Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2024

0

Το κακό συνεχίζεται στη Δράμα
Σας έγραφα χθες, σχολιάζοντας το μεγάλο λάθος που θα γίνει στον κάμπο της Λεκάνης εάν τελικά εγκριθεί η τοποθέτηση 142.000 πάνελ φωτοβολταϊκών. Ανέφερα μάλιστα στο τέλος του σχολίου ότι αντίστοιχο έργο επιχειρείται να γίνει και στο νομό Δράμας.
Λοιπόν σας έχω νέα. Δυσάρεστα για το Περιβάλλον, τους αγρότες και κτηνοτρόφους. Κι αυτά όλα, διότι ετοιμάζουν να δεσμευτεί μια έκταση περίπου 18.000 στρεμμάτων!
Το ξαναλέω: Απειλείται το περιβάλλον, η ποιότητα ζωής των κατοίκων, η επιβίωση αγροτών και κτηνοτρόφων και οι οινοποιητικές επιχειρήσεις.
Γ.Δ.


Επιμονή στην εφαρμογή
Συμφωνώ ότι έπρεπε να ληφθούν διάφορα μέτρα για να καταπολεμηθεί η βία στα γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ της πρώτης κατηγορίας.
Συμφωνώ ότι τα μέτρα θα πρέπει να τιμωρούν τους δράστες κι όχι τις ομάδες. Γενικά δε τα μέτρα που έχουν ληφθεί βρίσκονται προς την σωστή κατεύθυνση· και έπρεπε να ληφθούν πριν χρόνια.
Επειδή όμως πολλά είδαν τα μάτια μου και ακόμη περισσότερα άκουσα, θα μου επιτραπεί να έχω μια επιφυλακτικότητα ως προς την εφαρμογή των μέτρων από όσους τελικά θα έχουν την ευθύνη εφαρμογής τους. Και κάτι ακόμη το ίδιο σημαντικό. Τα μέτρα να συνεχίσουν να εφαρμόζονται χωρίς διακοπή και χαλάρωση. Εάν δεν συμβεί αυτό, χαιρετίσματα.
Γ.Δ.


Ποιος έδωσε την εντολή;
Την Πανεπιστημιακή κοινότητα, τους καθηγητές και φοιτητές, απασχολεί τις μέρες αυτές ένα καίριο ερώτημα: Ποιος έδωσε εντολή στην επέμβαση της Αστυνομίας για να μπει στο πανεπιστήμιο και βγάλει έξω τους φοιτητές και σταματήσει τη συνεδρίασή τους στη Νομική Σχολή.
Μέχρι στιγμής οι απόψεις είναι αντικρουόμενες μεταξύ τους, γεγονός που μπερδεύει την όλη ιστορία. Πάντως η αστυνομία μόνη της ν’ αποφάσισε την επέμβαση είναι απίθανο. Κάποιος ή κάποιοι έδωσαν την εντολή. Η όλη υπόθεση πάντως «έπαιξε» στις τηλεοπτικές ειδήσεις, ραδιόφωνα και Τύπο αρκετά, με την αντιπολίτευση να το «σηκώνει» αρκετά.
Γ.Δ.


Τάδε έφη Μπαμπινιώτης
Προφανώς δεν είμαι ο κατάλληλος και αρμόδιος να μιλήσω για το θέμα, όταν υπάρχουν επιστήμονες με πολύχρονη και εγνωσμένη πείρα και γνώσεις.
Στην δημόσια πρόταση του γνωστού γλωσσολόγου Γιώργου Μπαμπινιώτη, Ομότιμου Καθηγητή, ο οποίος, αναφέρομαι σε συνέντευξή του, εισηγήθηκε την κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Τις οποίες εξετάσεις βεβαίωσε ότι είναι μεν αδιάβλητες, θεώρησε όμως ότι είναι άδικες και απάνθρωπες.
Ο κ.Μπαμπινιώτης προτείνει να εφαρμοστεί στη χώρα μας ό,τι ισχύει αλλού, δηλαδή ο μαθητής να κρίνεται από τα χρόνια και επιδόσεις στο Λύκειο, το οποίο έτσι θα αναβαθμιστεί.
Γ.Δ.


