Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ H πιστοποίηση halal βρίσκει ζωηρό ενδιαφέρον στην Ξάνθη

H πιστοποίηση halal βρίσκει ζωηρό ενδιαφέρον στην Ξάνθη

0
hala eve1

Δυναμικός κλάδος με εξαγωγικές προοπτικές. Απαραίτητη η αποσαφήνιση του θεσμικού πλαισίου και η εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία

 

Η ανταπόκριση των κτηνοτρόφων και επαγγελματιών του κλάδου διαπιστώθηκε εκ νέου στην ημερίδα του ΕΒΕ και του ΣΕΒΕ για τις θρησκευτικές πιστοποιήσεις halal και

kosher

 

 

Εντονότερο από ποτέ φαίνεται ότι είναι το ενδιαφέρον κτηνοτρόφων και μεταποιητών της Ξάνθης για να λάβουν την ειδική πιστοποίηση halal, την οποία θεωρούν ένα «διαβατήριο» για την αύξηση των εξαγωγών σε μουσουλμανικές χώρες, αλλά και σε χώρες της Ευρώπης, με μουσουλμανικό πληθυσμό.
Στο πλαίσιο αυτής της κινητικότητας το Επιμελητήριο Ξάνθης, αντιλαμβανόμενο τα εμπορικά και τουριστικά οφέλη που μπορούν να αντληθούν από την αξιοποίηση των θρησκευτικών πιστοποιήσεων halal (για μουσουλμάνους) και kosher (για εβραίους), οργάνωσε σχετική ημερίδα σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και με ομιλητή τον Shaikh Ali Achar, θρησκευτικό εμπειρογνώμονα της Halal Certification Services GmbH.
 
Πληροφορίες από άλλες χώρες συγκέντρωσε το ΕΕ
Στην εκδήλωση, όσο και στη συνάντηση που προηγήθηκε με το ίδιο θέμα, συμμετείχαν ο περιφερειακός διευθυντής της Κτηνιατρικής Διεύθυνση ΑΜΘ Αχιλλέας Σαχπατζίδης, ο προϊστάμενος της ΠΕ Ξάνθης Κώστας Γκαζίνος, κρεοπώλες, ιδιοκτήτες και υπεύθυνοι σφαγείων της Ξάνθης, καθώς, μεταποιητές κρέατος, αλλά και επαγγελματίες από τον κλάδο του τουρισμού. Ένεκα της προεκλογικής περιόδου και της κακοκαιρίας η προσέλευση δεν ήταν η αναμενόμενη, ωστόσο η συζήτηση ανέδειξε το ενδιαφέρον που εμφανίζεται ενισχυμένο.
Το προηγούμενο διάστημα, όπως ενημέρωσε ως συντονιστής της εκδήλωσης και οικονομικός επόπτης του ΕΒΕ Σπύρος Κάλφας, ζήτησε πληροφορίες για το ενδιαφέρον και τη διαδικασία πιστοποίησης από εμπορικούς ακόλουθους διάφορων χωρών και από τις απαντήσεις επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για έναν ιδιαίτερα δυναμικό κλάδο, κυρίως λόγω της αύξησης του μουσουλμανικού πληθυσμού, με έντονη παρουσία τόσο σε Ευρώπη και ΗΠΑ, όσο και τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Στο αίτημα του ΕΒΕ Ξάνθης απάντησαν τα γραφεία από Λονδίνο (Ην. Βασίλειο), Σύδνεϋ (Αυστραλία), Βερολίνο, Μόναχο, Ντίσελντορφ (Γερμανία), Βρυξέλλες (Βέλγιο), Κάιρο (Αίγυπτος), Αμπού Ντάμπι (Ην. Αραβικά Εμιράτα), Καζαμπλάνκα (Μαρόκο), Σικάγο (ΗΠΑ) και Τρίπολη (Λιβύη).
 
