Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Τρία εργαστήρια για το θέατρο τον Απρίλιο στη Λ ά μ π α

Τρία εργαστήρια για το θέατρο τον Απρίλιο στη Λ ά μ π α

0

Το Σάββατο 6 Απριλίου, την Κυριακή 14 Απριλίου και το Σάββατο 20 Απριλίου – Κάθε εργαστήρι είναι βιωματικό και είναι ανοιχτό για όσους και όσες θέλουν να έρθουν σε επαφή με τρόπο με το θέατρο


Το εργαστήρι καλλιτεχνικής εκπαίδευσης Λ ά μ π α, διοργανώνει τρία αυτοτελή εργαστήρια για το θέατρο. Κάθε εργαστήρι είναι βιωματικό και είναι ανοιχτό για όσους και όσες θέλουν να έρθουν σε επαφή με τρόπο με το θέατρο. Προηγούμενη θεατρική εμπειρία, είναι βοηθητική, αλλά όχι απαραίτητη.

Το κόστος του κάθε εργαστηρίου είναι 15€. Με την συμμετοχή και προπληρωμή και για τα τρία εργαστήρια, θα υπάρξει έκπτωση και το συνολικό κόστος θα είναι 35€.

Ημερομηνίες:

Σάββατο 6 Απριλίου: Λόγος & σώμα: βασικές αρχές με τον Φίλιππο Τσαουσέλη

Κυριακή 14 Απριλίου: Τραγούδι και ρυθμός με την Στέλλα Γκρήγκοβιτς

Σάββατο 20 Απριλίου: Σκηνική επικοινωνία με την Ευγενία Πανταζόγλου

Ώρες: 17.30 – 20.00

Δήλωση συμμετοχής: lamba.art.edu@gmail.com
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6978514770
Χώρος διεξαγωγής: εργαστήρι καλλιτεχνικής εκπαίδευσης Λάμπα, Ευριπίδου 9, Ξάνθη

Αναλυτικές πληροφορίες των εργαστηρίων

Σάββατο 6 Απριλίου: Λόγος & σώμα: βασικές αρχές

Π ε ρ ι γ ρ α φ ή:
Σε αυτό το εργαστήριο, θα γνωρίσουμε βασικές αρχές για το πως χρησιμοποιούμε και ακούμε σωστά, τον λόγο, εντός και εκτός σκηνής. Πιο συγκεκριμένα, θα είναι ένα εργαστήριο, εισαγωγής στον κόσμο αυτών που ονομάζουμε “εκφραστικά μέσα” στο θέατρο, μέσα από βιωματικές ασκήσεις και παιχνίδια.
Επίσης, θα δούμε κάποια θεμελιώδη στοιχεία σχετικά με το σώμα, ως εργαλείο υποκριτικής. Τί μηνύματα μεταδίδει η γλώσσα του σώματος και ποιές είναι οι εισαγωγικές αρχές κίνησης και χρήσης του; Όλη αυτή η η γνωριμία, θα γίνει μέσα από διασκεδαστικά παιχνίδια, ασκήσεις, ομαδικότητα, ώστε να πάρουμε μια “μυρωδιά” από θέατρο.

 

Σύντομο βιογραφικό:

Ο Φίλιππος Τσαουσέλης έχει γεννηθεί και έχει μεγαλώσει στην Ξάνθη.
Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.
Και έχει εργαστεί ως ηθοποιός σε επαγγελματικές παραστάσεις του Κ.Θ.Β.Ε αλλά και του ιδιωτικού Θεάτρου. Εχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως: Ο Γιάννης Ρήγας, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, ο Γιάννης Βούρος, ο Guy Στεφάνου και άλλοι.
Παράλληλα έχει διδάξει θέατρο σε σχολικές δραστηριότητες, θεατρικά εργαστήρια και συλλόγους. Επίσης έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις ερασιτεχνικών και μη ομάδων. Ενδεικτικά οι φορείς που έχει συνεργαστεί είναι ο Σύλλογος Ποντίων νομού Ξάνθης, Σύλλογος Μικρασιατών Ξάνθης, το ίδρυμα θρακικής Τέχνης και παράδοσης και άλλα.
Εχει σκηνοθετήσει και επιμεληθεί καλλιτεχνικά πλήθος εκδηλώσεων και δρωμένων.
Το διάστημα της καραντίνας 2020-21 έκανε με επιτυχία 4 κύκλους διαδικτυακών θεατρικών σεμιναρίων. Και από το 2023 έχει κάνει σεμινάρια σε θεατρικές ομάδες και συλλόγους σε πόλεις όπως η Πτολεμαΐδα, το Κιλκίς, η Ξάνθη, και άλλες. Επίσης είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη και σκηνοθέτης της ομάδας «Art! Τίς Εί!»