Παρελθοντολαγνεία
Αυτή η παρελθοντολαγνεία που παρατηρούμε σε κάποιες και κάποιους  άνω των πρώτων …ήντα στα μέσα κοινωνική δικτύωσης είναι κάτι που χρήζει σχολιασμού γιατί δεν είναι μια απλή αναπόληση των παιδικών χρόνων και βιωμάτων που κάνουν συνήθως οι μεγάλοι αλλά είναι μια προσκόλληση στο παρελθόν σε σημείο που να μη ζει κανείς το παρόν. Λόγω της χρονικής απόστασης ωραιοποιείται το παρελθόν και δίνεται μια άλλη διάσταση που δεν είναι η πραγματική. Το στρεβλό δεν είναι αν μείνει κανείς στην αναπόληση, ξεκινά από την στιγμή που μηδενίζει κάθε τι σύγχρονο, από την τεχνολογία έως τον τρόπο σκέψης και έκφρασης και αρνείται να συμβαδίσει με την εποχή του. Έτσι φτάνει στο σημείο να περιθωριοποιείται. Αυτό είναι προβληματικό γιατί είναι παραίτηση αλλά και μια λάθος διαχείριση της σχέσης παρελθόντος με το παρόν και το μέλλον.
Μ.Ξ.


Το λάθος του Καρτεσίου Ι
(Ντεκάρτ Ρενέ ή Καρτέσιος. Γάλλος φιλόσοφος, φυσικός και μαθηματικός,1596-1650)
Υποστήριξε λοιπόν ότι «ο άνθρωπος είναι κύριος και κάτοχος της φύσης».
Θεωρώντας και αιτιολογώντας αυτή την κυριότητα ο άνθρωπος προχώρησε όπως είναι ήδη γνωστό, σε παρεμβάσεις τέτοιες που έχει τραυματίσει σοβαρά την «υγεία» του πλανήτη.
Ο άνθρωπος λειτούργησε με πάθος στο να υποτάξει την φύση και τους πόρους της.
«Επιτέθηκε» κατά της χλωρίδας και πανίδας, μόλυνε την ατμόσφαιρα και τα νερά.
Επηρμένος με την δύναμή του και τα κέρδη, αγνόησε βασικούς νόμους της φυσικής, τον ίδιο τον άνθρωπο, την υγεία του και την διαιώνισή του.
Γ.Δ.


Το λάθος του Καρτέσιου ΙΙ
Προφανώς ο Καρτέσιος δεν μπορούσε να φανταστεί την πορεία του ανθρώπου, τα επιτεύγματά του, την βιομηχανική επανάσταση και την απληστία του κεφαλαίου.
Ναι, ο άνθρωπος ήταν και εξακολουθεί να απολαμβάνει τη φύση και τις ομορφιές της. Αποκλειστικός όμως κύριος ως διαχειριστής, σίγουρα δεν ορίστηκε.
Με την πολιτική και οικονομική ισχύ που απέκτησε, θεώρησε πως όλα του ανήκουν.
Πώς μπορεί να τα αξιοποιεί κατά το δοκούν, να τα χρησιμοποιεί ή να τα καταστρέφει όπως πλέον συμβαίνει τέσσερις αιώνες μετά, δηλαδή σήμερα.
Είδη ζώων εξαφανίζονται, το  ίδιο με τα φυτά. Η ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων είναι τραγική. Πείνα, εξαθλίωση, ασθένειες λόγω μόλυνσης υδάτων, αέρα και γη.
Η επίθεση των «πολιτισμένων» ανθρώπων αφάνισε ζωές, φυτά και ζώα. Και δυστυχώς αυτή η κατάσταση συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ο πλανήτης πληρώνει βαρύ κόστος στο λάθος του Καρτέσιου. Που εμφάνισε έναν άνθρωπο υπεράνθρωπο πάνω στη γη που όλα όσα υπάρχουν του ανήκουν.
Γ.Δ.


Άγρια εναντίον ήμερων
Είναι γνωστό ότι ο σημερινός αγαπημένος φίλος του ανθρώπου, ο σκύλος, ότι αποτελεί εξημερωμένο λύκο.
Αυτό βέβαια, η εξημέρωση, ολοκληρώθηκε σε διάστημα πολλών χρόνων. Σιγά-σιγά το άγριο ζώο υπάκουσε και προσαρμόστηκε να ζει με τον άνθρωπο.
Φυσικά λύκοι συνεχίζουν να υπάρχουν στα βουνά και βέβαια και στην οροσειρά της Ροδόπης όπου και ζουν σε αγέλες.
Το ένστικτο της επιβίωσης λοιπόν των λύκων, τους οδηγεί στο να κυνηγούν και σκοτώνουν τα κυνηγόσκυλα. Τα άγρια ζώα συνεχίζουν να ζουν μ’ αυτά τα αρχέγονα ένστικτα αγνοώντας συγγενικούς δεσμούς και κοινή προέλευση. Το άγριο συνεχίζει να λειτουργεί πάντα ως κυνηγός για να εξασφαλίσει την τροφή του.
Γ.Δ.