«Διαβατήριο» για τις ελληνικές εξαγωγές το halal
Ο Θωμάς Βασσάρας, μέλος του ΔΣ του ΣΕΒΕ, που αναλαμβάνει υπηρεσίες υποβοήθησης όσων επιθυμούν να λάβουν πιστοποίηση χαλάλ, αναφέρθηκε στην υψηλή θέση που κατέχουν στην ατζέντα των εξαγωγών οι ειδικές πιστοποιήσεις, όχι μόνο τροφίμων και όχι μόνο θρησκευτικού τύπου, μιας και η εξειδίκευση σε τομείς που παρουσιάζουν ζήτηση μπορεί να αποτελέσει «διαβατήριο» για άνθιση του εξαγωγικού κλάδου.
Ο κ. Βασσάρας έδωσε γενικές πληροφορίες για την αγορά του halal, το εμπόριο του οποίου αγγίζει σήμερα τα 600 δισ. δολάρια και αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται μεταξύ 2013-2020 με μέσο όρο 3,7%, ετησίως. Το μερίδιο αγοράς των τροφίμων Halal είναι 12% του παγκόσμιου εμπορίου τροφίμων και μεγάλοι λιανέμποροι στην Ευρώπη (πχ. Carrefour και Tesco) τοποθετούν προϊόντα Halal στα ράφια τους. Άλλωστε, μόνο στην ΕΕ οι μουσουλμάνοι είναι περίπου 50 εκ. Την δυνατότητα τόνωσης των εξαγωγών με αυτό τον τρόπο ο κ. Βασσάρας συνέδεσε με προώθηση υποδομών τουρισμού για μουσουλμάνους (ξεχωριστές πισίνες ανδρών- γυναικών, κουζίνα χαλάλ κλπ), αλλά και πιστοποιημένα προϊόντα καλλυντικών.
Ο ίδιος πρόσθεσε: «έχουμε έναν πολύ δυναμικό αγροδιατροφικό τομέα ο οποίος έχει την ευκαιρία, πιστοποιούμενος, να αποκτήσει ένα διαβατήριο για εξαγωγές, να μπορέσει να πουλήσει τα προϊόντα του σε μουσουλμανικές ή μη άλλες χώρες, και να δώσει τη δυνατότητα να εμπιστεύονται το προϊόν του οι πληθυσμοί αυτών των χωρών. Σήμερα, προσπαθώντας οι Μουσουλμάνοι ή οι Εβραίοι να καταναλώνουν ασφαλή (σ.σ. ως προς τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις) τρόφιμα τα οποία δεν περιλαμβάνουν μη επιτρεπτά υλικά, χρειάζεται κάποιος να πιστοποιήσει ότι κανένα μη επιτρεπτό υλικό δεν περιλαμβάνεται στη διαδικασία”. Πέραν αυτού, χρειάζεται κάποιος να πιστοποιήσει ότι στην παραγωγή δεν χρησιμοποιούνται “απαγορευμένα” υλικά που μπορεί να οδηγήσουν σε “επιμόλυνση” τα προϊόντα Halal».
Εν συντομία ο ίδιος αναφέρθηκε στη διαδικασία της αδειοδότησης, τις αιτήσεις που απαιτούνται για την πιστοποίηση, την αυτοψία και την εισήγηση στην ανώτερη θρησκευτική αρχή, ενώ στη συνέχεια ο κ. Shaikh Ali Achar έδωσε εξειδικευμένες πληροφορίες για τις προδιαγραφές και τον εν γένει τρόπο που ολοκληρώνεται η διαδικασία απόκτησης πιστοποίησης χαλάλ.
 