Κυριακή 14 Απριλίου: Τραγούδι και ρυθμός

Π ε ρ ι γ ρ α φ ή:

Ένα δημιουργικό μουσικοθεατρικό σεμινάριο για την φωνή και τον επι σκηνής συντονισμό της ομάδας. Με άξονα την έμφυτη ρυθμική φύση του τραγουδιου, σε συνδυασμό με το παιχνίδι του αυτοσχεδιασμού, θα δουλέψουμε την καλλιέργεια της μουσικής και ρυθμικής επικοινωνίας μέσα σε ένα σύνολο.
Δεν χρειάζεται κάποια προηγούμενη εμπειρία ή μουσικές γνώσεις.

Σχεδιασμός – εμψύχωση: Στέλλα Γκρήγκοβιτς

 

Σύντομο βιογραφικό:

H Στέλλα Γκρήγκοβιτς μεγάλωσε στη Ζάκυνθο. Φοίτησε στο Μουσικό Σχολείο, από το οποίο φεύγοντας – εκτός από το απολυτήριο – πήρε και την αγάπη της για τη μουσική και το θέατρο. Είναι απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Aριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Σπούδασε Θεατροπαιδαγωγική στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών (Master) της Καλών Τεχνών του Βερολίνου (UDK) με υποτροφία του Ινστιτούτου Roza Luxenburg.
Από το 2002 έως το 2008 υπήρξε μέλος της μουσικοθεατρικής ομάδας ”Μουσικό Πολύτροπο” του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., με συμμετοχή σε πλήθος παραστάσεων και φεστιβάλ σε Ελλάδα και Ευρώπη. Είναι ιδρυτικό μέλος του γυναικείου φωνητικού συνόλου Πλειάδες (Pleiades Vocal Group), το οποίο από το 2006 ασχολείται με την μελέτη και ερμηνεία του πολυφωνικού τραγουδιού της Ηπείρου, της Μεσογείου και των Βαλκανίων. Έχει πραγματοποιήσει συναυλίες, παραστάσεις και μουσικά project ως perfomer και μουσικός σε συνεργασία με διάφορους καλλιτέχνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Ν. Ξυδάκης, Ν. Κυπουργός, Kώστας Θεοδώρου, Encardia, Rotting Christ, V.I.C, Δημήτρης Σωτηρίου, Xάρης Πεχλιβανίδης, Κορίνα Βασιλειάδου, Στεφανία Παπαμιχαήλ, Kat Valastur).
Συμμετείχε στην παράσταση θεάτρου – ντοκουμέντου για την σφαγή του Διστόμου ,,Unbeglichene Schulden_Ανοιχτοί λογαριασμοί,, όπου παρουσιάστηκε σε πολλές πόλεις της Γερμανίας.
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και εργαστήρια πάνω στη φωνή, το τραγούδι και τον θεατρικό λόγο, τόσo στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό με καθηγήτριες τις Ulrike Sovodniok, Beate Krützkampf, Βάλια Μαυρίδου κ. α.
Συνεχίζει την σπουδή της στο λυρικό τραγούδι με την Έλενα Κρασάκη και στο πιάνο με τον Νίκο Κυριόσογλου.
Έχει σχεδιάσει και πραγματοποιήσει θεατρικές παραστάσεις, μουσικά σεμινάρια και θεατρικά εργαστήρια για παδιά και ενηλίκους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει εργαστεί ως θεατροπαιδαγωγός και μουσικός σε διάφορους πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς του Βερολίνου: Universität der Künste, Kinderoper Lichtenberg/Staatsoper, Theaterstrahl, Social Circus Cabuwazi, Klangradar Berlin, κ.α.
Απο το 2016 διδάσκει παραδοσιακό πολυφωνικό τραγούδι.
Το 2021 δημιούργησε στην Ξάνθη το εργαστήρι καλλτεχνικής εκπαίδευσης Λ ά μ π α, έναν χώρο βιωματικής μάθησης με κεντρικό άξονα τις τέχνες του θεάτρου και της μουσικής.

