Υπέβαλε την παραίτησή του από την παράταξη της δημοτικής αρχής και τις επιτροπές. «Τους τη λέει» για την αδράνεια και τις αγκυλώσεις στη συμπολίτευση
«Δικαίωμά του», σχολιάζει για τη στάση του Δ. Μπένη που παραμένει στη συμπολίτευση. Ποιοι πατάν σε «δύο βάρκες» για τους επόμενους τρεις μήνες του δημοτικού συμβουλίου
Aμέσως μετά το εκλογικό αποτέλεσμα που δίνει στην παράταξη του Μπάμπη Δημαρχόπουλου τα ηνία για τη διοίκηση της Ξάνθης από την 1η Σεπτεμβρίου 2014, πρώτη αντίδραση υπήρξε η απόφαση του Γιάννη Τσεγγελίδη, δημοτικού συμβούλου με την συμπολίτευση να ανεξαρτητοποιηθεί, υποβάλλοντας την παραίτησή του από την παράταξη της δημοτικής αρχής, αλλά και από όλες τις επιτροπές στις οποίες μετείχε ως σύμβουλος της πλειοψηφίας. Ο Γιάννης Τσεγγελίδης, μία μέρα πριν, ζήτησε να διαγραφεί και από μέλος της ΝΟΔΕ Ξάνθης μετά από 32 χρόνια, καθώς, όπως σημείωσε «δεν έχει τίποτε άλλο να προσφέρει στη Νέα Δημοκρατία», κίνηση που δε μπορεί να αξιολογηθεί αυτόνομα, αλλά σε συνδυασμό με την πλήρη αποστασιοποίησή του από τα αυτοδιοικητικά και πολιτικά τεκταινόμενα που σχετίζονται με τη γαλάζια παράταξη.
Απογοήτευση για το δήμαρχο και την παράταξη της συμπολίτευσης
Ο Γιάννης Τσεγγελίδης, που συμμετείχε ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος και ιδρυτικό μέλος του συνδυασμού «Συμμετέχω» του Δημήτρη Μπένη στις πρόσφατες εκλογές και εξελέγη τελικά, για τους τρεις μήνες που απομένουν θα παρίσταται ως ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος στις συνεδριάσεις του οργάνου, ενώ, δε θα μετέχει στην Οικονομική Επιτροπή και στις 15 περίπου άλλες επιτροπές από τις οποίες υπέβαλε την παραίτησή του.
Στη συνομιλία του με το «Ε» ο ίδιος, εξήγησε ότι η παραίτησή του αποτελεί γι’ αυτόν μια πράξη συνέπειας, ένα προσωπικό ηθικό ζητούμενο, αφού δε νιώθει ότι εκπροσωπείται πλέον από την παράταξη της δημοτικής αρχής. Εξέφρασε την απογοήτευσή του για την αδράνεια και τις αγκυλώσεις στη δημοτική αρχή, πράγμα που τον οδήγησε σε ουσιαστική αποστασιοποίηση από την παράταξη. «Αλλιώς το περίμενα το δημοτικό συμβούλιο, αλλιώς γνώρισα το δήμαρχο το 1986…», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Είχε αποστασιοποιηθεί εδώ και ένα χρόνο
Πράγματι, ο Γιάννης Τσεγγελίδης, τα πρώτα χρόνια της νέας και τελευταίας θητείας του Μιχάλη Στυλιανίδη διεκδίκησε και έλαβε ενεργό ρόλο και από τη θέση του προέδρου της επιτροπής τουρισμού και ως αντιδήμαρχος δημοτικής αστυνομίας. Μάλιστα, ήταν από τους ελάχιστους που είχε διατυπώσει συγκεκριμένες διαφωνίες όσον αφορά τον τρόπο διοίκησης της συμπολίτευσης σε συγκεκριμένα θέματα (πχ οδοιπορικά υπαλλήλων) και δεν προσπάθησε ποτέ να το κρύψει. Αντιθέτως, εργάστηκε σκληρά για θέματα που έκρινε σημαντικά για την πόλη στον τομέα του τουρισμού, αλλά, όπως διαπίστωσε, οι αντιδράσεις και η απάθεια τον εξέπληξαν δυσάρεστα. Αυτό ήταν και ο λόγος που τελικά τραβήχτηκε πίσω και σταμάτησε τις παρεμβάσεις στο δημοτικό συμβούλιο. «Δε μπορέσαμε να προχωρήσουμε με τα τραπεζοκαθίσματα, να βάλουμε δύο πινακίδες στην πόλη για το πώς πάει κανείς στη Σταυρούπολη, δε βγάλαμε καν ένα φυλλάδιο. Στον τουρισμό δεν αναλήφθηκε ούτε μία πρωτοβουλία», σημείωσε ο κ. Τσεγγελίδης, ο οποίος ωστόσο έσπευσε να συμπληρώσει: «εγώ το έχω πει, το μερίδιο ευθύνης που μου αναλογεί το παίρνω κι εγώ».
Πώς σχολιάζει τη στάση όσων έφυγαν από την παράταξη, αλλά παραμένουν στη συμπολίτευση
Σχετικά με το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών για την παράταξη του κ. Μπένη, σχολίασε: «πέσαμε έξω. Δε φταίνε τα νέα παιδιά, εμείς, ως ηγετική ομάδα, κάναμε κάποιες λάθος εκτιμήσεις», ενώ πρόσθεσε με νόημα ότι «και άλλοι παράγοντες έπαιξαν ρόλο». Τόνισε ωστόσο ότι, προτίθεται να επανέλθει δυναμικά στα δημοτικά πράγματα από τη θέση της ελάσσονος αντιπολίτευσης, λέγοντας: «αυτός ο τόπος είναι και δικός μας. Το νέο δημοτικό συμβούλιο δε θα έχει καμία σχέση με το προηγούμενο».
Αναφορικά, με τη δική του στάση της παραίτησης, σε αντίθεση με του αρχηγού του Δημήτρη Μπένη, ο οποίος παραμένει στη θέση του αντιδημάρχου Οικονομικών και αντ’ αυτού, ο κ. Τσεγγελίδης ανέφερε μόνο ότι «είναι δικαίωμά του».
Πάντως, ειδικά για την περίπτωση του Μανόλη Φανουράκη που έκανε γνωστό ότι υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του Κέντρου Πολιτισμού, αλλά δεν έγινε δεκτή από το δήμαρχο, ο κ. Τσεγγελίδης σχολίασε ότι αυτές οι δικαιολογίες «είναι μόνο για το δημοτικό σχολείο της πολιτικής».
Τα παράδοξα του δημοτικού συμβουλίου!
Στις επόμενες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, έτσι όπως προκύπτει λοιπόν, θα έχουμε στη συμπολίτευση δύο δημοτικούς συμβούλους (Μπένη και Φιλίππου) που ουσιαστικά έχουν διαχωρίσει τη θέση τους με το νέο συνδυασμό και θα βρίσκονται στην ελάσσονα αντιπολίτευση, το Μανόλη Φανουράκη που παραμένει στη δημοτική αρχή και στο ΔΣ του Κέντρου Πολιτισμού, αλλά έχει ενταχθεί στην «Κοινωνία των Δημοτών» όπου και εξελέγη πρώτος επιλαχών, καθώς και το μοναδικό φαινόμενο με τον Απόστολο Αγκόρτσα, ο οποίος είναι ανεξάρτητος επειδή αποχώρισε από την παράταξη, με την οποία ξανασυστρατεύτηκε και θα είναι δημοτικός σύμβουλος στη νέα πενταετία!
Ελένη Διαφωνίδου