Δυναμική στην ανάπτυξη του τουρισμού με πιστοποίηση kosher
Ο Θανάσης Γκόλιας, Σύμβουλος Εξαγωγών και πιστοποίησης Kosher, που ήταν επίσης ομιλητής στην εκδήλωση παρουσίασε τις δυνατότητες που δίνει σε ελληνικές επιχειρήσεις η πιστοποίηση kosher και πριν προχωρήσει αναλυτικά σε τεχνικές λεπτομέρειες ανέφερε: «οι θρησκευτικές πιστοποιήσεις μπορούν να διαφοροποιήσουν τις επιχειρήσεις δίνοντάς τους πλεονέκτημα απέναντι σε ανταγωνιστικές εταιρίες. Οι επισκέπτες από το Ισραήλ (στην Ελλάδα) ξεπερνούν πλέον τους 400.000 ετησίως και οι πιστοί έχουν μεγάλη δυσκολία στο να τραφούν γιατί δεν υπάρχουν πιστοποιημένα εστιατόρια, προϊόντα κλπ. Υπάρχει μια ζήτηση στην αγορά που όσο βελτιώνουμε την εικόνα μας προς τα έξω ότι είμαστε πιστοποιημένοι με τη θρησκευτική πιστοποίηση, τόσο θα βελτιώσουμε και τη θέση μας στο τουριστικό προϊόν». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μέσω της πιστοποίησης kosher τα προϊόντα μπαίνουν οικονομικότερα και γρηγορότερα στα ράφια των σούπερ-μάρκετ, ενώ ήδη και στην Ελλάδα έχουν ξεκινήσει συνεργασίες με αλυσίδες πώλησης τροφίμων.
 
Ανάγκη να βελτιωθεί και να αποσαφηνιστεί το θεσμικό πλαίσιο για την πιστοποίηση halal
Η συζήτηση που προηγήθηκε μέσω των στελεχών του ΣΕΒΕ, του θρησκευτικού εμπειρογνώμονα, των προϊσταμένων της Κτηνιατρικής και των επαγγελματιών εξειδικεύτηκε στη διαδικασία σφαγής κατά χαλάλ και κυρίως στο ανεπαρκές θεσμικό πλαίσιο της Ελλάδας, ώστε να ενισχυθεί ο κλάδος. Όπως εξήγησε στο «Ε» ο κ. Γκαζίνος, το νομοθετικό κενό αφορά στο θέμα της αναισθητοποίησης των ζώων και της σήμανσης του κρέατος, αφού θα πρέπει να διαχωριστεί αν προορίζεται να καταναλωθεί σε αμιγώς μουσουλμανικές χώρες ή σε περιοχές όπου υπάρχει και άλλος πληθυσμός, καθώς θα πρέπει να υπάρχει ένας τρόπος διάκρισης για όσους δε θέλουν να καταναλώσουν κρέας halal. Τέθηκαν απορίες σχετικά με το τι εφαρμόζεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης και πώς γίνεται η σύναψη συνεργασιών για τις εξαγωγές, στις οποίες απάντησε ο κ. Shaikh Ali Achar, ενώ σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης ήταν εμφανής η προσήλωση όλων στη συζήτηση.
Να θυμίσουμε ότι το ενδιαφέρον για τη σφαγή κρεάτων halal κτηνοτρόφους και σφαγείς εκδηλώθηκε για πρώτη φορά το 2010, οπότε και από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Ξάνθης έγιναν κάποιες προτάσεις για να προχωρήσει η διαδικασία. Έκτοτε, το θέμα επανήλθε κάποιες φορές, ωστόσο μόνο τώρα διαπιστώνεται ότι είναι ενισχυμένο περισσότερο από ποτέ το ενδιαφέρον. Άλλωστε, είναι λογικό, εξαιτίας της παρουσίας του μουσουλμανικού πληθυσμού, αλλά και στης δραστηριοποίησης μουσουλμάνων στο χώρο της κτηνοτροφίας η Ξάνθη να είναι η πρώτη περιοχή που θα επιδείξει μαζικά μία πρωτοβουλία για να αξιοποιηθεί αυτή η δυναμική.
 
Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Διατηρώ»: Για τις αρχές του 2025 έχει μετατεθεί η έναρξη του προγράμματος

Μειώθηκε ο προϋπολογισμός του προγράμματος για τα διατηρητέα κτήρια Στις αρχές του 2025 αν…