Σάββατο 20 Απριλίου: Σκηνική επικοινωνία

Π ε ρ ι γ ρ α φ ή:
Επικοινωνία με τον εαυτό, επικοινωνία με τον συνομιλητή, επικοινωνία με τον αποδέκτη.
Λαμβάνω ερέθισμα, αισθάνομαι, σκέφτομαι, συγκεντρώνομαι, μιλώ, ακούω.
Πού βρίσκομαι; Σε σκηνή, στο σαλόνι μου, σε δομημένο περιβάλλον, στον καθρέφτη μου, σε μια τάξη;
Απευθύνομαι σε οικείους, σε άτομα με τα οποία δεν αισθάνομαι άνετα, ή σε άτομα που βλέπω πρώτη φορά;
Η γλώσσα ως μέσο επικοινωνίας, κι εμείς ως μέσο μεταφοράς της.
Με εργαλείο την ποίηση θα γίνουμε ο κενός χώρος ανάμεσα στο λόγο και στον αποδέκτη, θα ψάξουμε τον τρόπο να απευθυνθούμε με τον προσωπικό μας ήχο, ενώ θα γίνουμε η ατμόσφαιρα που φέρουμε ως οντότητες και ως άτομα, σε ό,τι ο καθένας και η καθεμιά ονομάζει “σκηνή”.
Η αφορμή για αυτό το εργαστήρι είναι η ανάγκη για την επικοινωνία και για την ποίηση, που πιθανώς παραμελούμε. Συχνά θέλουμε ν’ ακούσουμε την ίδια μας τη φωνή να μας μιλά, να μας πείσει για κάτι, να μας ηρεμήσει, να μας προτρέψει. Άλλες φορές θέλουμε να πάρουμε το λόγο στη δουλειά, ή σε έναν χώρο που μπορεί και να μην αισθανόμαστε άνετα. Από πού τελικά αντλούμε τη δύναμη, ή γιατί δεν τολμούμε;
Θα ξεκινήσουμε με άνετα ρούχα, με κάλτσες, με αναπνοές και με ένα ποίημα που αγαπάμε στο χέρι.

Σχεδιασμός – εμψύχωση: Ευγενία Πανταζόγλου

 

Σύντομο Βιογραφικό

Μουσικός, ηθοποιός, απόφοιτη του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με Msc Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Διπλωματούχος κλαρινετίστρια, με μετέπειτα μελέτη του ελληνικού παραδοσιακού ήχου, του βαλκανικού και αυτού της Ανατολής, παίζει επίσης, θρακιώτικη γκάιντα και φλάουτο. Μαθήτευσε δίπλα στους: Λαμπράκη, Daly, Αρκαδόπουλο, Caplescu, Varimezov, Nedyalkov, Μακρή κ.ά.

Πειραματίζεται με ηλεκτρονικά στοιχεία και τον
αυτοσχεδιασμό. Συνεργάζεται με μουσικούς από διαφορετικά πεδία σε συναυλίες εντός και εκτός Ελλάδας. Είναι μέλος του Arcangel Trio (Βερολίνο), με το album The Golden Sheep, να βρίσκεται στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, της Banda Balkana, του Σχήματος Πλατάνου (Θράκη), και άλλων σχημάτων.
Έπαιξε στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ως ηθοποιός, σε σκηνοθεσίες Τσακίρη, Πεχλιβανίδη, Σπυράτου, Μπαξεβάνη, Καζάκου κ.ά., σε έργα κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, σε documentary theatre, bar theatre, καθώς και στο ελεύθερο θέατρο στην Αθήνα. Υπήρξε συνεργάτιδα της δρ. Βενιέρη στην εταιρία Μουσειακού Θεάτρου Heterotopia, αναλαμβάνοντας τον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Διδάσκει γκάιντα σε μουσικά σχολεία, μουσική σε άλλες δομές, εμψυχώνει θεατρικά εργαστήρια, ομάδες τραγουδιού κ.ά. Στην Ξάνθη συνεργάζεται με το θεατρικό εργαστήρι Ανατολικά του Νέστου και το εργαστήρι καλλιτεχνικής εκπαίδευσης Λ ά μ π α.

Το ερευνητικό της ενδιαφέρον εστιάζει στη δραστηριότητα των λαϊκών μουσικών στην Κατοχική Αθήνα, ενώ την ενδιαφέρει ιδιαίτερα η μουσική επιτελεστική δράση, η αλληλεπίδραση με άλλες μορφές τέχνης, με το περιβάλλον και τους ανθρώπους.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση της Παρασκευής: «Δύο κείμενα για την ιστορία της αραβο-ισραηλινής σύγκρουσης και τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού» του Perry Anderson

Πρόκειται για ένα σημαντικό τεκμήριο στον διάλογο για την ιστορία της ισραηλινό-παλαιστινι…