Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Ιδού ο ανασχηματισμός ιδού και το στοίχημα!

Ιδού ο ανασχηματισμός ιδού και το στοίχημα!

0
anasximatismos

Zητούμενο, ένας ανασχηματισμός πολιτικής και όχι μόνο προσώπων

 

Τι λένε οι τρεις βουλευτές της Ξάνθης

 
 
 Μ’ ένα «σαρωτικό» ανασχηματισμό – χαρακτηρίστηκε ως ο πιο σαρωτικός της μεταπολίτευσης – ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επιχειρεί να ανατρέψει το αρνητικό μήνυμα της κάλπης, αμβλύνοντας τις εντυπώσεις αλλά και να μηνυματοποιήσει μέσα από την αλλαγή των προσώπων, αλλαγή πολιτικής πλεύσης με έμφαση στον κοινωνικό τομέα, προετοιμάζοντας το κόμμα του για τις εκλογές εξαντλώντας τη θητεία του αλλά και προσβλέποντας σε μια ομαλή εξέλιξη στον «σκόπελο» της εκλογής προέδρου Δημοκρατίας τον Μάρτη του 2015. Πρωτίστως όμως είναι ένας ανασχηματισμός πολιτικών ισορροπιών με τον κυβερνητικό του εταίρο Ευάγγελο Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ να αναβαθμίζει την παρουσία του στην κυβέρνηση κεφαλαιοποιώντας την ικανοποιητική παρουσία του ευρύτερου σχήματος της Ελιάς στις εκλογές. Η Ξάνθη δεν ευτύχησε να έχει έναν εκπρόσωπό της στην κυβέρνηση σε αντίθεση με τον Έβρο που έχει τριπλή εκπροσώπηση καλύπτοντας και τους 3 νομούς της Θράκης. Προφανώς η αδιαμφισβήτητη επιτυχία του κόμματος της Ν.Δ. στις αυτοδιοικητικές του νομού και της περιφέρειας μεγάλο μέρος της οποίας πιστώνεται στον βουλευτή της Ν.Δ. Ξάνθης Αλέξανδρο Κοντό δεν «μέτρησε» αρκούντως και έτσι επιλέχτηκε ο βουλευτής Πέλλας για υπουργός ενός καίριου υπουργείου του Υπ. Γεωργίας και όχι ο έμπειρος κ. Κοντός. Πιθανότατα όμως να βάρυναν περισσότερο οι …καραμανλικές του πολιτικές καταβολές δεδομένου μάλιστα ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει πλείστους εκπροσώπους της «λαϊκής» λεγόμενης δεξιάς και δη στην Β’ Αθηνών όπου είχε και τις μεγαλύτερες απώλειες.
Επί του ανασχηματισμού, της σημειολογίας του και τις εκτιμήσεις τους για πορεία του κυβερνητικού έργου τοποθετούνται στο «Ε» οι τρεις βουλευτές της Ξάνθης, ΝΔ Αλέξανδρος Κοντός, ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Σαλτούρος. Οι προσεγγίσεις τους έχουν την χροιά των κομμάτων τους, συγκλίνουν όμως στο γεγονός ότι το ζητούμενο είναι η αλλαγή πολιτικής με κατεύθυνση την ανακούφιση της κοινωνίας.
 
 Α. Κοντός: «Εύχομαι να μην είναι μόνο ανασχηματισμός προσώπων αλλά και πολιτικής»
 «Ελπίζω και εύχομαι να είναι ένας ανασχηματισμός εκλογικός και ουσίας. Να μην είναι ένας ανασχηματισμός μόνο προσώπων αλλά να σηματοδοτεί την αλλαγή πολιτικής. Νομίζω ότι χρειάζεται να προβληθεί το φιλολαϊκό πρόσωπο της κυβέρνησης να εφαρμοστεί κοινωνική πολιτική. Αυτό έχει ανάγκη ο πολίτης, αυτό το μήνυμα έδωσε στην κυβέρνηση στις ευρωεκλογές. Πιστεύω ότι με βάση αυτό το μήνυμα σχεδιάστηκε ο ανασχηματισμός από τον πρωθυπουργό. Κρατήθηκαν επίσης οι ισορροπίες με τον κυβερνητικό εταίρο το ΠΑΣΟΚ με άνοιγμα στην κεντροαριστερά με την υπουργοποίηση του Ανδρέα Λοβέρδου. Κρίνοντας τα πρόσωπα προσωπικά χάρηκα με την αντικατάσταση του Άδωνη Γεωργιάδη στο Υπουργείο Υγείας γιατί οι επιλογές του είχαν αρνητικές επιπτώσεις στην υγειονομική περίθαλψη και στις δομές που την ασκούν στο νομό μας. Σ’ ότι αφορά το υπουργείο Γεωργίας, ο νέος υπουργός ήταν πολλά χρόνια στην ΠΑΣΕΓΕΣ, έχει ασχοληθεί με το αντικείμενο και εύχομαι να τα καταφέρει. Νομίζω επίσης ότι αυτός ο ανασχηματισμός είναι πολύ κοντά στο να εκλέξει πρόεδρο Δημοκρατίας αν ψηφίσουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές και η ΔΗΜΑΡ».
 
