Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Άλλο ένα «άναρχο» καλοκαίρι για την Παλιά Πόλη

Άλλο ένα «άναρχο» καλοκαίρι για την Παλιά Πόλη

0
palia poli trapez1-web

Απρόθυμη να προχωρήσει σε οργάνωση η δημοτική αρχή που αποχωρεί, για να δώσει την… «καυτή πατάτα» στη νέα

 

Στα προβλήματά τους αφήνονται επαγγελματίες και κάτοικοι του παραδοσιακού οικισμού. «Χρειάζεται ολοκληρωμένο πλαίσιο από τη νέα δημοτική αρχή», λέει ο Α. Ιντζές

 
 
Μπορεί οι ημέρες και οι βραδιές στην Ξάνθη τον τελευταίο καιρό να μην είχαν και πολύ ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα, ωστόσο η αύξηση της θερμοκρασίας έχει βγάλει εδώ και πολύ καιρό τα τραπεζάκια έξω, στα καφέ όλης της πόλης, μιας και οι ξανθιώτες δείχνουν να προτιμούν τους εξωτερικούς χώρους σε πλατείες, δρόμους και πεζόδρομους για τον καφέ ή το ποτό τους στην Παλιά Πόλη και όλο το κέντρο. Βέβαια, αυτό δεν είναι ασυνάρτητο από την εντατικοποίηση των ελέγχων για το κάπνισμα, οπότε τα τραπεζάκια εκτός λύνουν το πρόβλημα και για τους καπνιστές και για τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων.
Έτσι, η γνωστή εικόνα έχει διαμορφωθεί και φέτος στην Παλιά Πόλη, πράγμα που οι ξανθιώτες κάθε ηλικίας δείχνουν να απολαμβάνουν, γεμίζοντας ζωή τα καταστήματα περιφερειακά και εντός του παραδοσιακού οικισμού. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, για μια ακόμη χρονιά, μετά τις απρόθυμες προσπάθειες της δημοτικής αρχής, τα πισωγυρίσματα, τη διστακτικότητα και τα χιλιοειπωμένα επιχειρήματα για την ανάγκη να υπάρξει ένα σαφές πλαίσιο για τον τρόπο διαχείρισης της επαγγελματικής δραστηριότητας στην Παλιά Πόλη, αναμένεται να περάσουμε άλλο ένα «άναρχο» καλοκαίρι, με τους επαγγελματίες άλλοτε «όμηρους» μιας κατάστασης που δε συνάδει με την σημερινή πραγματικότητα στον παραδοσιακό οικισμό της πόλης και άλλοτε λήπτες έντονων παραπόνων, κατηγοριών και καταγγελιών για μη τήρηση του σχετικού προεδρικού διατάγματος που απαγορεύει πλήρως την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στην Παλιά Πόλη, για αθέμιτο ανταγωνισμό και υπερβολές.
Τελικά, το πρακτικό που δημιουργήθηκε με συναίνεση συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης και προέβλεπε την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στην Παλιά Πόλη, παράλληλα με τον τρόπο διάθεσης των κοινόχρηστων χώρων όλης της πόλης, συνάντησε αντιδράσεις που θεμελιώθηκαν και η προσπάθεια δεν προχώρησε. Μπορεί να είχε ελλείψεις και σημεία που προκάλεσαν προστριβές, αλλά ήταν μέχρι σήμερα η μόνη απόπειρα να μπει μία τάξη στην όλη υπόθεση και η δημοτική αρχή να δείξει ότι αντιλαμβάνεται την ανάγκη να δώσει τη δέουσα προσοχή στο μεγάλο αυτό «θησαυρό» της πόλης μας.
Η ιστορία «πάγωσε» όλο το χειμώνα, όπως γίνεται κάθε φορά, για το χρονικό διάστημα των χειμερινών μηνών που δεν είναι σε έξαρση το πρόβλημα των τραπεζοκαθισμάτων και τώρα το επιχείρημα που θα χρησιμοποιήσει για την απροθυμία της η δημοτική αρχή είναι ότι θα αφήσει να διαχειριστεί το θέμα η νέα πλειοψηφούσα παράταξη, πιθανότατα δηλαδή από του χρόνου!
Η Ξάνθη βέβαια, η Παλιά Πόλη, οι ξανθιώτες, οι επαγγελματίες, οι κάτοικοι της περιοχής, οι επισκέπτες της δε μπορούν να περιμένουν μέχρι του χρόνου, αλλά και φέτος θα τη ζήσουν με τα προβλήματα, τα παράπονα, τις υπερβολές και τις καταγγελίες.
 
