Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Κλειστή η αγορά της Ξάνθης του Αγίου Πνεύματος

Κλειστή η αγορά της Ξάνθης του Αγίου Πνεύματος

0
agora kleisti

Αλαλούμ στους εμπορικούς κύκλους μετά την απόφαση. Αδύναμες να ανοίξουν δηλώνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

 

Διευκρινίζει ότι δεν θα ακολουθήσει την απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για κατάργηση της αργίας

 
 
Αλαλούμ έχει προκαλέσει στους εμπορικούς κύκλους η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ότι καταργεί την αργία του Αγίου Πνεύματος, δώδεκα χρόνια μετά την καθιέρωση της. Μια απόφαση που αναμφισβήτητα κάνει τους ιδιοκτήτες των εμπορικών κέντρων να τρίβουν τα χέρια τους και «κόβει τα πόδια» των μικρομεσαίων.
Οι Εμπορικοί Σύλλογοι της επαρχίας δεν δείχνουν πρόθυμοι να ακολουθήσουν την απόφαση της συμπρωτεύουσας, καθώς αυτό θα αποτελέσει άλλη μια επιβάρυνση για τα καταστήματα που επιβιώνουν με το ζόρι. Την ίδια ώρα, οι τουριστικές περιοχές αδιαφορούν, αφού είχαν σκοπό να λειτουργήσουν, λόγω της αυξημένης κινητικότητας.
 
Τι αναφέρεται στην ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
Η απόφαση για την κατάργηση της αργίας του Αγίου Πνεύματος για τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα τροφίμων, ανακοινώθηκε από τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, με την εξής ανακοίνωση:
«Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 33 του Ν.3996/2011, η υπ’αριθ. πρωτ. 22/19777/10-05-2002 απόφαση του Νομάρχη Θεσσαλονίκης, με την οποία η εορτή του Αγίου Πνεύματος οριζόταν ως αργία για τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα πώλησης τροφίμων του Νομού Θεσσαλονίκης, ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ. Ως εκ τούτου, την Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014, τα εμπορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσουν κανονικά».
Να υπενθυμίσουμε ότι η αργία για την αγορά του νομού Θεσσαλονίκης είχε αποφασιστεί το 2002 επί νομαρχίας Παναγιώτη Ψωμιάδη και η κατάργησή της οφείλεται στην αδυναμία, πλέον, του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη να αποφασίζει τοπικές αργίες, παρά μόνο επιπλέον λειτουργία της αγοράς τις Κυριακές.
Ωστόσο, πολλοί έμποροι της συμπρωτεύουσας εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για μία ακόμη ημέρα λειτουργίας της αγοράς, η οποία θεωρούν ότι γίνεται προς όφελος των μεγάλων αλυσίδων.
 
Κλειστή η αγορά της Ξάνθης
Στον αντίποδα βρίσκεται ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης μας, αλλά και πολλών ακόμα επαρχιακών πόλεων, συμπεριλαμβανομένων της Κομοτηνής και της Αλεξανδρούπολης, η οποίοι λαμβάνοντας υπόψη ότι βρισκόμαστε στο ζενίθ της οικονομικής κρίσης, με τον τζίρο να μειώνεται καθημερινά, αποφάσισαν να διατηρήσουν τα καταστήματα τους κλειστά.
«Ο Εμπορικός Σύλλογος Ξάνθης , προτείνει την Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014, ημέρα εορτασμού του Αγίου Πνεύματος η αγορά της Ξάνθης να παραμείνει κλειστή διατηρώντας έτσι την “κατ΄έθιμον αργία” της ημέρας αυτής εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Προς ενημέρωση παραθέτουμε το ιστορικό της αργίας του Αγίου Πνεύματος για τους εμπόρους πανελλαδικά , η οποία προέκειψε από την μεταφορά δύο ημιαργιών και μιας αργίας του κλάδου μας.
Οι εορτές ήταν: 1. Πέτρου και Παύλου, 2. Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και 3. Ζωοδόχου Πηγής.» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, ποιοι το δικαιούνται

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το δώρο του Πάσχα Έως τη Μεγάλη Τετάρτη 1 Μαΐου θα πρέπει …