Οι μαθητές των ΓΕΛ θα ξεκινήσουν τις εξετάσεις την Παρασκευή 31 Μαΐου, ενώ οι μαθητές των ΕΠΑΛ μία ημέρα νωρίτερα
Επτά εξεταστικά κέντρα θα λειτουργήσουν φέτος, ενώ γραπτά θα εξεταστούν 819 μαθητές σε ΓΕΛ και 318 σε ΕΠΑΛ, σύμφωνα με την διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Λιγότερος από δύο μήνες είναι ο χρόνος που απομένει σε μαθητές και μαθήτριες με σκοπό να κάνουν ένα καλό « φρεσκάρισμα» ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων με πρόγραμμα και φυσικά χωρίς άγχος. Από τη μεριά τους οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς βιώνουν εξίσου «έντονα» την αγωνία για τις ημέρες που έρχονται σε μία απόπειρα να εμψυχώσουν και συνάμα να στηρίξουν με όποιον τρόπο μπορούν τα παιδιά.
Αναλυτικά, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, οι μαθητές των Γενικών Λυκείων ημερησίων και εσπερινών θα ξεκινήσουν να δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις την Παρασκευή 31 Μαΐου. Παράλληλα, οι μαθητές των ΕΠΑΛ θα εξεταστούν πρώτη μέρα την Πέμπτη 30 Μαΐου.
Μ. Σιδηροπούλου: « Ήδη έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες και σιγά σιγά θα αρχίσουμε να ειδοποιούμε και επιτηρητές για τα εξεταστικά-βαθμολογικά κέντρα»
Η διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Μάλαμα Σιδηροπούλου, τονίζει στο «Ε»:
«Έχουν γίνει ήδη οι πρώτες ενέργειες, δηλαδή έχουν οριστεί τα εξεταστικά κέντρα, φυσικά έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της αίτησης των υποψηφίων εδώ και πολύ καιρό. Σήμερα μάλιστα ήρθε και η εγκύκλιος των πανελλαδικών περίπου τρεις εβδομάδες πιο μπροστά από κάθε άλλη χρονιά. Οπότε μπαίνουμε πια στον δρόμο των πανελλαδικών. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες και σιγά σιγά θα αρχίσουμε να ειδοποιούμε και επιτηρητές για τα εξεταστικά-βαθμολογικά κέντρα».
Εν συνεχεία, επισημαίνει ότι τα εξεταστικά κέντρα για φέτος είναι επτά συνολικά στον νομό Ξάνθης και υπάρχει και το ειδικό εξεταστικό για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και άλλες παρόμοιες.
Όσον αφορά, τον αριθμό υποψηφίων, σημειώνει: «Παράλληλα, για φέτος οι υποψήφιοι για τα Γενικά Λύκεια είναι 819 που θα εξεταστούν γραπτά και 10 που θα εξεταστούν προφορικά. Μέσα σε αυτούς, βέβαια συμπεριλαμβάνονται και απόφοιτοι, δηλαδή μαθητές που ξαναδίνουν εξετάσεις, δεν είναι όλοι μαθητές που τελειώνουν φέτος. Όσον αφορά τα Επαγγελματικά Λύκεια είναι σύνολο 318 για τα γραπτά και 3 προφορικά, αν και πάλι συμπεριλαμβάνονται και οι απόφοιτοι».
Η κ. Σιδηροπούλου διαβεβαιώνει πως είναι στην διάθεση εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων για οτιδήποτε προκύψει και ως διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δηλώνει πρόθυμη να καλύψει οποιεσδήποτε εκκρεμότητες και να αντεπεξέλθουν σε ό,τι άλλο χρειαστεί.
«Οι πανελλαδικές είναι ένας δρόμος από τους πολλούς που υπάρχουν, δηλαδή δεν κρίνεται τίποτα από αυτές»
Καταληκτικά, εκπέμπει το μήνυμα ενόψει των πανελλαδικών, υπογραμμίζοντας εμφαντικά:
«Το άγχος των μαθητών είναι αυτό που θα πρέπει να επισημανθεί και ακολούθως να δοθεί ένα μήνυμα στους γονείς και στα παιδιά ότι δηλαδή από εδώ και πέρα μπαίνουμε στη διαδικασία των επαναλήψεων και χρειάζεται ψυχραιμία, σωστή αντιμετώπιση από τους γονείς. Άλλωστε, οι πανελλαδικές είναι ένας δρόμος από τους πολλούς που υπάρχουν, δηλαδή δεν κρίνεται τίποτα από αυτές. Για τους μαθητές που προσπαθούν σίγουρα το θεωρούν ότι θα καθορίσει την ζωή τους, μα δεν είναι έτσι στην πραγματικότητα, απεναντίας είναι μία ευκαιρία. Ευχόμαστε να πάνε όλα καλά εφόσον υπάρχει ψυχραιμία και σωστή προετοιμασία».