Το συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση Επιχειρησιακό Πρόγραμμα που εντάσσονται οι ΧΑΔΑ, όπως του Δήμου Τοπείρου, συμπεριλαμβάνει και την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Δήμου Ξάνθης που εντός των επόμενων μηνών θα μετατραπεί σε χώρο έτοιμο να δεχθεί την υλοποίηση σχεδίων όπως οικολογικά πάρκα.
Το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι στην περιοχή ‘Πέρα Αμπέλια’ του Δήμου Ξάνθης, με τη συνέχιση απόθεσης παντός τύπου σκουπιδιών απ’ τους κατοίκους που έχουν μείνει στην άποψη ότι συνεχίζει να λειτουργεί στην περιοχή ο Χώρος Αυθαίρετης Διαχείρισης Απορριμμάτων που έχει κλείσει πάνω από δέκα χρόνια τώρα.
Το ΕΠ.ΠΕΡ δίνει λύση
Τη λύση στο πρόβλημα της περιοχής θα δώσει η υλοποίηση της εγκεκριμένης ‘αποκατάστασης του ΧΑΔΑ’ που έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος.
Ζητήσαμε απ’ τον Προϊστάμενο των Τεχνικών Υπηρεσιών του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Νομού Ξάνθης Π. Αϊβαλιώτη να μας ενημερώσει για το ΕΠ.ΠΕΡ και μας ανέφερε τα εξής: «το Υπουργείο Περιβάλλοντος Χωροταξίας Δημοσίων Έργων, στα πλαίσια της προσπάθειας που κάνει για να αποκαταστήσει τους παλιούς Χώρους Αυθαίρετης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) που λειτουργούν (οι παλιές χωματερές των Δήμων και των ΟΤΑ), έβγαλε ένα πρόγραμμα μέσα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος (ΕΠ.ΠΕΡ.) το οποίο χρηματοδοτεί την αποκατάσταση και τη διαφύλαξη των ΧΑΔΑ. Η χρηματοδότηση είναι κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και 20% από εθνικούς πόρους. Οι ενταγμένοι δήμοι σε όλη τη χώρα ανέρχονται στους 350 και αναμένεται να φτάσουν τους 500 και το συνολικό ποσό υπολογίζεται ότι ανέρχεται στα 90 με 100 εκατομμύρια ευρώ».
Τα έργα στο Νομό Ξάνθης
Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Αϊβαλιώτης, το πρόγραμμα έχει αποδώσει στο Νομό Ξάνθης, ήδη τους πρώτους καρπούς αφού ο Δήμος Τοπείρου έχει προχωρήσει στην αποκατάσταση μεγάλου αριθμού απ’ τους 12 ΧΑΔΑ της περιοχής ενώ έχουν εγκριθεί και οι μελέτες άλλων Δήμων. Συγκεκριμένα ο κ. Αϊβαλιώτης για το Νομό Ξάνθης ανέφερε: «στα πλαίσια του νομού μας, ο Σύνδεσμος έχει χρηματοδοτηθεί με δυο προγράμματα απ’ το ΕΠ.ΠΕΡ. και έχουμε και ένα προτεινόμενο. Η πρώτη χρηματοδότηση αφορά στην αποκατάσταση των ΧΑΔΑ του Δήμου Τοπείρου. Το νομικό πλαίσιο στο οποίο βασιστήκαμε τότε για να εντάξουμε τη μελέτη, ήταν πιο απλό. Ήταν μια συλλογή των μπαζών και των απορριμμάτων και η μεταφορά τους σε κάποιον συγκεκριμένο χώρο στο Δήμο, αποκατάσταση των χώρων που τα συλλέξαμε, σκέπασμα του υπάρχοντος χώρου και κάποια μεταφορά απορριμμάτων που προσομοιώνονται με τα οικιακά στη χωματερή. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εγκεκριμένα σχέδια στους δήμους Βιστονίδας και Αβδήρων και αξιολογείται ένα σχέδιο για το Δήμο Σταυρούπολης».
Αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Δήμου Ξάνθης
Για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Δήμου Ξάνθης, είχε εγκριθεί η μελέτη αλλά στη φάση των δημοπρασιών ακυρώθηκε και επανεγκρίθηκε. Η μελέτη έχει κατατεθεί και βρισκόμαστε λίγο πριν τη φάση της δημοπράτησης. Σύμφωνα με τη μελέτη προβλέπεται η αποκατάσταση του χώρου με απόσυρση των μπαζών και τοποθέτησή τους σε στεγανοποιημένες υπόγειες θέσεις που θα ακολουθήσουν εργασίες τοποθέτησης χωμάτινων όγκων με δυνατότητα χρήσης του προς δενδροφύτευση. Το επόμενο στάδιο αφορά σε σχέδια που μπορεί να προγραμματίσει και να υλοποιήσει ο Δήμος Ξάνθης και μπορεί να περιλαμβάνει την ανάπτυξη της πανίδας της περιοχής όπως ο πληθυσμός των αγριοπελεκάνων που επισκέπτονται την περιοχή. Η αξιοποίηση θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής ενώ η δημιουργία ενός οικολογικού πάρκου μπορεί να γίνει πόλος έλξης της πόλης.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