Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Έως και 200 ευρώ η τεχνική έκθεση πυροπροστασίας

Έως και 200 ευρώ η τεχνική έκθεση πυροπροστασίας

0

Δόθηκε παράταση έως 26 Απριλίου για την υποβολή της – Υπόχρεοι όσοι έχουν κατοικία σε ακτίνα έως και 300 μέτρων από δασική περιοχή


Όλα τα πληρώνει ο ιδιοκτήτης – Αντιδράσεις από κατοίκους – Προχωρά η κατάρτιση του Σχεδίου Προληπτικής Εκκένωσης


Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι στους ορεινούς οικισμούς του δήμου Ξάνθης αλλά και στο Εύμοιρο, Χρύσα, Κιμμέρια όπως επίσης και στο αστικό κομμάτι της Παλιάς Πολης και του Σαμακώβ. Όλοι τους έχουν ένα κοινό: Το γεγονός ότι είναι κοντά σε δασική περιοχή. Κι αυτό που άλλοτε ήταν ευλογία και έδινε υπεραξία στην ιδιοκτησία τους τώρα με τις νέες διατάξεις για την πυροπροστασία τούς βάζει σε έξοδα και σε μια νέα λογική ατομικής ευθύνης για την προστασία της ιδιοκτησίας τους.


«Έχουμε πολλές αντιδράσεις από κατοίκους αυτών των περιοχών. Όλα αυτά είναι για την πυροπροστασία της ιδιοκτησίας του αλλά δεν παύει να έχουν μια οικονομική επιβάρυνση που δεν μπορούν όλοι να αντέξουν» Ι. Τσάπαλης Αντιδήμαρχος πολιτικής Προστασίας

Βαθιά το χέρι στην τσέπη για την έκθεση πυροπροστασίας – Από 150 – 200 ευρώ το κόστος

Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος με ανακοίνωσή του ενημέρωσε τους κατοίκους για τη νέα ΚΥΑ που τέθηκε σε εφαρμογή από φέτος και υποχρεώνει τον κάτοχο κατοικίας σε ακτίνα έως και 300 μέτρων από δασική περιοχή να έχει τεχνική έκθεση υπογεγραμμένη από μηχανικό και να την υποβάλλει έως τις 24 Μαΐου. Όπως ήταν αναμενόμενο το νέο αυτό μέτρο που υποβάλλει στους κατοίκους αυτών των περιοχών σε έξοδα προκάλεσε αντιδράσεις. Ειδικά στα μικρούς οικισμούς της Δημοτικής Ενότητας Σταυρούπολης όπως στον Δαφνώνα ή στον Γέρακα που κατοικούνται από ελάχιστους ηλικιωμένους που βιοπορίζονται με μια σύνταξη τα έξοδα που υποχρεώνονται να ανταπεξέλθουν είναι δυσβάσταχτα: «Έχουμε πολλές αντιδράσεις από κατοίκους αυτών των περιοχών. Μας είχαν προϊδεάσει άλλωστε και οι πρόεδροι των κοινοτήτων όταν τους ενημερώσαμε σχετικά στην πρόσφατη σύσκεψη πολιτικής προστασίας. Η ημερομηνία για την έκθεση ελέγχου έληξε στις 31 Μαρτίου όμως πήρε παράταση έως τις 26 Απριλίου. Το κόστος της έκθεσης είναι από 150 – 200 ευρώ . Επίσης ο ιδιοκτήτης θα κληθεί να συμμορφωθεί και να υλοποιήσει τις προτεινόμενες παρεμβάσεις. Αν, για παράδειγμα, έχει ξύλινα παντζούρια θα πρέπει να τα αντικαταστήσει με αλουμινίου. Επίσης πρέπει να φροντίσει να κόψει ή να κλαδέψει τα δέντρα που έχει στην αυλή του. Όλα αυτά είναι για την πυροπροστασία της ιδιοκτησίας του αλλά δεν παύει να έχουν μια οικονομική επιβάρυνση που δεν μπορούν όλοι να αντέξουν» σημειώνει ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ξάνθης Γιάννης Τσάπαλης.

Όλα τα πληρώνει ο ιδιοκτήτης – Αντιδράσεις από κατοίκους

Να σημειώσουμε ότι και ο Δήμος έχει ακίνητα στην Παλιά Πόλη που θα πρέπει με την σειρά του να ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία. Επίσης ο Δήμος είναι επιφορτισμένος με την συγκρότηση μιας τριμελούς επιτροπής που θα ελέγξει αν έχουν υλοποιηθεί τα προτεινόμενα από τον μηχανικό σε κάθε ιδιοκτησία και να επιβάλλει τα πρόστιμα που ξεκινούν από 250 ευρώ και ανάλογα αυξάνονται ανάλογα με την παράβαση. Όπως ανέφερε ο κ. Τσάπαλης δεν έχει γίνει γνωστό αν θα υπάρξει κάποιο πρόγραμμα επιδότησης που θα διευκολύνει σημαντικά τους δικαιούχους ώστε και να μην επιβαρυνθούν με το σύνολο του κόστους και να θωρακίσουν αντιπυρικά τις ιδιοκτησίες του και κατ’ επέκταση τον Δήμο.

Προχωρά η κατάρτιση του Σχεδίου προληπτικής εκκένωσης

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε ο κ. Τσάπαλης, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία κατάρτισης του Σχεδίου Προληπτικής Εκκένωσης για τις περιοχές που βρίσκονται πλησίον του περιαστικού, Παλιά Πόλη και Σαμακώβ, καθώς και σε άλλες δασικές περιοχές όπως Μορσίνη, Χρύσα και Παλαιά Χρύσα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παράνομο ρεύμα πάνω από 50 σπιτιών στο Δροσερό κόβει τώρα ο ΔΕΔΔΗΕ

Εκτεταμένη επιχείρηση συνοδεία της Αστυνομίας. Συνεργείο με εναερίτες κόβει τα καλώδια των…