε όλα τα μαθήματα, η μαθήτρια του ιδιωτικού Σχολείου Άξιον Ξάνθης, Αθανασία Δαλακούρα από τη Ροδόπη, έγινε δεκτή με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.
Όπως ενημέρωσε η ίδια μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και τον Δήμο Μπακιρτζάκη, η νεαρή μαθήτρια της 3ης Λυκείου αποφάσισε αρκετά νωρίς ότι δεν θα δώσει Πανελλήνιες και θα αφοσιωθεί στο να σπουδάσει στο εξωτερικό. Ξεκίνησε να σκέφτεται την Αμερική από τις τάξεις του Γυμνασίου και ξεκίνησε να κάνει αιτήσεις στην τωρινή της τάξη. Κατάφερε να επιλεγεί στο πανεπιστήμιο του Stanford, το οποίο ταξινομείται ως το 2ο καλύτερο πανεπιστήμιο στον κόσμο για το έτος 2024.
Όταν πήρε την ανακοίνωση για την πρώτη εγκεκριμένη της υποτροφία ένιωσε πολύ ενθουσιασμένη, αλλά και ανακουφισμένη καθώς όπως δήλωσε «ήταν μεγάλη αναμονή, γιατί τις αιτήσεις τις κάνουμε το φθινόπωρο και υπάρχει αρκετή αβεβαιότητα και από κει και πέρα το Stanford ήταν η μέγιστη χαρά αφού ήταν από τις πρώτες επιλογές μου».
Πολλές επιλογές ανοίγουν με το Stanford
Όταν ερωτήθηκε τι αγαπάει περισσότερο από τις πολλές ασχολίες της, με τι θέλει να ασχοληθεί περισσότερο, ενημέρωσε ότι της αρέσει πολύ η φυσική και η φιλοσοφία. «Το καλό με το Stanford είναι ότι σου δίνει την ευκαιρία να πάρεις μαθήματα από διάφορα πεδία και επιλέγεις στο 2ο έτος. Οπότε υπάρχει χρόνος για πειραματισμό αλλά αυτή τη στιγμή μόνο φυσική και φιλοσοφία», σημείωσε. Συμπλήρωσε ότι προσπαθεί να είναι ανοιχτόμυαλη και προς άλλα πεδία αλλά μέχρι στιγμής αυτές είναι οι προτεραιότητές της.
Ανέλυσε και υποστήριξε ότι είναι εφικτό τα σχολεία στην περιοχή μας να βγάλουν μαθητές που να πρωτεύουν και να μας κάνουν υπερήφανους και στο εξωτερικό. «Απλώς θέλει αρκετή πρωτοβουλία και από την πλευρά του μαθητή, γιατί είναι κάτι πρωτόγνωρο και για τη χώρα μας και για τη περιοχή μας», είπε.
Σχετικά με την μετακόμισή της εξέφρασε ότι είναι σίγουρα ένα μεγάλο βήμα αλλά όλα είναι πολύ προσεγμένα, από την άποψη ότι θα ζει σε εστίες με τους συμφοιτητές της, θα υπάρχουν σύμβουλοι για το οτιδήποτε χρειαστεί πιστεύει πως δεν θα έχει μεγάλο πρόβλημα.
Μια λυκειακή ζωή χωρίς απογοήτευση
Δήλωσε επίσης ότι παρά το δύσκολο πρόγραμμά της και τις πολλές της ασχολίες κατάφερνε να βρει χρόνο για διασκέδαση και ξεκούραση, ανάλογα και με την ένταση της κάθε περιόδου. «Νομίζω ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει μια ισορροπία, γιατί θα μπορούσε πολύ εύκολα να μην καταλήξει με τον τρόπο που θα περίμενα αυτή η διαδρομή και εν τέλει να μη με δεχτούν για παράδειγμα που ήταν κι αυτό μια περίπτωση. Δεν θα ήθελα να σκέφτομαι τη λυκειακή μου ζωή και να έχω μόνο απογοήτευση και όχι καλές αναμνήσεις επειδή προσπαθούσα μόνο για κάτι συγκεκριμένο», εξήγησε.
Όταν αναλύθηκε το ζήτημα της επιστροφής της στη χώρα η Αθανασία Δαλακούρα είπε: «Είναι πολύ δελεαστικές οι ευκαιρίες στην Αμερική και τέτοιες χώρες, οπότε λογικά θα κάτσω κάποια χρόνια εκεί αλλά θα ήθελα κάποια στιγμή να γυρίσω πίσω στη χώρα μου γιατί η Αμερική δεν με έχει “ανάγκη” ας το πούμε. Υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι εκεί και θα ήθελα να συνεισφέρω κάπως και στη χώρα μου».
ΠΗΓΗ: Αλέξανδρος Μουρατίδης/xronos.gr