Αξιοποιείται ένας μύθος
Ο μύθος είναι αυτός του γίγαντα «Πολύφημου» που ξεγέλασε ο πανούργος Οδυσσέας στην επιστροφή του από την Τροία και το σπήλαιό του στην Μαρώνεια. Όλο αυτό το ωραίο μυθολογικό της διήγησης του Ομήρου, γίνεται τουριστικό σημείο αναφοράς.
Προϋπολογισμό 1 εκ. ευρώ έχει η Μελέτη ανάδειξης προστασίας και βιώσιμης αξιοποίησης του σπηλαίου «Πολυφήμου» Μαρωνείας N. Ροδόπης που δημοπράτησε η Περιφέρεια ΑΜΘ, μέσα από την οποία θα σχεδιαστούν τα έργα που θα γίνουν τόσο εντός, όσο και εκτός  του σπηλαίου, καθιστώντας το  επισκέψιμο, μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο, προστατεύοντας  παράλληλα το ίδιο το περιβάλλον του σπηλαίου και τους οργανισμούς που διαβιούν σε αυτό.
Το έργο έχει χρόνο ολοκλήρωσης 1,5 χρόνο μετά την υπογραφή της σύμβασης, με την πρόταση να προβλέπει την διάνοιξη τεχνητής εισόδου, για τη δημιουργία διαδρόμου εντός του σπηλαίου που θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι επισκέπτες, ώστε να  μπορούν να δουν και άλλα σημεία του σπηλαίου μέσω κλειστού κυκλώματος που θα τοποθετηθεί και θα προβάλλεται στο  κτίριο επισκεπτών, το οποίο θα είναι προσβάσιμο για ΑμεΑ.
Την ίδια ώρα στον εξωτερικό χώρο θα διαμορφωθεί χώρος στάθμευσης, με διάδρομο προς το σπήλαιο, ενώ στόχος είναι να δημιουργηθούν και μονοπάτια στην ευρύτερη περιοχή.
Γ.Δ.


Αντισταθείτε στην ευτέλεια…
Δεν έχει τέλος αυτή η ευτέλεια, κοινώς ξεφτίλα, στα πρωϊνάδικα των αθηναϊκών καναλιών. Παρουσιάζουν μια στρεβλή εικόνα της καθημερινότητας και της πραγματικότητας σε σημείο που να νιώθει κανείς ότι ζει σ’ ένα παράλληλο σύμπαν που η μόνη του έννοια είναι αν μαλώνει μια νυχτομπουζουκόβια αοιδός με την κόρη και τον γαμπρό της! Νεαροί και νεαρές που τους έδωσαν ένα μικρόφωνο τρέχουν πίσω της για να πάρουν δηλώσεις από την μεγάλη σταρ κι αυτή με το ανάλογο μπλαζέ ύφος δεν παραλείπει να διαφημίσει την πρεμιέρα της. Και συ να απορείς για την κατάντια, την ευτέλεια, την μικρότητα, την χαζομάρα και να εξοργίζεσαι που κάποιοι το τροφοδοτούν αυτό και βγάζουν λεφτά. Και έχεις και την άλλη πλευρά …μια φωτεινή πλευρά που μια κοπέλα η αθλήτρια της καλλιτεχνικής κολύμβησης η Ευαγγελία Πλατανιώτη που σάρωσε παίρνοντας δύο παγκόσμια μετάλλια και κανείς… τσιμουδιά! Πέρασε στα ψιλά στα δελτία ειδήσεων. Άλλοι νέοι μας που διαπρέπουν στις επιστήμες και δεν τους γνωρίζει κανείς. Αν συνεχίσουμε να κάνουμε focus στα τηλεσκουπίδια και στις τηλεπερσόνες των 50 λέξεων που παρουσιάζουν τις σταρ του … τίποτα, θα παραμείνουμε στο τίποτα!
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

«Τα αντιβιοτικά δεν είναι παυσίπονα» Το θέμα είναι σοβαρό διότι αποδεδειγμένα υπάρχουν πολ…