Το υπ. Περιβάλλοντος σε ανακοίνωσή του ξεκαθαρίζει ότι: «η Ελλάδα είναι αντίθετη και δεν πρόκειται να επιτρέψει την καλλιέργεια ΓΤΟ στο έδαφός της»
Βροντερό ΟΧΙ Κοντού στα μεταλλαγμένα. Υπέρμαχος της ποιοτικής γεωργίας
Σήμερα, Πέμπτη 12 Ιουνίου είχε αποφασιστεί στη σύνοδο των μόνιμων αντιπροσώπων των 28 κρατών μελών της ΕΕ. που προωθήθηκε από την Ελλάδα ως προεδρεύουσα η επικύρωση της ομόφωνης συμφωνίας από τη σύνοδο των υπουργών Περιβάλλοντος στο Λουξεμβούργο για την καλλιέργεια μεταλλαγμένων στα κράτη – μέλη της Ε.Ε. όπως είχε αναφερθεί σε πρόσφατο ρεπορτάζ του το «Ε». Προς άμβλυνση των εντυπώσεων αλλά και των αντιδράσεων που υπήρξαν από κόμματα και φορείς για την «πρωτοβουλία» αυτή της χώρας μας, να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για τα μεταλλαγμένα, το υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο: Η αλήθεια για τα μεταλλαγμένα» παρουσιάζοντας ως επίτευγμα ότι με την συμφωνία «δίδεται στα Κράτη Μέλη για πρώτη φορά, η δυνατότητα να απαγορεύουν μονομερώς την καλλιέργεια Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών» ενώ στις διατάξεις που αποτελούν την ελληνική πρόταση ξεκαθαρίζεται ότι: «η Ελλάδα είναι αντίθετη και δεν πρόκειται να επιτρέψει την καλλιέργεια ΓΤΟ στο έδαφός της» (σ.σ. παρακάτω οι διατάξεις).
Βροντερό ΟΧΙ Κοντού στα μεταλλαγμένα
Σφοδρός πολέμιος της καλλιέργειας μεταλλαγμένων στη χώρα μας ο Αλέξανδρος Κοντός, ο οποίος ως πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ύψωσε το ανάστημά του το 2008 όταν αποφασίστηκε η μερική άρση των απαγορεύσεων στην Ε.Ε. αρνούμενος να συναινέσει. Γι αυτή του τη στάση μάλιστα μπήκε στο στόχαστρο πολυεθνικών εταιρειών των ΗΠΑ που ασκούν αφόρητες πιέσεις για τη νομιμοποίηση των μεταλλαγμένων επιζητώντας άρση των οποιοδήποτε απαγορεύσεων και υπήρξαν και δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο που τον παρουσίαζαν ως «επαναστάτη»!. Την ίδια άποψη έχει και σήμερα. Σε δήλωσή του στο «Ε» κάνει λόγο για «μέγα σφάλμα» του υπουργείου που κίνησε όλη αυτή τη διαδικασία και επιπρόσθετα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ολέθρια και καταστροφικά αποτελέσματα στην ελληνική γεωργία αν επιτραπεί η καλλιέργεια μεταλλαγμένων: «Το συγκεκριμένο πλεονέκτημα μας είναι η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να το απεμπολήσουμε αυτό. Ήμουν και παραμένω υπέρμαχος της ποιοτικής βιολογικής γεωργίας, των ολοκληρωμένων προγραμμάτων διαχείρισης των αγροτικών μας προϊόντων. Έτσι μόνο μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί στις ξένες αγορές. Με την ποιότητα των προϊόντων μας. Η χώρα μας και γεωμορφολογικά δεν έχει τις εκτάσεις που απαιτούνται για καλλιέργειες μεταλλαγμένων και επιστημονικά δεν έχει αποδειχθεί η επίδρασή τους στην δημόσια υγεία. Είναι λάθος αυτός ο προσανατολισμός. Μόνο η ποιοτική γεωργία μπορεί να καταστεί ατμομηχανή ανάπτυξης για τη χώρα μας».
Η ελληνική πρόταση για τα μεταλλαγμένα του υπουργείου Περιβάλλοντος
Ενδεικτικά σημειώνονται οι παρακάτω διατάξεις που εμπεριέχονται στην Ελληνική πρόταση:
– Παρέχεται η δυνατότητα απαγόρευσης και των ΓΤΟ που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί πριν την έναρξη ισχύος της νέας Οδηγίας.
-Η απόφαση των Κ-Μ για απαγόρευση ενός ΓΤΟ ανακοινώνεται ως αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μπορεί να διατυπώνεται και κατά τη φάση της ανανέωσης της άδειάς του.
-Σε περίπτωση άρνησης συμμόρφωσης της κάθε εταιρίας με το αίτημα του Κ-Μ, το Κράτος Μέλος προβαίνει στη μονομερή λήψη της απόφασης απαγόρευσης.
Συγκεκριμένα, στην παρ.3 του άρθρου 26β προβλέπεται ότι: «Where the notifier/applicant opposes the adjustment of the geographical scope of its notification/application corresponding to a request made by a Member State in accordance with paragraph 1, that Member State may adopt measures restricting or prohibiting the cultivation of that GMO in all or part of its territory…»
-Έχει περιληφθεί – όπως ήταν πάγιο αίτημα των χωρών που αντιτίθενται στους ΓΤΟ – ανοιχτός κατάλογος πιθανών αιτιάσεων που μπορούν να επικαλεστούν τα Κ-Μ, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, λόγοι περιβάλλοντος, αγροτικής πολιτικής, πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού, κοινωνικοοικονομικοί, δημόσιας τάξης κλπ.
-Δίνεται η πρόσθετη δυνατότητα στα Κ-Μ να αυτό-εξαιρούνται ακόμα και όταν δεν έχουν έγκαιρα διατυπώσει το σχετικό αίτημα (κατά τη διάρκεια της αδειοδοτικής διαδικασίας).
-Τέλος, έχει συμπεριληφθεί ρήτρα επανεξέτασης της εφαρμογής της Οδηγίας σε 4 χρόνια στην οποία συμπεριλαμβάνεται και Έκθεση προόδου αναφορικά με το κανονιστικό καθεστώς των νέων κατευθυντήριων οδηγιών σχετικά με την αξιολόγηση του περιβαλλοντικού κινδύνου.
5. Για μια ακόμη φορά ξεκαθαρίζεται ότι η Ελλάδα είναι αντίθετη και δεν πρόκειται να επιτρέψει την καλλιέργεια ΓΤΟ στο έδαφός της.