Με το ίδιο προβληματικό καθεστώς και το καλοκαίρι που… κατέφτασε
Το σκηνικό της αδράνειας επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος των καφέ μπαρ Ανδρέας Ιντζές που σημειώνει στο «Ε» ότι μετά το «ναυάγιο» της προηγούμενης προσπάθειας αναμένουν τις κινήσεις του δήμου. Τώρα το «μπαλάκι» παίρνει η νέα δημοτική αρχή, που κατέθεσε μάλιστα και τις προτάσεις της σε απάντηση της επιστολής των κατοίκων για την Παλιά Πόλη, η οποία και θα κληθεί να διαχειριστεί την «καυτή πατάτα». Ο κ. Ιντζές επισημαίνει ότι είναι απαραίτητο να αναληφθεί πρωτοβουλία και να ζητηθεί η γνώμη του συλλόγου και των επαγγελματιών καφέ μπαρ. «Εμείς θέλουμε να δοθεί χώρος στους καταστηματάρχες της Παλιάς Πόλης. Να δοθεί σε όλους μια σειρά, χωρίς υπερβολές. Και αυτοί με τη σειρά τους θα πρέπει να το τηρούν και βέβαια να πληρώνουν το τέλος όπως όλοι όσοι έχουμε άδεια λειτουργίας εξωτερικών χώρων. Και ο δήμος θα έχει όφελος έτσι», σημειώνει ο κ. Ινζτές, τονίζοντας: «υπάρχει ανάγκη ενός γενικότερου σχεδιασμού για την Παλιά Πόλη. Στην Ξάνθη, ο τουρισμός ιδίως από Τουρκία αυξάνει συνεχώς. Πρέπει να το αξιοποιήσουμε. Να υπάρχουν καταστήματα στην Παλιά Πόλη, αλλά να μην είναι όλα καφέ. Να δοθούν κίνητρα για να γίνουν παραδοσιακά μαγαζιά και άλλα. Δεν υπάρχει καν ένα μαγαζί με αναμνηστικά είδη! Ο νέος δήμαρχος, ήδη γνωρίζει την κατάσταση, και θα πρέπει να δει το θέμα επισταμένως».
 
Οι πρώτες δεσμεύσεις της νέας δημοτικής αρχής
Το θέμα αυτό έχει συζητηθεί πολλές φορές και θα επανέλθει, ενώ και το «Ε» έχει αναφερθεί πολλάκις στα διάφορα προβλήματα που παρουσιάζονται, τις προτάσεις που κατά καιρούς ακούγονται από όσους ακόμη δεν έχουν απογοητευτεί, και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί. Αξίζει, με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής από την 1η Σεπτεμβρίου να αναφερθούμε στις προθέσεις που επέδειξε ο νέος δήμαρχος Μπάμπης Δημαρχόπουλος τόσο στη συζήτηση όσο και στη έγγραφη απάντησή του προς το ΔΣ του συλλόγου των κατοίκων της Παλιάς Πόλης. Ο κ. Δημαρχόπουλος, σύμφωνα με όσα ο σύλλογος κατέγραψε αναφορικά στο σχετικό έντυπο που κυκλοφόρησε με τις θέσεις όλων των υποψήφιων δημάρχων του δήμου Ξάνθης, «ως πρόεδρος του σημερινού δημοτικού συμβουλίου ήρθε πολλές φορές σε σύγκρουση με το σύλλογό μας, αλλά σήμερα σαν υποψήφιος δήμαρχος εμφανίζεται να υιοθετεί διαφορετικές θέσεις», ενώ ειδικά για το θέμα της όχλησης από τα καφέ μεταφέρει τις προθέσεις του συνδυασμού «να τηρηθεί η νομιμότητα και να τηρούνται αυστηρά οι κανόνες λειτουργίας των καταστημάτων αυτών, όπως περιγράφονται στις άδειές τους. Προτάσσει μάλιστα τον αυστηρό καθορισμό των χώρων ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων, όπου αυτό μπορεί να συμβεί». Στη θητεία που ξεκινά, ο ίδιος ο κ. Δημαρχόπουλος και τα μέλη του συνδυασμού που θα εμπλακούν στον εν λόγω τομέα θα έχουν την ευκαιρία να υλοποιήσουν αυτή τη γενική κατεύθυνση και να δώσουν διευκρινίσεις για το πώς θα διαμορφώσουν όλα όσα σαν γενική φιλοσοφία έχουν για την Παλιά Πόλη.
 
Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλιο σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης στο άρθρο «Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη» που δημοσιεύτηκε την 24η Απρίλη 2024 στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ

Γράφει ο Νάσος Παπαδόπουλος, πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλ…