Λείπει το κέφι, οι εκδηλώσεις και η προβολή για να προσελκύσουν επισκέπτες στις ΘΛΕ. Μείζον πρόβλημα οι αδιάθετες στολές
«Φαίνεται ότι οι ξανθιώτες σταμάτησαν να αγαπούν το καρναβάλι», σημείωσε ο δήμαρχος Σ. Κοντός, προμηνύοντας πλατφόρμα διαβούλευσης μετά τις γιορτές για τον επαναπροσδιορισμό του θεσμού
«Κέφι δεν έχω να γυρνώ στο καρναβάλι ετούτο…». Αυτή την εικόνα μετέφεραν με μεγάλη απογοήτευση εκπρόσωποι από τους 34 πολιτιστικούς συλλόγους που μετέχουν στις φετινές Θρακικές Λαογραφικές Εορτές. Εκτάκτως συνεδρίασε η Οργανωτική επιτροπή για το καρναβάλι, μετά από αίτημα των συλλόγων, προκειμένου να αποτυπωθούν και να αντιμετωπιστούν προβλήματα που έχουν προκύψει στο φετινό Ξανθιώτικο Καρναβάλι, με μείζον τις αδιάθετες στολές, που φτάνουν και το ήμισυ σε κάποιους συλλόγους.
Στη συνεδρίαση προήδρευε ο δήμαρχος Στράτος Κοντός και μαζί του ήταν ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού (και πρόεδρος του συλλόγου των Βατράχων) Μιχάλης Τσέπελης, ενώ το παρών έδωσαν εκπρόσωποι από όλους σχεδόν τους συλλόγους, η ηγεσία Αστυνομίας και Τροχαίας, καθώς και εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής, του Ερυθρού Σταυρού και των Διασωστών.
Αγωνία για τις αδιάθετες στολές και παράπονα για τις εκδηλώσεις
Οι εκπρόσωποι των συλλόγων έθεσαν διάφορα διαδικαστικά θέματα για τις εκδηλώσεις και την παρέλαση, αλλά κυρίως στάθηκαν στο πρόβλημα της διάθεσης των στολών. Ιδιαίτερα επισήμαναν ότι λείπει παντελώς η διαφήμιση και οι ενέργειες για την προώθηση των εκδηλώσεων, ενώ αρκετοί εξέφρασαν αγωνία για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε άλλες γειτονικές περιοχές και κυρίως για το «ντεμπούτο» της Θεσσαλονίκης στο καρναβάλι, που αποθαρρύνει την έλευση καρναβαλιστών, σύμφωνα με τους φόβους που εκφράστηκαν.
Πικρά λόγια από τον Σ. Κοντό: «Δυστυχώς, ο ίδιος ο νομός δεν αγκαλιάζει το θεσμό»
Με απογοήτευση και συμμεριζόμενος την αγωνία των εκπροσώπων των συλλόγων, μίλησε ο κ. Κοντός, ο οποίος ως προς το πρόγραμμα σχολίασε ότι αυτό αντικατοπτρίζει την οικονομική δυνατότητα και το χρονικό περιορισμό που υπήρχε. «Δεν είναι πάντως αυτό το πρόγραμμα κράχτης για τις στολές, συμφωνώ μαζί σας», είπε. Ως προς τα παράπονα για την έλλειψη ήχου στην πλατεία Αντίκα, απάντησε πως «τρέχουμε με τη σύμβαση της προηγούμενης χρονιάς, αλλά γίνεται ήδη μελέτη, οπότε του χρόνου θα υπάρξει βελτίωση».
