15 – 16 ευρώ το κιλό στα κρεοπωλεία – Υπάρχουν πολλές άλλες φτηνότερες επιλογές για τσίκνισμα
Πολλές παραγγελίες για κρέατα στα κρεοπωλεία της Ξάνθης – Τσικνοπέμπτη και στις αυλές σχολείων αλλά και στα μπαλκόνια
Τσικνοπέμπτη αύριο και το έθιμο καλά κρατεί στην Ξάνθη. Η κρεατοφαγία σε όλο της το μεγαλείο αλλά η τιμή ειδικά στο αρνίσιο παϊδάκι… βγάζει μάτι και το καθιστά επιλέξιμο μόνο για… μεζέ!
Παϊδάκι 15 – 16 ευρώ το κιλό!
Έρευνα του «Ε» στα κρεοπωλεία της Ξάνθης δείχνει ότι το παϊδάκι που θεωρείται το highlight κρεατικό της Τσικνοπέμπτης (και δεν εννοούμε light σε θερμίδες), η μέση τιμή του ανέρχεται σε 15 – 16 ευρώ το κιλό. Γενικά η τιμή του αρνιού είναι πολύ αυξημένη από τα Χριστούγεννα. Όπως μας λέει ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ξάνθης Δημήτρης Ψεμματάς, οι κτηνοτρόφοι πουλάνε αρνί σφάγιο 7 – 7,30 ευρώ και ζων βάρος 4,40 – 4,60 ευρώ το κιλό: «Υπάρχει επάρκεια αυτή την εποχή. Είναι τσιμπημένη η τιμή από τα Χριστούγεννα. Πάντα υπάρχει μεγάλη απόσταση από την τιμή παραγωγού στην τιμή καταναλωτή. Ειδικά για το παϊδάκι η τιμή είναι 15 ευρώ. Είναι ακριβό».
Υπάρχουν πολλές άλλες φτηνότερες επιλογές για τσίκνισμα
Το ίδιο βεβαιώνει και ο πρόεδρος των κρεοπωλών Ξάνθης Γιώργος Μπατζακίδης, εξηγώντας ότι όταν το αρνί έχει 13 ευρώ στο κρεοπωλείο, το παϊδάκι πωλείται στα 15 ευρώ, κι αυτό συμβαίνει γιατί είναι μια ιδιαίτερη κοπή κρέατος που αφήνει φύρα στον κρεοπώλη γιατί ο καταναλωτής δεν παίρνει ούτε κεφάλι ούτε συκωταριά.
«Υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές. Μεγάλη ζήτηση έχουν πανσέτες, τα σουβλάκια, τα κεμπάπ και τα λουκάνικα που είναι πιο φτηνές επιλογές. Η πανσέτα έχει 6,50 – 8,50 ευρώ».
Πολλές παραγγελίες για κρέατα – Τσικνοπέμπη και στις αυλές σχολείων αλλά και στα μπαλκόνια
Ο κ. Μπατζακίδης ανέφερε πως τα κρεοπωλεία έχουν πολλές παραγγελίες τόσο από ιδιώτες όσο και από σχολεία αλλά και προσκόπους. Ειδικά για τα σχολεία τα τελευταία χρόνια τηρούν το έθιμο στην αυλή του σχολείου. Επίσης σημείωσε ότι αυτό που γινόταν παλαιότερα με τους επαγγελματίες της Ξάνθης που έστηναν ψησταριές έξω από τα μαγαζιά τους δεν συνηθίζεται πλέον. Αυτό που συνηθίζεται όμως τα τελευταία χρόνια και έμεινε από την πανδημία είναι πολλοί να τσικνίζουν στα μπαλκόνια, ιδιαίτερα φοιτητοπαρέες αλλά και οικογένειες φίλων.
Αύξηση κρεάτων 6%
Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν στο «Ε» ότι η ακρίβεια έχει κάνει τους πολίτες να μειώσουν αισθητά της ποσότητες που αγοράζουν συγκριτικά με το παρελθόν.
Σημειώνεται ότι οι τιμές των κρεάτων έχουν αυξηθεί κατά 6%, ενώ καταγράφεται μεγάλη απόκλιση στο κόστος των προϊόντων, από την παραγωγή στην αγορά.
Από την πλευρά τους οι κρεοπώλες, υποστηρίζουν ότι ανεξάρτητα από τις τιμές ο κόσμος πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός για το τι αγοράζει.
Από που κρατάει το έθιμο;
Το έθιμο έχει ρίζες πανάρχαιες, από την εποχή που οι θνητοί θυσίαζαν και τσίκνιζαν το κρέας, ώστε η τσίκνα (η μυρωδιά του ψημένου κρέατος), η «κνίσσα», να φτάσει μέχρι τους θεούς, που αρκούνταν με τούτη την προσφορά. Με τα χρόνια, το τσίκνισμα είχε εκτός από γαστρονομική και μία ακόμη σημασία: ήταν ένας τρόπος να δηλώσει το σπιτικό στη γειτονιά ένα «παρών» ζωής και καλής λειτουργίας, ότι ο νοικοκύρης του μπορεί να συμμετέχει οικονομικά στα έθιμα των ημερών. Η δεύτερη εβδομάδα του Τριωδίου που διανύουμε που ονομάζεται την Κρεατινή, επιβάλλεται η κατανάλωση άφθονου κρέατος. Η Τσικνοπέμπτη καθιερώθηκε γιατί σύμφωνα με τις επιταγές της ορθόδοξης εκκλησίας, οι μέρες νηστείας είναι η Τετάρτη κι η Παρασκευή, οπότε σαν μέρα για το κρεατοφαγικό τσίκνισμα καθιερώθηκε η ενδιάμεση, δηλαδή η Πέμπτη. Στο τέλος της κρεατινής εβδομάδας, την Κυριακή, σταματά η κρεοφαγία, «αποκρεύουμε» δηλαδή, για να έρθει η σειρά της εβδομάδας της Τυρινής.