 Χ. Ζειμπέκ: «Προβλέπω σύντομα εκλογές…Με μπαλώματα δεν μπορούν να κυβερνήσουν»
 «Θα τον χαρακτήριζα ανασχηματισμό εκλογών. Προβλέπω ότι σύντομα ίσως και τον Οκτώβριο με Νοέμβριο θα έχουμε εκλογές. Σ ότι αφορά τα πρόσωπα πιστεύω πως προσπάθησαν να κρατήσουν τις εσωκομματικές ισορροπίες με το ΠΑΣΟΚ και έκαναν και άνοιγμα στον δήθεν ανεξάρτητο Λοβέρδο ενώ με τον Γιακουμάτο και την Βούλτεψη προσπαθούν να έχουν κοινωνικά ερείσματα. Έπρεπε να χάσουν στις εκλογές για να καταλάβουν ότι πρέπει να αλλάξουν πολιτική. Όμως ότι και να κάνουν δεν μπορούν κα συγκρατήσουν την Αριστερά. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πανέτοιμος ν’ αναλάβει τα ηνία της χώρας. Έχουμε και την πολιτική και τα στελέχη που θα υλοποιούσουν το πρόγραμμά μας που εγγυάται καλύτερες μέρες για τη χώρα μας και στον λαό μας. Γι αυτό πρέπει να φύγουν μια ώρα αρχύτερα Με μπαλώματα δεν μπορούν να κυβερνήσουν»!
 
 Δ. Σαλτούρος: «Η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ σταθερή…Νέο στοιχείο η διεύρυνση στο χώρο της κεντροαριστεράς»
 «Κατ’ αρχάς θα ήθελα να επισημάνω ότι η κάθε Κυβέρνηση – ανεξάρτητα από τη σύνθεσή της – κρίνεται πρωτίστως από την πολιτική που επιχειρεί να εφαρμόσει. Το πρώτο επίπεδο λοιπόν της πολιτικής συζήτησης έχει να κάνει με αυτό, με τη συνολική πολιτική, η οποία εξακολουθεί να παραμένει η πλέον ασφαλής και εφικτή.
Σε δεύτερο επίπεδο ανήκει η συζήτηση για το ποια πρόσωπα μπορούν να εφαρμόσουν αποτελεσματικότερα την πολιτική αυτή αλλά και ταυτόχρονα να την κάνουν κατανοητή στον κόσμο και αποδεκτή. Η νέα σύνθεση λοιπόν εξασφαλίζει κατ’ αρχάς τη συνέχεια του οικονομικού προγράμματος. Με την επιλογή του κ. Χαρδούβελη επιτυγχάνεται η σταθεροποίηση μίας σοβαρής αντιμετώπισης της οικονομικής πολιτικής αλλά ταυτόχρονα σηματοδοτείται η δυνατότητα μίας πιο «ανοιχτής» και αναπτυξιακής προοπτικής.
Πιστεύω ότι υπό αυτό το πρίσμα ο Πρωθυπουργός θέλησε με ορισμένες από τις υπόλοιπες επιλογές του να δώσει το μήνυμα ότι ο ασφυκτικός μέχρι σήμερα κλοιός άρχισε να «ανοίγει». Από την άλλη, η στάση του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά τους κυβερνητικούς θώκους που του αναλογούν, παραμένει σε γενικές γραμμές σταθερή, με νέο στοιχείο το μήνυμα μιας νέας αφετηρίας διεύρυνσης στο χώρο της κεντροαριστεράς. Σε κάθε περίπτωση, θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους πάντες, ότι όλοι εμείς οι βουλευτές οι οποίοι παίρνουμε στα σοβαρά τα κοινοβουλευτικά μας καθήκοντα χωρίς να επιθυμούμε να τα «ασκούμε» μέσω των τηλεοπτικών παραθύρων αλλά με ουσία και εκεί που πραγματικά ασκούνται, ελέγχαμε και θα συνεχίσουμε να ελέγχουμε το κυβερνητικό έργο. Δεν πρόκειται δε να αφήσουμε κανέναν να θέσει σε κίνδυνο τις θυσίες του Ελληνικού Λαού είτε λόγω ανεπάρκειάς του είτε λόγω προσωπικού πολιτικού οφέλους».
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αν. Τσελεπή: «Με την ψήφο μας σε αυτές τις εκλογές πρέπει να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στην τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς»

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Αριστεράς παρουσίασε την υποψήφια ευρωβουλεύτρια, Αννέτα Τσελεπ…