Ακόμη, ο κ. Κοντός σημείωσε ότι και ο ίδιος διαπιστώνει μεγάλη έλλειψη προσέλευσης και επεσήμανε, ως προς το θέμα που τέθηκε για την έλλειψη διαφήμισης, ότι το budget για την προβολή είναι το ίδιο με πέρυσι, με προσθήκη των social media που φτιάχτηκαν ειδικά για το καρναβάλι. Τόνισε περαιτέρω ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για προσέλκυση επισκεπτών και τουρισμό, με μόλις 750 διαθέσιμες κλίνες εντός πόλης. Πέραν αυτών όμως, ο δήμαρχος προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, στο ζήτημα των αδιάθετων στολών λέγοντας: «φαίνεται ότι οι ξανθιώτες σταμάτησαν να αγαπούν το καρναβάλι. Αυτό προκύπτει σαν διαπίστωση όταν οι σύλλογοι δεν μπορούν κατά δηλώσεις τους να διαθέσουν 7.500 στολές. Δυστυχώς, ο ίδιος ο νομός δεν αγκαλιάζει το θεσμό». Ακόμη, χαρακτήρισε «πληγή» το καρναβάλι που προετοιμάζεται στη Θεσσαλονίκη και πρόσθεσε: «εμείς θα σταθούμε δίπλα στους συλλόγους», ωστόσο, απέφυγε να αναφερθεί σε οικονομική ενίσχυση για αγορά στολών από την πλευρά του δήμου, αναφέροντας ότι ακόμη και 50 στολές από καθένα από τους 34 συλλόγους, συνολικά κάνει ένα νούμερο αρκετά μεγάλο.
Ο κ. Κοντός, μπροστά σε αυτή την εικόνα, ενημέρωσε ότι από την επομένη κιόλας των ΘΛΕ θα τεθεί σε λειτουργία πλατφόρμα διαβούλευσης για τον επαναπροσδιορισμό του θεσμού και κάλεσε όλους τους συλλόγους να συμμετέχουν ενεργά. «Θέλουμε αυτή να είναι η αφετηρία για να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Δυστυχώς, νομίζω ότι ο θεσμός έχει χάσει τη στόχευσή του. Πρέπει ξανά ο ξανθιώτης να αγαπήσει το θεσμό».
Πρόταση για δωρεάν μετακίνηση σε όψιμους καρναβαλιστές από τον Μ. Φανουράκη
Οι προτάσεις που κατατέθηκαν ως «λύσεις» για την αντιμετώπιση του προβλήματος της φετινής χρονιάς ήρθαν από το Μανώλη Φανουράκη που πρότεινε να γίνει συνεννόηση με τουριστικά γραφεία ώστε να εξασφαλιστεί δωρεάν μετακίνηση από γειτονικές πόλεις και Θεσσαλονίκη για έναν αριθμό καρναβαλιστών που θα αγοράσουν στολές, ώστε να λειτουργήσει ως «κράχτης» και από τον εκπρόσωπος των Θάμυρις που ανέδειξε ως μοναδική διέξοδο την οικονομική ενίσχυση των συλλόγων από το δήμο για να καλύψουν τα χρέη προς τους παραγωγούς των στολών.
Στο πρώτο ο δήμαρχος είπε ότι θα συζητηθεί στα αυτοδιοικητικά όργανα «έως αύριο» κατά πόσο μπορεί να υλοποιηθεί, ενώ στο δεύτερο δεν υπήρξε τοποθέτηση.
Βαρύ το κλίμα…
Η ατμόσφαιρα που ήταν ούτως ή άλλως βαριά, σε κάποιες περιπτώσεις ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη, για τη διαπίστωση ενός θεσμού που βαλτώνει (πράγμα που δεν ταιριάζει σε κάθε περίπτωση όσο η διοργάνωση είναι σε εξέλιξη), και μάλιστα ακούστηκαν για άλλη μια φορά προτάσεις για την αναβίωση του θεσμού, αλλά και μυωπικές προσεγγίσεις που συντείνουν παραδοσιακά στην εσωστρέφεια.
Πάντως, από την πλευρά των συλλόγων δεν υπήρξε αυτοκριτική ούτε για το ζήτημα των αδιάθετων στολών, αλλά ούτε και για τη συνδρομή τους στην υπόλοιπη διοργάνωση. Μάλιστα, υπήρξαν κάποια σχόλια για την χαμηλή ποιότητα των στολών ορισμένων συλλόγων, αλλά και για την πρόχειρη φωτογράφηση και προώθηση από τμήμα των συλλόγων, που αναπόφευκτα συντέλεσαν και αυτά ως παράγοντες στις απούλητες στολές, έναντι άλλων (λίγων) συλλόγων που πούλησαν το σύνολο ή σχεδόν το σύνολο των προς διάθεση στολών, παρότι οι τιμές είναι σχεδόν ίδιες.
Ελένη Διαφωνίδου